Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Beckham officiellt klar, vad betyder han för PSG?

Han var på gång till Paris SG redan förra vintern, men då krävdes det en för stor insats för att få dit honom, framför allt när det gällde hans familjesituation. Nu är det dock klart: efter att tidigare ha spelat i England, Spanien, Italien och USA så är nu David Beckham en PSG-spelare. Familjen kan bo i London, det tar inte särskilt lång tid att pendla och det sportsliga behovet är faktiskt större nu.

Vi börjar med det PR-mässiga med en sådan här affär. Beckham är en av ytterst få spelare i fotbollsvärlden som har ett större namn än vad han har fotbollskvalitéer. Många års PR-jobb är redan lagt, så den klubben som värvar honom får automatiskt ett uppsving i medierna, men samtidigt får vi tänka på en sak: hur mycket större blev LA Galaxy i mediavärlden under de 4,5 åren som Beckham var där? Personligen har jag inte märkt av mer än några enstaka Youtube-klipp från hans matcher, men inte något mer. Visst blev det ett par fullpackade arenor under början på hans MLS-karriär, men förutom det?

Guardian hade nyligen en artikel som sammanfattade vad Beckham hade betytt för MLS. Det fanns vissa positiva tendenser på intresset, mediabevakningen och de ekonomiska bitarna, men Beckhams fotbollsmässiga kvalitéer hade haft en nästan lika stort inflytande. Det var dessutom snarare MLS, inte LA Galaxy, som intressemässigt gagnades av att Beckham var där. De stora sakerna som PSG kan ta med sig med den här värvningen är troligen en markant ökning av uppmärksamhet från främst engelska medier under den första månaden (precis som det blev med Joe Cole/Joey Barton, fast i större utsträckning) och en viss ökning av tröjförsäljning.

Hans fotbollsmässiga kvalitéer tycker jag dock är minst lika intressanta att kolla på. Det finns saker som tyder på att det här är en värvning som även är gjorda på de sportsliga grunderna.

Paris SG har gjort sig av med Guillame Hoarau, Péguy Luyindula, Nenê och Diego Lugano i januari. I helgen var PSG tvungna att ha med juniorerna Antoine Conte och Alvin Arrondel i matchtruppen för att fylla ut den. Lägg där till att Adrien Rabiot, på bänken då, nu har lånats ut och att både Mathieu Bodmer och Mohamed Sissoko kan följa efter. Det betyder att PSG har tio stycken spelare till sex startpositioner (fyra mittfält, två anfall). Då ska man komma ihåg att Thiago Motta har en eländig skadehistorik och PSG har ligan, Champions League och Coupe de France att tänka på. Även om klubben i början av transferfönstret förnekade att det skulle komma in fler spelare än Lucas Moura, så blev det nu ett behov att få in någon mer spelare eftersom så många reserver ville lämna. Att få in en så pass rutinerad och bra spelare i fem månader är en bra deal.

Beckham är en spelartyp som hans före detta och nuvarande tränare Carlo Ancelotti älskar, med mycket rutin och rätt vilja. Ancelotti slänger alltid in sådana spelare för att stänga matcherna, exempelvis Clément Chantôme, Sylvain Armand och Gregory van der Wiel. Många tränare byter ut en offensiv spelare mot en annan offensiv spelare, Ancelotti byter ut en offensiv spelare mot en defensivare spelare. Beckham är också förvånansvärt vältränad för att vara 38 år. Vad jag vet har han bara haft lite ryggbesvär de två senaste säsongerna där han sammanlagt har missat två-tre matcher, men inget mer. Hans ålder ska inte vara ett hinder för honom. Den ett år yngre Cédric Barbosa (Évian) är exempelvis en av sitt lags bästa spelare.

PSG har dessutom gjort blott sex mål på fasta situationer under hösten. Det kanske låter som en godkänd siffra, men jämför detta med Manchester United (19), Real Madrid (tolv) och Juventus (elva). Till och med Arsenal (sju) har gjort fler mål på fasta situationer och då ska vi komma ihåg att PSG har ett lag med många nickstarka spelare som exempelvis Alex, Thiago Silva, Mamadou Sakho, Blaise Matuidi, Thiago Motta och Zlatan Ibrahimovic. I matcher där motståndarna gör ett bra defensivt jobb kan Beckhams högerfot bli nödvändig för att kunna göra mål. Ibland måste man få göra “fulmål” för att vinna matcher. Dessutom gjorde Beckhams sju mål på skott från distans under 2012, och PSG är det Ligue 1-laget som tar procentuellt minst andel skott utanför straffområdet. Fler skott kanske kan hjälpa laget?

Jag har svårt att se att Beckham ska stjäla någon stjärnglans från Ibrahimovic, och om han nu skulle göra det så vet vi att Ibrahimovic brukar tända till (på ett bra sätt) när han känner att han hamnar i underläge. Beckham är en bra spelare att ha i omklädningsrummet, med tanke på att det har ryktats om att det har varit en del problem där så kommer han att tillföra saker även där. Beckham kommer att få speltid i PSG och han kommer att göra nytta, både på planen, i omklädningsrummet och när det gäller att öka uppmärksamheten. Troligen kommer vi att kunna sammanfatta hans karriär i PSG som en nyttig, men inte ordinarie spelare. Jag tror inte att en snart 38 år gammal Beckham kommer att kräva att vara en ordinarie spelare.

Dessutom är Beckham en av de spelarna i toppfotbollen som jag respekterar allra mest, att han väljer att skänka all sin PSG-lön till välgörenhet säger en hel del om honom. Trots den extrema mediabevakningen som han har haft så har han alltid framstått som en genuint bra kille. Han kanske inte är klubblojal i ordets vanliga betydelse, men han visar stor respekt för sina tidigare arbetsgivare. Den enda gången han inte har gjort det var i början av sin MLS-karriär, då var han mest sugen på att bli utlånad under vintern, men ju längre tid det gick, desto mer började Beckham att göra allt för LA Galaxy. Det är nästintill omöjligt att klaga på Beckhams attityd, och så har det (nästan) alltid varit. För att få vara en (tidigare) engelsk landslagsspelare så måste man ju trots allt ha hamnat i minst en stor kontrovers i sitt liv…

***

Precis som tidigare så är det bara spelare i FET stil som är officiellt klara.

DAVID BECKHAM (Klubblös till Paris SG, m, gratis)
Se ovan.

JUSSIÊ (Bordeaux till Al-Wasl, m/a, lån)
De få matcherna där Jussiê presterar så håller han god Ligue 1-klass. Det händer dock alltmer sällan, han har väl gjort ett par bra matcher det senaste året. Därför är det inte förvånande att Bordeaux gör sig av med honom. En köpoption ingår.

EMMANUEL RIVIÈRE (Toulouse till Monaco, a, €4 miljoner?)
Han skulle ersätta André-Pierre Gignac i Toulouse, men han lyckades aldrig. Det blev Fernando Torres-syndromet över det hela, med för stora krav och en för svår uppgift. I Monaco får han börja om igen. Det här lär betyda att Toulouse har en ersättare på gång.

Det blir ingen affär mellan Lyon och Monaco med Jimmy Briand. Spelaren och Monaco kom inte överrens.

Alaixys Romao (Lorient) sägs ha accepterat Marseilles bud. Det blir inget lån som det först talades om, utan en permanent övergång.

Mathieu Bodmer (Paris SG) lånas troligen ut till Saint-Étienne.

DORIAN KLONARIDIS (Lille till Mouscron, m, lån)
OMAR WADE (Lille till Carquefou, a, lån)
MICKAËL BARRETO (Troyes till Cannes, m, lån)
STÉPHANE BAHOKEN (Nice till Le Havre, a, lån)
PAPE M’BOW (Marseille till Amiens, b, lån)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-01-31 kl 17:42
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons