Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

PSG-talangernas framtid?

“Klubben har inte ett intresse av att värva tre eller fyra toppspelare varje år.”

ANNONS

Så sa Ancelotti under hösten när han pratade om PSG:s framtid. Han menade att man visst ser efter sina akademispelare eftersom ägarna QIA vill att PSG ska vara självgående om några år, och då är en fungerande akademi ett nödvändighet. Klubben måste få upp akademispelare till A-truppen på någorlunda reguljär basis. Frågan är hur mycket tyngd det egentligen ligger bakom ett sådant uttalande?

För fem år sedan hade PSG en ligamatch mot Valenciennes och i startelvan fanns Sakho (17 år och faktiskt lagkapten (!) i den matchen), Sankharé (18), Ngoyi (19), Arnaud (20) och N’Gog (18). Fem stycken unga egna akademispelare från start som tränaren Le Guen hade valt ut. I efterhand har det visat sig att Le Guens talangöga inte var särskilt bra, utan av de spelarna är det bara Sakho som idag håller bra Ligue 1-klass och istället var det talanger som hade hamnat mer i skymundan, exempelvis Chantôme, Mulumbu och N’Zonzi, som lyckades. Inte heller de riktigt stora talangerna, som Boli (nu i bulgariska ligan), Haddad (Auxerre) och Ogbeche (Middlesbrough) fick det stora genombrottet.

ANNONS

PSG har under 2000-talet varit rätt dåliga på att etablera egna akademispelare i sin A-trupp. Man har alltid haft bra talanger, men antingen har de fått misslyckade karriärer eller så har de lyckats på annat håll. PSG har heller aldrig varit, och är inte det nu heller, en klubb som värvar utländska talanger till akademin. Man har istället dammsugit Paris-området på talang, även om man ibland har missat något bra. Trots att det sällan etablerats egna talanger i A-laget, så har det iallafall funnits PSG-spelare i ungdomslandslagen. Det brukade snittas ett par PSG-spelare per ungdomslandslagskull, men så är det inte längre. I de tre yngsta ungdomslandslagens (U16, U17, U18) senaste trupper finns exempelvis inte en enda PSG-spelare. Det är oroväckande för framtiden.

Det är hedervärt att PSG håller sig undan från att värva utländska 16-åringar, men trots prat om en ny ungdomsanläggning så kommer PSG att ha ett svårt jobb framför sig om man bara satsar på spelare från Paris-regionen. PSG-projektet drar både positiva och negativa rubriker i Frankrike, men det är bara de negativa rubrikerna som kommer när det gäller deras ungdomsarbete. Därför har akademispelarna flyttat till andra lag, exempelvis Dembélé (nu i Fulham, och nej, han är inte släkt med ex-Fulhamspelaren) och Boccara (nu i Ajax). Spelarna tror helt enkelt inte att det är möjligt att gå hela vägen till att få speltid i A-laget.

ANNONS

Som det ser ut nu kommer ingen från 91-92-93-generationerna från akademin att bli A-lagsspelare i PSG. Aréola (1993) är endast tredjemålvakt, Landre (1992) är utlånad till ett bottenlag i Ligue 2, Kebano (1992) har bara fått ett par starter i Caen i Ligue 2 den här säsongen och Bahebeck (1993) gör ingen stor positiv skillnad i Troyes’ offensiv.

Ancelotti har istället valt att kolla på 94-95-generationerna. Det är följande spelare som varit med i A-lagssammanhang:

Anfallaren Ongenda (1995). En kvick offensiv allroundspelare. För ett par år sedan hade han Anelka-potential när han öste in mål i U16-landslaget, men det har gått tyngre efter det. De engelska toppklubbarna har dock varit ute efter honom i flera år.

Mittfältaren Yaisien (1994). Egyptisk och algerisk bakgrund, en mittfältare som har mycket boll i sig. En av de stora stjärnorna i U17-VM år 2011.

ANNONS

Allroundspelaren Ikoko (1994). Jämför sin spelstil med Micah Richards, fast på ett bra sätt. Kan dessutom härja på mittfältet.

Försvararen Arrondel (1993, dock född sent på året). En spelskicklig ledartyp i mittförsvaret.

Försvararen Conte (1994). Här har jag dålig koll. Får knappt spela varken i reservlaget eller ungdomslandslagen, men Conte gav honom 15 minuter som mittback mot Toulouse senast.

Mittfältaren Rabiot (1995). Den stora juvelen. Påminner om en ljusare och tanigare Fellaini i det utseendemässiga, men spelar med mycket smarthet, rörelse och bra passningsspel på mittfältet.

Rabiot är alltså född så sent som 1995, men har redan krävt att få bli utlånad då han inte kände att han fick tillräckligt med speltid i PSG – och då är han ändå den enda av talangerna som faktiskt har fått tillhöra och spela med A-laget ibland, med undantag för att några spelare gjorde ett fåtal minuter mot amatörlaget Arras i cupen och Contes korta inhopp mot Toulouse.

ANNONS

De flesta PSG-talanger som intervjuas brukar säga “Ja, det är kul att det går bra för Rabiot, men det är en helt annan dimension att konkurrera om speltid i A-laget nu”. Om inte 94-95-generationen i PSG får spela sina minuter är det stor risk att PSG helt tappar trovärdighet i sitt ungdomsarbete. Rabiot var den stora fanbäraren för PSG:s ungdomsprojekt. Han spelade moget och visade att man faktiskt kunde nå A-laget, men om till och med han tröttnar så finns det en stor risk att resten av ungdomsorganisationen också gör det. Det kommande året kan bli avgörande för hur PSG:s framtid ser ut, om de måste värva även komplementspelaretill A-laget eller om man visar att man kan fylla på utfyllnadsplatserna med akademispelare. Spelare som Ongenda, Arrondel och Yaisien har sagt att de måste lämna PSG i sommar om de känner att de inte är nära A-laget då.

ANNONS

Finns det inget positivt att hämta då? Jorå. Ancelotti har trots allt låtit de här talangerna ha en närhet till A-laget genom att ta ut dem i matchtrupper och träningsmatcher, samtidigt som vi inte får glömma bort att ungdomslagen trots allt presterar bra. Klubbens U19-lag har faktiskt en likhet med A-laget när det gäller deras Champions League, det vill säga NextGen Series. Precis som A-laget så var U19-laget det laget som tog flest poäng av alla lag i gruppspelet, trots att deras grupp innehöll Juventus, Manchester City och Fenerbahce. Inget annat lag i någon annan grupp tog lika många poäng som PSG.

Dessutom gjorde sig PSG av med sex-sju spelare i januari och tog bara in två stycken nya, så det finns plats för talangerna att få chansen. Visst, de måste vara tillräckligt bra, men jag tror snarare det handlar om att Ancelotti måste hitta ett par “Rabiot-spelare”, några som han ger en tydlig chans. Annars kommer ungdomsverksamheten att bara jobba i perifirin. Vi kan jämföra PSG med exempelvis Lyon, som i helgen hade en matchtrupp som innehöll nio stycken egna akademispelare, och då har ändå Lyon bara tagit tre poäng färre än PSG.

ANNONS

Det ska också spelas seniorfotboll den här helgen. PSG:s A-lag möter den här omgången series sämst försvarande lagm, nämligen Bastia, så allt annat än en storseger vore en gigantisk skräll. Det finns däremot andra saker att kolla på. Saint-Étienne mot Montpellier, Rennes mot Toulouse och Nice mot Lorient är matcher mellan lag som ska vara med och utmana om Europa League-platsen och alla tre matcher har potential att bli riktigt intressanta. Hipstermatcher. Dessutom finns det några bottenlagsmatcher, framför allt Nancy mot Reims och Troyes mot Sochaux. Räkna inte med någon spelmässig underhållning där, men en hel del misär och sånt finns det också alltid någon form av njutning av att kolla på.

Omgång 24

Fredag
Paris SG – Bastia 20.30 (TV4 Sport Xtra)

Lördag
Saint-Étienne – Montpellier 17.00

ANNONS
Ajaccio – Bordeaux 20.00
Nancy – Reims 20.00
Nice – Lorient 20.00 (TV4 Sport)
Troyes – Sochaux 20.00
Valenciennes – Brest 20.00

Söndag
Évian – Marseille 14.00 (TV4 Sport)
Rennes – Toulouse 17.00 (TV4 Sport Xtra)
Lyon – Lille 21.00 (TV4 Sport)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-02-08 kl 17:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto