Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

De Premier League-aktuella Ligue 1-spelarna

Nyligen producerades det en studie som visade att Brasilien var det landet som “exporterade” flest fotbollsspelare. Frankrike kom tvåa på samma lista. Det har varit en stor ström med fransmän som har gått till Premier League vilket beror på en mängd anledningar. Wengers framgång med fransmän är en anledning, en annan är att Frankrike är en av få länder som både har fotbollsskolningen på en hög nivå, men också spelar en hård fotboll. Det gör att franskskolade spelare oftast har en kortare inskolningssträcka i England än spelare från andra fotbollskulturer.

Premier League är dessutom den liga i Europa som har störst andel utländska spelare. 64,8% av alla spelare har utländska pass (dock räknas Wales, Skottland, Irland och Nordirland som utländska spelare i den sammanställningen), att jämföra med Serie A som har 51,8%, Bundesliga 49,4% och La Liga som ligger på låga 36,5% (siffran var markant högre innan den ekonomiska krisen).

Den ligan det finns flest franska spelare i är Luxemburgs högstadivision, som just nu har 79 stycken fransmän. Även andra angränsande länder som Schweiz och Belgien har en hög andel fransmän, men sedan kommer Premier League. 28 stycken franska spelare är med i Premier Leagues A-lagstrupper och då har vi inte räknat med franskskolade spelare med utländska pass som exempelvis Hazard och Taarabt. Förutom de 28 spelarna i Premier League finns ytterliggare 38 stycken i andra divisioner samt i ungdomslagen.

Vad vill jag komma fram till med detta? Att det alltid säljs många Ligue 1-spelare till England. Av de 24 spelarna som sålts från Ligue 1 till en annan liga för miljonbelopp (€) sedan juni månad så är 15 stycken spelare i engelska klubbar nu. Vilka är de som kan följa efter redan i januari månad?

Spelarna kommer inte i någon speciell ordning. Om ni vill att jag ska skriva dit några fler spelare så är det bara att hojta till.

Bara för att förtydliga: Det här är inte en lista på de mest lovande/bästa spelarna i Ligue 1, utan några av de spelarna där det enligt media har funnits en sannolikhet att de ska byta till ett Premier League-lag i januari eller i sommar. 

Mohamed Sissoko (Paris SG, 1985, tvåvägsmittfältare)
Denna underliga spelare har redan haft en karriär i England, då i Liverpool. Nu vill han bort och med tanke på hans spelsätt (bra duellspelare, täcker ytor – men extremt hafsig) så har han kopplats samman med en mängd engelska klubbar från den nedre halvan av tabellen.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Botten/mitten
Pris: Lån

Florian Thauvin (Bastia, 1993, yttermittfältare)
En av säsongens stora genombrott. Bastia tog honom gratis när Grenoble gick i konkurs och efter en inskolningstid förra säsongen så är han nu deras bästa offensiva spelare. Han gillar att rycka på vänsterkanten och komma till inlägg med sin fina vänsterfot. Han tar även fasta situationer ibland och de senaste månaderna har vi sett honom göra vackra klackar, Zidane-piruetter och förnedrande tunnlar. Lägg där till att han alltid kämpar stenhårt. Dessvärre han han samma symptom som de flesta andra unga offensiva spelare: han orkar inte med att spela på en hög nivå under en hel match.
Sannolikhet: Mellan
Troliga klubbar: Mitten/toppen, typ Newcastle eller Arsenal
Pris: €3-5 miljoner

Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne, 1989, anfallare som kan spela yttermittfältare)
En av de mest korkade sakerna som Milan har gjort de senaste åren var att släppa Aubemayng så billigt. Han håller på att utvecklas till en av ligans bästa spelare, om han inte redan är där. Han är så rörlig och har en hög teknisk nivå, samtidigt som han ett tag öste in snygga mål. Han har två önskemål: att spela som anfallare och att stanna i Saint-Étienne till sommaren, men att han efter det troligen flyttar till England. Det som drar ned helhetsbetyget är hans förfärliga försök till frisyrer, men det får man väl leva med antar jag.
Sannolikhet: Låg nu, hög i sommar
Troliga klubbar: Mitten/toppen
Pris: €12-15 miljoner

Nicolas Isimat-Mirin (Valenciennes, 1991, mittback)
Han har de fysiska aspekterna. Han är stor och någorlunda kvick, jag har aldrig fått intrycket av att han har en trög fysik utan det mesta går smidigt fast ändå rejält. På minussidan är det att han ibland är vimsig och även kan hamna i lite längre svackor. Han är inte direkt dålig under svackorna, men han tar heller inte för sig något.
Sannolikhet: Låg nu, medel i sommar
Troliga klubbar: Mitten/toppen, typ Liverpool
Pris: €4-6 miljoner

Yoann Gourcuff (Lyon, 1986, offensiv mittfältare)
Det såg ett tag ut som att Gourcuff skulle komma hitta tillbaka till Bordeaux-formen den här säsongen. Han har nämligen haft några år där han varit en medioker Ligue 1-spelare. Han blev dock skadad i augusti och nu ser vi ut att vara tillbaka på samma ställe som vi var för ett år sedan: med en skadebenägen och formsvag Gourcuff som dessutom alltid har haft en underlig och bisarr attityd som har gjort att han aldrig har visat sig hålla för den högsta nivån. Ingen kan klaga på vissa tekniska utföranden som han ibland gör, men frågan är om han inte gör mer skada än nytta?
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Toppen, typ Arsenal
Pris: Lån

Kévin Gameiro (Paris SG, 1987, anfallare)
Gameiro ryktas ofta till Premier League, men han har sagt att han ska stanna i Paris SG säsongen ut. Dessutom är jag tveksam till om han klarar av Premier League. Han funkar inte på en kant och är begränsad. Han måste få spela som kontringsanfallare längst fram för att vara riktigt bra. Det är få lag som kan erbjuda honom hans optimala roll. Hans kvickhet och förmåga att nosa upp målchanser är det som räddar honom.
Sannolikhet: Låg nu, mellan i sommar
Troliga klubbar: Mitten/toppen
Pris: Svårt att säga, köptes för €11 miljoner. Lån? Strax under €10 miljoner?

Yoan Gouffran (Bordeaux, 1986, anfallare)
Gouffran är rätt lik Gameiro. En spelare som får ut sitt max om han spelar på topp (och inte på en kant) och det han lever på är ett väldigt bra rörelsemönster, men förutom det och någorlunda snabbhet så har han inte så mycket mer. Han kan göra nytta i ett Premier League-lag, men jag har svårt att se honom ta en viktig roll i något bra Premier League-lag.
Sannolikhet: Hög
Troliga klubbar: Newcastle
Pris: €1 miljon (kontraktet går ut i sommar)

Moussa Sissoko (Toulouse, 1989, tvåvägsmittfältare)
Nu när Cissokho har lämnat så är det Sissoko som får ta på sig rollen som Ligue 1:s mest överskattade spelare. Tro mig rätt: Moussa Sissoko har en storlek och löpstyrka som är nyttig, men han hade några mediokra säsonger på raken (där fansen till och med ville att han skulle bänkas) innan han till slut har gjorde det bra under den här hösten. Det är ingen spelare som lyfter ett bra Premier League-lag, men han kommer iallafall vara en duglig startspelare. Han syns mycket, men hans teknik är långt ifrån på en stabil nivå.
Sannolikhet: Hög
Troliga klubbar: Botten/mitten, QPR eller Newcastle
Pris: €3 miljoner (kontraktet går ut i sommar)

Yann M’Vila (Rennes, 1990, defensiv mittfältare)
För ett år sedan kostade han €30 miljoner. Nu är priset nere på runt €10 miljoner. Det har varit en negativ spiral för M’Vila, både på och utanför planen. Efter några snedsteg så har nu alla bestämt sig för att han ska säljas. Den klubben som köper honom och får igång hans kvalitéer äger en spelare som kan bli en av världens bästa defensiva mittfältare. En dammsugare med pondus framför backlinjen som dessutom har ett mycket underskattat passningsspel. Det ser dock ut som att han går till Rubin Kazan när de har fått sitt transferförbud hävt.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Botten/mitten/toppen
Pris: Lite drygt €10 miljoner

Mapou Yanga-Mbiwa  (Montpellier, 1989, mittback)
Om jag hade fått välja mittbackspar för det fransk A-landslaget så hade det blivit Yanga-Mbiwa och Sakho. Så pass bra tycker jag att Yanga-Mbiwa är. Även om Montpellier hade en tung säsongsstart och Yanga-Mbiwas backkollegor föll igenom rejält, så kämpade han på fint och gjorde vad han kunde. Det enda man skulle kunna önska av honom är att han var en mer rejäl spelare när det kommer till bollar i luftrummet, men annars har han det mesta. Han bör dock endast ses som en mittback, inget annat, även om han kan spela som ytterback och defensiv mittfältare vid kristillfällen.
Sannolikhet: Typ klart
Troliga klubbar: Newcastle
Pris: €8 miljoner

Gaëtan Bong (Valenciennes, 1988, vänsterback)
Det finns få riktigt bra vänsterbackar i Ligue 1, men det finns många som är bra. Bong tillhör definitivt inte den förstnämnda kategorin, och det är med tvekan jag slänger in honom i den sistnämnda. Jag är fortfarande långt ifrån säker på att Bong är en tillräckligt smart spelare, han balanserar på gränsen. Dessutom är han sällan ett stort hot i offensiven. En sådan där spelare som får beröm för att han ofta går med i offensiven snarare än att han är riktigt bra. Ändå är det en spelare som Valenciennes verkar sälja av till en rikare klubb.
Sannolikhet: Mellan
Troliga klubbar: Botten/mitten, typ West Ham
Prislapp: €3-5 miljoner

Fabrice N’Sakala (Troyes, 1990, vänsterback)
N’Sakala är ungefär på Bongs nivå nu, men några år yngre och han har en lite mer robust spelstil som gör att han på sikt kan bli en bra Premier League-ytterback. Troyes är dessutom inte särskilt svårflörtade när det gäller en försäljning, men enligt media har det hittills bara varit scouting och inga konkreta bud.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Botten/mitten, typ Fulham
Pris: €2-4 miljoner

Étienne Capoue (Toulouse, 1988, defensiv mittfältare)
Ligue 1:s Fellaini, en spelare som egentligen är alldeles för bra för laget han tillhör. Den stora skillnaden är dock att Capoue har dragits bakåt i planen ju längre karriären har gått, några gånger har han till och med spelat mittback när det varit några avbräck, medan Fellaini fått en mer framskjuten roll. I och med att Sissoko säljs så lär Capoue vara kvar i Toulouse i minst ett halvår till, särskilt då han har lång tid kvar på kontraktet. Håller på att etablera sig i en fransk landslagsstartelva. Han har en fin aura när han spelar fotboll och gör allting rätt, oavsett vilken roll han blir tilldelad.
Sannolikhet: Låg nu, mellan i sommar
Troliga klubbar: Mitten/toppen, typ Everton
Pris: €12-20 miljoner

Younès Belhanda (Montpellier, 1990, offensiv mittfältare)
I slutet av hösten såg det ut som att Belhanda skulle komma ur formsvackan som han hade haft ändå sedan mars-april. Den känslan har nu förändrats. Belhanda skulle må bra av en nytändning, för Montpelliers anfallsspel kretsar kring Cabella snarare än Belhanda. Belhanda har det där Zidane-ish i sig, en hetsporre som kan göra fantastiska saker med en fotboll, men som försvinner lite väl ofta i vanliga serielunkmatcher. Fenerbahce vill ha honom, men Montpellier vill att de ska betala hela summan direkt och inte dela upp betalningen.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Mitten/toppen, typ Tottenham
Pris: Drygt €10 miljoner

Massadio Haïdara (Nancy/Newcastle, 1992, vänsterback)
Nancy har redan bekräftat att Haïdara skriver på för Newcastle. Det är synd eftersom Haïdara är något så ovanligt som en ytterback som kan få ett lag att hänga kvar i Ligue 1 trots prekärt läge. Så nyttig var hans ständiga löpningar för Nancy. Han har förmågan att alltid hitta lediga “gator” som han kan springa i och han får dessutom slutprodukt på anfallen. Däremot är det svårare att säga om han redan nu har helheten till att vara ordinarie i ett Premier League-lag med höga ambitioner. Det kan krävas inskolningstid på något år, men han kan rädda upp många situationer med sin löpstyrka.
Sannolikhet: Klart
Troliga klubbar: Newcastle
Pris: €2,5-3,5 miljoner

Lossémy Karaboué (Nancy, 1988, allroundspelare som helst är högermittfältare)
Karaboué är en förvånansvärt välskolad spelare. Han är duktig på att distribuera boll, han är kvick, har ett bra tillslag, rör sig smidigt. Han är helt enkelt både duktig på att hålla spelet flytande och att försöka komma till målchanser. Däremot så sticker han sällan ut särskilt mycket i matcherna, hans insatser blir ibland väl transparenta, åtminstone under hösten. Nancy ska sälja av ett par spelare till och det har funnits Premier League-scouter som har kollat in Karaboué.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Botten, typ Aston Villa eller Reading
Pris: Svårt att säga. €2 miljoner?

Guillermo Ochoa (Ajaccio, 1985, mål)
Ochoa har varit “riktigt lovande” hur länge som helst, men han blir faktiskt 28 år i sommar. Hösten 2011 var han fenomenal, en av ligans bästa målvakter, men efter det har det varit lugnare. Han är dock en uppskattad person och framför allt en riktigt bra linjemålvakt. Hans agent säger att det finns många intresserade klubbar från England, men att en affär lär ske först i sommar. Dock ska det tilläggas att det kan bli problematiskt att lösa affären då ett mexikanskt TV-bolag sponsrar en stor del av Ochoas lön.
Sannolikhet: Låg nu, mellan i sommar
Troliga klubbar: Botten/mitten/toppen
Pris: Omöjligt att säga, allt mellan €2-10 miljoner.

Bafétimbi Gomis (Lyon, 1985, anfallare)
Lyon vill verkligen sälja en av sina dyra spelare och i början av januari fanns det ett engelsk intresse för Gomis från några av topplagen. Det blev dock inget med det och iställer ser det ut som att Lyon istället säljer Bastos. Gomis har en begränsad teknik, men är stor och vet hur han ska hitta bollen och målchanser.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Mitten/toppen
Pris: Runt €10 miljoner

Lucas Digne (Lille, 1993, vänsterback)
Det är inte många tonåringar som är helt givna i startelvan i en så pass stor klubb som Lille. Digne är ett undantag. Han fyller 20 år i sommar, men sedan ganska exakt ett år tillbaka är det ingen som ens funderar på att ifrågasätta hans plats i Lilles startelva. Så pass moget backspel har han i sig. Hans kontrakt går ut 2016 och trots att alla storklubbar kollar in Digne kontinuerligt så lär de få vänta ett tag till. Digne vill nå samma nivåer som en formtoppad Debuchy innan han lämnar Lille. Redan nu har han dock klokheten, lungorna och snabbheten till att ensam ta hand om hela Lilles vänsterkant på ett galant sätt.
Sannolikhet: Låg
Troliga klubbar: Toppen
Pris: Över €10 miljoner

Kurt Zouma (Saint-Étienne, 1994, mittback)
Zouma är ett snäpp värre än Digne. Han är både ett år yngre och spelar på en mer utsatt position, men med en fin kroppshydda och smart spel så är han redan tillräckligt bra för att vara ordinarie i ett lag som vill ut i Europacuperna. Han tillhör dessutom ett offensivt lagt lag, därav borde han egentligen hamna i många svåra kontringssituationer, men han tycks alltid lösa upp alla svårigheter han ställs inför. Det finns oerhört många likheter mellan Zouma och Sakho. Skillnaden är att Zouma själv känner sig redo att ta steget till Premier League i sommar. Han har redan nobbat Manchester City en gång, men de engelska klubbarna kommer att återvända.
Sannoliket: Låg nu, mellan i sommar
Troliga klubbar: Mitten/toppen
Pris: Över €10 miljoner

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-01-22 kl 16:11
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons