Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Omgång 23: De skamliga titelutmanarna

Lille vann Ligue 1 så sent som 2011, det var resultatet av många års sunt scouting- och utvecklingsarbete. Man gick igenom säsongen med blott fyra förluster i ligaspelet och alla var säkra på att Frankrike hade fått sitt tredje storlag, tillsammans med Marseille och Lyon. Under säsongens sista match mönstrade man den här startelvan:

ANNONS

Gervinho – Sow – Hazard
Cabaye – Mavuba – Balmont
Béria – Chedjou – Rami – Debuchy
Landreau

Från det laget är det bara Mavuba, Béria, Balmont och Chedjou som är kvar. Resten av spelarna har skeppats vidare. Under de senaste 18 månaderna har Lille gått från att vara Frankrikes bästa lag till att nu ligga på en tiondeplats i Ligue 1 och man har dessutom skämt ut sig i Champions Leagues gruppspel. Det finns många anledningar till att det har blivit såhär.

Man har misslyckats med de senaste stora värvningarna. Kalou, Martin och Roux har inte presterat som förväntat, och dessutom har klubben inte kunnat lägga ned de resurserna som man har velat på nyförvärv. Kalou kom utan transfersumma och Garcia ville länge ha in Gameiro (Lorient/PSG), men fick nöja sig med Brests Roux. Anledningen till att man inte har kunnat spendera pengar är att det har byggts en ny arena: Grand Stade Lille Métropole, med en publikkapacitet på 50 000 till en kostnad på runt €300 miljoner. Det här projektet har begränsat Lilles ekonomiska handlingsutrymme på de sportsliga delarna av organisationen.

ANNONS

Att bygga en ny arena vad en nödvändighet. Lille behövde växa som klubb och det här var det enda sättet som man kunde göra det på. Nu sägs man dock gå back med minst €10 miljoner i driftkostnaderna den här säsongen, en siffra som kommer att räddas av försäljningen av Hazard. Lille har fortfarande en bra ekonomi, men trots att man inte spenderat så mycket pengar som man hade velat så har man ändå en för dyr trupp.

Det har även infunnit sig en mättnadskänsla i föreningen. Lille fick sitt stora mål uppfyllt när man vann Ligue 1 år 2011 och efter det har det varit svårt att ställa om. Man har varken varit en spännande underdog eller varit tillräckligt stabila för att vara ett genuint topplag. Både ledningen, spelarna och fansen har varit i en svår situation där man inte har kunnat definiera vad man egentligen ska uppnå, och hur man ska uppnå det.

ANNONS

En annan stor anledningen till den svaga säsongen är att tränaren Rudi Garcia har “tappat omklädningsrummet”. Allt började när Debuchy försökte tjata till sig en flytt till Newcastle i somras. Lille tyckte Newcastle erbjöd för lite pengar, Debuchy blev sur och han fick med sig Landreau. Debuchy och Landreau hade varit starka ledare i gruppen, men Garcia tog bort dem från spelarrådet och ersatte med, vad han tyckte var, mer lojala spelare. En månad senare hade Landreau brutit sitt kontrakt och Debuchy var såld till Newcastle.

Vi får inte eller glömma bort att Lille har sålt Eden Hazard till Chelsea. Hazard var Ligue 1:s Ibrahimovic förra säsongen, en fullständigt dominant spelare som avgjorde en mängd matcher för Lille. Många, inklusive undertecknad, trodde att resten av Lillespelarna skulle ta mer ansvar nu när Hazard var borta. Så har det inte blivit, utan snarare tvärtom. Nu finns det ingen spelare som man kan avlasta bollen på och hoppas på att han ska fixa det. Lille har ingen dålig trupp, men spelet har inte funkat utan Hazard. Payet försöker, men han är ett par-tre klasser sämre.

ANNONS

Det är en genuint dålig stämning kring Lille. Fansen klagar på allt som sker i klubben och det som fick allting att brista var storförlusten mot Bayern München i Champions League i höstas. Presidenten Seydoux är öppen för att sälja klubben, trots att han har älskat och byggt upp laget i mer än tio års tid. När han började var man ett mediokert Ligue 1-lag, men han har haft tålamodet och kunskapen till att både bygga ett storlag och en ny arena. Seydoux har dock sagt att även om han letar efter intresserade köpare, så ska han vara president även nästa säsong.

Utåt sett är Lille tydliga med att man ska sluta topp-4 den här säsongen, eftersom man “är en av Frankrikes fyra stora klubbar”, men det är snarare så att man redan har börjat att fokusera på nästa säsong. Seydoux sparkade tränaren Garcia redan år 2009, men då blev det för stora protester så Garcia var tillbaka två veckor senare. Den här sommaren kommer Seydoux snarare få skit om han inte sparkar Garcia. Dessutom sägs det att Lille ska transferlista hela stommen i truppen – Chedjou, Basa, Mavuba, Balmont, Kalou etc. – för att börja bygga upp ett ungt lag. Redan nu har man gjort klart med Meïté (Auxerre) och Thauvin (Bastia) till nästa säsong, och det är två av de bästa unga franska mittfältarna som går att få tag på.

ANNONS

Den här helgen spelade man en hemmamatch mot Troyes som låg på en 19:e plats i tabellen inför den här omgången. Det blev 1-1 vilket är ett uselt resultat, men det intressanta är vem som gjorde målet: den egna akademiprodukten Divock Origi, en 17-årig belgare som bara behövde sex minuter på sig i sin A-lagsdebut innan han satte sitt första mål. Lille ska börja att lyfta fram fler akademiprodukter de kommande åren och blanda det med unga nyförvärv från sämre franska lag, den filosofin som tog Lille till toppen förra gången. Just nu är vi inne i en tidsperiod där dåtidens Lille och framtidens Lille knyts samman. Det kommer troligen att bli en vacker framtid för Lille, men inte denna säsongen. Övergångsperioden mellan dåtid och framtid håller fortfarande på. Fansen dyker iallafall fortfarande upp på matcherna. Det är alltid något.

ANNONS

Toulouse – Paris SG 0-4
0-1 Pastore (4′)
0-2 Ibrahimovic (36′)
Rött kort M’Bengue (Toulouse, 39′)
0-3 Sakho (70′
0-4 van der Wiel (72′)

Det är förvånande att PSG-projektet har så enkelt mot Toulouse av alla lag. Fyra vinster på fyra matcher och en målskillnad på 12-2 sedan början på förra säsongen. Toulouse har förr om åren haft ett riktigt bra försvar, men nu märks det att Casanova har slängt in orutinerade spelare i backlinjen. M’Bengue drog på sitt rött kort och 20-åringarna Yago och Aurier räckte varken till fysiskt eller rutinmässigt. Vi ska dock inte ta något från PSG, som trots en livlig start från Toulouse lyckades gå in och leverera en mycket bra prestation. Dessutom gjorde man ett mini-ryck i tabellen.

Lorient – Rennes 2-2
1-0 Jouffre (30′)

ANNONS
1-1 Erding (56′)
2-1 Aliadière (80′)
2-2 Ngando (90′)

Den mest underhållande matchen under omgången? Troligen. Bretagne-derbyt öppnade upp sig riktigt fint på konstgräset och bägge lagen hade kvicka, tekniska anfall. Lorient hade övertaget under stora delar av matchen, men Rennes skapade ändå bra målchanser. 20-åriga Ngando, ännu en debutant i Ligue 1, fick sätta kvitteringen med sin första touch i Ligue 1, 17 sekunder efter att ha blivit inbytt.

Bastia – Évian 0-0

Den här omgången fick Bastia spela sin “hemmamatch” i Auxerre inför 723 åskådare. Det var en spelmässigt undermålig match, men bägge lagen skapade två-tre riktigt bra målchanser. Det var de gamla franska målvakterna Landreau och Laquait som stack ut i den här matchen. Den tekniska nivån i matchen var dock under all kritik, vilket är lite förvånande med tanke på att gräsmattan var i bra skick och bägge lagen har passningsskickliga mittfältare.

ANNONS

Bordeaux – Valenciennes 2-0
1-0 Bellion (33′)
2-0 Obraniak (71′)

Ni har hört det några gånger nu: 30-åriga Bellion gjorde sitt senaste Ligue 1-mål i slutet av 2009. Sedan dess har han spelat över 40 matcher som anfallare utan att göra något mål. I matchen mot Valenciennes satte han dock bollen i öppet mål från en meters håll, 1141 dagar efter målen mot Lorient år 2009. Något nästan lika förvånande var hur bra Bordeaux lyckades kontrollera matchen. Man klarade av att bolla runt och skapa målchanser, något man annars har haft problem med under tränaren Gillot. Valenciennes har dock varit svaga efter den fina starten på säsongen.

Brest – Nice 0-2
0-1 Pejcinovic (13′)
0-2 Självmål (46′)

“Nu när Brest saknar Ben Basat […]” kommer att vara den vanligaste meningen i mediarapporteringen om Brest under det kommande halvåret. I den här matchen blev det dock extra tydligt att han saknades, även om han var avstängd i den här omgången så det spelar ingen större roll. Nice var förvånansvärt lugna och taktiskt säkra, Brest hade möjligheter att komma till men skapade egentligen bara en målchans under hela matchen. Som jag skrev för ett par veckor sedan: Nice vinner även när de inte spelar särskilt bra. Puel har verkligen något speciellt på gång, dessutom får man komma ihåg att Nice saknade spelare som Digard, Traoré, Civelli och Cvitanich.

ANNONS

Lille – Troyes 1-1
0-1 Camus (30′)
1-1 Origi (74′)

Lille hade 68-32 i bollinnehav, men ändå var det bara Payet som var ett hot framåt mot ett av ligans sämsta försvar. Spelet rullade inte på som det ska, det låste sig för dem. Frågan är hur nöjda Troyes ska vara? Man var ändå någorlunda nära att känna av en trepoängare, något som hade varit viktigt att få, men det kanske går att bygga vidare på detta?

Sochaux – Saint-Étienne 1-2
0-1 Aubameyang (23′)
1-1 Butin (72′)
1-2 Lemoine (77′)
Missad straff Aubameyang (Saint-Étienne, 81′)

Tre raka segrar för Saint-Étienne, detta efter en match som innehöll tre snygga mål. Saint-Étienne la ned en klassisk Saint-Étienne-prestation i första halvlek, med mycket fart och bra tekniskt utförande, men Sochaux kom igång i andra halvlek och det fanns tecken på att de kanske till och med skulle få med sig tre poäng.

ANNONS

Ajaccio – Lyon 3-1
0-1 Lacazette (53′)
1-1 Belghazouani (57′)
2-1 Mutu (65′)
Missad straff Gomis (Lyon, 87′)
Rött kort Lovren (Lyon, 90′)
3-1 Mutu (Straff, 92′)

Lyon har nog ännu inte förstått hur de kunde kunde tappa poäng i den här matchen. Man hade bollinnehavet under hela matchen, Ajaccio hade några försök till kontringar men saknade ett anfallsspel. Lyon fick ett mål bortdömd för offside, missade en straff, fick en felaktig utvisning + straff emot sig och Ajaccios två första mål var slumpmål efter individuell misstag från Lyon. En mycket underlig Ajaccio-seger, även om vi ska komma ihåg att det kan vara jobbigt att möta Ajaccio på Korsika.

Montpellier – Reims 3-1
0-1 Courtet (33′)
1-1 Camara (48′)
2-1 Estrada (65′)
3-1 Belhanda (70′)

ANNONS

Montpellier ligger nu blott tre poäng ifrån en Europa League-plats. Laget har visat upp en imponerande mentalitet genom att vända på situationen efter den svaga starten på säsongen. Den usla gräsmattan, som ska bytas ut först efter säsongen, gjorde matchen till en svårspelad historia. Det krävdes många touch för att få kontroll på bollen och skottstatistiken hamnade på blygsamma 5-2. Det var tur att Montpellier inte tog sig vidare från CL-gruppspelet, för gräsmattan hade inte klarat av fler matcher.

Marseille – Nancy 0-1
Rött kort Barton (Marseille, 60′)
0-1 Självmål (77′)

NANCY! När de spelar den fotbollen som de bjöd på mot Marseille, då är det lätt att förstå varför jag inför säsongen tippade dem på den övre halvan av tabellen. Det pratas om “Patrick Gabriel-effekten” i Frankrike, den nya tränaren har pumpat in en optimism i klubben igen och nu verkar det till och med realistiskt att man ska hänga kvar i Ligue 1. Marseille försökte rulla igång spelet mer än vanligt, men lyckades sällan få fast bollen i sista tredjedelen av planen.

ANNONS

Tabell: Omgång 23

Omgångens bästa: Aliadière (Lorient). Gör inte bara ett kvalitetsmål utan är hela tiden den stora orsaken till att hans lagkamrater får så bra ytor. Optimalt rörelsemönster, orkar springa i 90 minuter och tillför dessutom spetskvalitet. Dessutom gjorde hans omgångens snyggaste mål.

Omgångens sämsta: Barton (Marseille). Hur tänker man när man går in så hårt i en duell när man redan har ett gult kort? Oerhört korkat och något som försämrade Marseilles titelchanser markant.

Omgångens Kim: Schelin (Lyon). En bra svenskhelg. Ibrahimovic, Asllani och Schelin gjorde alla mål, men Schelins 2-0 i toppmatchen mot Juvisy var det viktigaste, även om det var ett av de enklare målen hon har gjort.

Omgångens mål: Aliadière 2-1 (Lorient – Rennes). Upprullning, bra driv, klockrent avslut.

ANNONS

Omgångens elva (4-4-2)

Ibrahimovic (Pa) – Aliadière (Lo)
Payet (Li) – Estrada (Mo) – Lemoine (Sa) – Lucas (Pa)
Kolodziejczak (Ni) – Bréchet (Tr) – Poulard (Aj) – Jebbour (Na)
Laquait (Ev)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson 

Publicerad 2013-02-04 kl 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto