Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Frankrikes Bradford

Förra säsongen gick Quevilly till final i Coupe de France. På vägen till finalen hade man slagit ut bland annat Marseille och Rennes, vilket var en enorm bedrift med tanke på att Quevilly under tiden höll på att försöka hänga kvar i Championnat National, det vill säga tredjedivisionen. Det blev visserligen en förlust i finalen mot Lyon med 1-0, men alla i Frankrike älskade ändå Quevilly.

Att få för stora framgångar kan också bli ett problem för ett litet lag. Finalen spelades den 28:e april och efter det har Quevilly spelat 24 tävlingsmatcher. 1 vinst, 10 oavgjorda, 13 förluster är resultatet på de matcherna. Vinsten kom bara några dagar efter cupfinalen, vilket gör att Quevillys senaste seger kom i början på maj. Då är alla turneringar inräknade. I National ligger man sist med sju poäng på 19 matcher.

Tränaren under förra säsongen var Régis Brouard. Han valde att gå till Clermont i somras, en klubb som bara var en dålig säsongsavslutning ifrån att spela i Ligue 1 den här säsongen. Nu är Clermont två poäng från nedflyttning så Brouard har det också tungt. Quevilly själva är inne på sin tredje tränare efter Brouard, vilket betyder att man har haft fyra olika tränare sedan cupfinalen för nio månader. Klubben har även hamnat i trubbel då Zanké Diarra (lillebror till Alou i West Ham) testades positivt för doping, men efter en överklagan så hävdes den ett år långa avstängningen.

Quevilly ligger på 20:e plats i National. På 19:e plats ligger laget som kan vara den här säsongens Quevilly: Épinal. Förra säsongen var Épinal blott fyra poäng från att bli uppflyttade till Ligue 2, men det ska nu mycket till för att de inte ska tillhöra CFA (fjärdedivisionen) nästa säsong. Det kan nämligen bli så att man lägger all energi på cupspelet.

Épinal är rätt lika Quevilly. En liten klubb utan större möjligheter att utvecklas, även om man har varit i andradivisionen vid några tillfällen. Smörblommorna, som är lagets smeknamn, har den här Coupe de France-säsongen slagit ut ett topplag i Ligue 1 (Lyon) och ett topplag i Ligue 2 (Nantes). Épinal tog ledningen i bägge matcherna, men när Lyon vände till 3-2 (Épinal ledde med 2-0 efter 14 minuter!) och Nantes kvitterade på tilläggstid såg det tungt ut. Man lyckades dock gneta sig till straffar och där vann man båda gångerna. De flesta småklubbar hade blivit knäckta av att motståndarna hämtade upp på det sättet, men inte Épinal.

Det finns inga hemligheter enligt tränaren Tissot. Épinal är en vanlig liten klubb som visserligen lyckades dra 5000 åskådare mot Nantes, men så mycket mer finns det inte. Det cirkulerar inga rapporter om någon “hemlig taktik” eller sorgsna historier som har enat laget i en stor kraftansträngning. Épinal är bara en vanlig lågdivisionsklubb som i ett par matcher har lyckats att ha flytet och det defensiva spelet på sin sida.

Det som imponerar är att laget tappade sin fyra klart bästa spelare (Rachid, Paillot, Bussmann, Mendes) inför den här säsongen, och dessutom stortalangen Khaled till Brest i januari förra året. Det fanns helt enkelt inte ekonomin till att behålla de spelarna eftersom det i grund och botten var spelare som var för bra för Épinal. I ligaspelet har det blivit tydligt att de här spelarna saknas, men vi ska komma ihåg att de lyckades göra tre mål på Lyon, så det finns kvar vissa kvalitéer i det här laget. Man är duktiga på fasta situationer (tre av fyra mål på hörnor) och det här målet ger också lite hopp om att man kan såga sig igenom bra lag. I januari har man dessutom fått förstärkning från Toulouse (Firmin) och Dijon (Joufreau).

Épinal är inte det enda laget från lägre divisioner som är kvar. Rouen (National) slog ut Ajaccio på straffar, men de har en match mindre spelad då matchen mot Marseille blev uppskjuten. Vénissieux från CFA2 (femtedivisionen) är också kvar, men de har haft ett lätt spelschema såhär långt. Raon l’Étape (CFA) slog Istres (Ligue 2), men lär inte ha en chans mot Bordeaux. Som det ser ut nu är det Épinal som vi får lita på.

“Det här är fullständigt vansinne” sa Épinals tränare Tissot, men det är också det här som cupen handlar om. Épinal möter Lens i nästa omgång, ett klart överkomligt motstånd. Blir Épinal ett ny Quevilly?

Lottningen till nästa runda i Coupe de France

Ligue 1-lagen i fetstilt

LorientBrest
Paris SGMarseille / eller / Rouen – Paris SG
Raon l’Étape – Bordeaux
Évian – Le Havre
SochauxTroyes
Vénissieux – Nancy
Saint-ÉtienneLille
Lens – Épinal

Omgång 22 i Ligue 1

Fredag
Valenciennes – Lyon 20.30 (TV4 Sport Xtra)

Lördag
Rennes – Marseille 17.00 (TV4 Sport)
Nancy – Lorient 20.00
Évian – Ajaccio 20.00
Montpellier – Sochaux 20.00 (TV4 Sport, börjar efter handbollen)
Reims – Toulouse 20.00
Troyes – Brest 20.00

Söndag
Saint-Étienne – Bastia 14.00 (TV4 Sport)
Nice – Bordeaux 17.00 (TV4 Sport Xtra)
Paris SG – Lille 21.00 (TV4 Sport)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-01-25 kl 14:13
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons