Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Brassestjärnor i PSG

Paris SG gillar sina brassar. Under de 43 åren som klubben har existerat har man hunnit med att ha 25 stycken brassar, vilket gör brassarna till den överlägset mest vanliga utländska nationaliteten i klubbens historia. I det här transferfönstret ser det ut som att man kommer att byta ut en gammal hjälte mot en framtida hjälte, och självklart är det två stycken brassar som det handlar om.

Nenê ut, Lucas Moura in. De spelar på samma position, men har olika förutsättningar. Lucas Moura har kommit in med förhoppningar på sig att han ska bli klubbens svar på Messi, vilket så klart är överdrivet, men med en prislapp på €40 miljoner så kommer de höga kraven. Ancelotti har sagt att Lucas Moura ska starta redan i kvällens match mot Ajaccio, vilket är en indikation på att han inte är inköpt som en spelare som behöver inskolning. Det intressanta blir att se vem av Lucas Moura, Pastore, Lavezzi och Ménez som hamnar utanför startelvan i framtiden.

Nenê är redan borta från den diskussionen och han är inte uttagen i matchtruppen ikväll. Det återstår att se var han hamnar. Han vill helst tillbaka till Brasilien och sin före detta klubb Santos, men pengarna i Al-Arabi och Al-Gharafa lockar också. Det har svängt fram och tillbaka, men om han skulle gå till Al-Ghafara skulle han få en årslön på €4,9 miljoner och €1 miljon i sign on. Det är riktigt fina pengar för en snart 32 år gammal spelare.

Dessvärre så har det aldrig blivit några stora titlar för Nenê, mer än några brasilianska lågdivisionstitlar. Han har spelat i Paulista, Palmeiras, Santos, Real Mallorca, Alavés, Celta Vigo, Espanyol och Paris SG, men det har bara blivit andraplaceringar i ligan, en förlorad final i Copa Libertadores och ett par förlorade Coupe de France-finaler. Inte heller har han fått göra några A-landskamper för Brasilien, inte mer än ett OS-slutspel.

Han hade kunnat få ett tyngre CV, han är tillräckligt bra för det. Han kom med i “Årets lag i Ligue 1” både under 2010/2011 och 2011/2012, men trots det så vill inte Ancelotti ha kvar honom. Den enda anledningen till det är att Ancelotti inte ser en framtid i den absoluta toppen med Nenê eftersom han är för gammal. Då spelar det ingen roll att Nenê har varit en av ligans absolut bästa spelare de två senaste åren. Det är ett väldigt tråkigt slut på en fin sejour i Paris SG.

Det har nästan fallit i glömska att han var förra säsongens Ibrahimovic i Paris SG. Han vann skytteligan i Ligue 1 och gjorde bland annat 12 mål och 7 assist på de 17 matcherna han spelade under våren. När Paris SG hade det tungt var det alltid Nenê man fick lita på, han avgjorde matcher i nästan samma takt som Ibrahimovic gör idag.

Nenê är inte heller en sådan spelare som spelar som bäst när han bara får göra inhopp. Han måste ges mycket speltid och en fri roll, något klubben inte kan erbjuda längre. Tillslaget och tekniken hos Nenê kommer många Paris SG-supportar att komma ihåg i många år framöver, och om några år kommer han förhoppningsvis att kommas ihåg på samma sätt som några andra Paris SG-brassar som exempelvis Raí, Leonardo och Ronaldinho.

En brasse ut, en brasse in rimmar bra med hur Paris SG har fungerat genom åren, men det här bytet är ändå ett tydligt slag för vad klubben försöker att gå mot: från de bästa i Ligue 1 till de bästa i världen.

På andra sidan ikväll är Ajaccio. De har gjort ett tränarbyte eftersom spelarna avskydde Dupont. Han var en bra taktiker, men han gav spelarna för lite frihet. I Ajaccio är det ett krav att man ska spela med “Korsikamentalitet”. Att man ska springa tills fötterna börjar att blöda för att sedan springa lite till, och att man ska få ha en galenhet i sig. Det är ingen slump att de båda Korsikaklubbarna Bastia och Ajaccio är två av de mest kortbenägna lagen i Ligue 1. Överraskande nog är det bara Montpellier och Paris SG som ligger på samma kortnivå.

Ajaccios nya tränare Emon har jag dock inget förtroende för. Senast han var huvudtränare var för ett par år sedan i tredjedivisionslaget Cannes, och även om han har haft ett par korta sejourer i Marseille så känns han ändå inte som en Ligue 1-tränare. Ajaccio gjorde sin egen version av ett tränarbyte Lagerbäck-Hamrén-stil: ut med taktikern, in med tränaren som ska få spelarna att “må bra”. I matchen mot Paris SG saknar man halva startelvan eftersom de är på Afrikanska mästerskapet, så deras startelva ikväll är inte i närheten av Ligue 1-klass. De kan bara hoppas på att Mutu och Ochoa är i bästa möjliga form, för det här är den på förhand kanske enklaste matchen som Paris SG kommer att spela den här säsongen. Ajaccio tog visserligen en poäng i höstmatchen, men det är två helt andra lag vi kommer att få se ikväll. Det är en fin invigning för Lucas Moura.

Fredag
Saint-Étienne – Toulouse 19.00 (TV4 Sport Xtra)
Paris SG – Ajaccio 21.00 (TV4 Sport, TV4 Sport Xtra)

Lördag
Troyes – Lyon 17.00
Évian – Brest 20.00
Montpellier – Lorient 20.00
Nancy – Lille 20.00
Rennes – Bordeaux 20.00

Söndag
Reims – Bastia 14.00 (TV4 Sport)
Nice – Valenciennes 17.00 (TV4 Sport Xtra)
Sochaux – Marseille 21.00

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-01-11 kl 18:45
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons