Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arenorna för EM 2016

Om tre år är det EM-slutspel i Frankrike, vilket betyder att arenorna måste byggas alternativt fixas iordning. Efter många diskussioner blev det till slut tio stycken arenor som blev tilldelade att få vara med och arrangera slutspelet. Det blev en rätt bra geografisk spridning på arenorna, det var egentligen bara Bretagne-området (det vill säga nordvästra Frankrike) som blev utan en EM-arrangörsstad.

Så, vilka är då de tio arenorna?

Stade de France (81 338 åskådare), Saint-Denis

Hur arenan ser ut nu.

Stade de France arrangerade VM-finalen 1998. Nu blir den självklart även den arenan som håller i den här finalen. Eftersom arenan är relativt nybyggd så fanns det ingen anledning till att ändra om alltför mycket, framför allt då arenan används rätt så sällan. Ungefär Frankrikes Wembley, fast utan den tunga historiken.

Stade Vélodrome (67 000 åskådare), Marseille, renovering

Hur arenan ser ut nu. Hur arenan kommer att se ut.

För €267 miljoner får Stade Vélodrome en nyttig renovering. Det blir visserligen “bara” 7000 nya platser, men det ska även läggas till ett tak och hela arenan får sig en uppfräschning med bland annat ett nytt hotell och en ny sportklinik. Problemet är bara att säsongens publiksnitt har sänkts med 10 000 på grund av att renoveringen stängt av flera sektioner. Det är åskådarpengar som Olympique de Marseille hade behövt för att skaffa sig en starkare trupp. Renoveringen är klar i juni 2014.

Stade des Lumières (61 556 åskådare), Lyon, ny arena

Hur arenan ser ut nu. Hur arenan kommer att se ut.

Den här arenan skulle ha stått klar för tre år sedan, men det var först i oktober 2012 som man började med det första arbetet med att fixa till marken. Det sammanlagda priset blir €630 miljoner. Lyon var noga med att vilja ha en gigantisk skrytarena så att de på sikt kan utmana Europatoppen. Frankrikes största arenaprojekt under 2000-talet.

Parc des Princes (51 000 åskådare), Paris, renovering

Hur arenan ser ut nu.

Vi vet ännu inte exakt vad som kommer att hända med Parc de Princes. Renoveringen sätter igång om ett par veckor och PSG kommer att spela kvar på arenan under hela renoveringstiden som är på två år, utan några publikkapacitetsbegränsningar, men exakt hur arbetet kommer att gå till har ännu inte kommit ut. Det viktigaste för PSG själva har varit att öka antalet VIP-platser och göra en mer familjevänlig arena, räkna med andra ord med en ännu större tråkstämpel på klubbens supportrar i framtiden. Kapaciteten kommer att öka från 45 000 till drygt 50 000. Efter 2016 kan arenan renoveras igen, så att den tar 60 000.

Grande Stade Lille Métropole (50 186 åskådare), Villeneuve d’Ascq, ny arena

Hur arenan ser ut nu.

En stor arena för en klubb som vill vara en storklubb. Den invigdes i somras och Lille har vid ett par tillfällen kommit över 45 000 åskådare. Ser rätt tråkig ut, men fungerar bra. Det här bygget var kanske den största chansningen, eftersom Lille är förhållandevis unga i toppen av tabellen och det fortfarande är oklart om de kan växa till sig och hamna i samma fack som Paris SG, Marseille och Lyon. Om det blir några svaga sportsliga år kan det här bygget bli en ekonomisk katastrof. Om jag har förstått det rätt så är det dock en förhållandevis miljövänligt byggd arena, dessutom har den ett ihopfällbart tak.

Stade Bollaert-Delelis (45 000 åskådare), Lens, renovering

Hur arenan ser ut nu. Hur arenan kommer att se ut.

På grund av Lens svaga sportsliga situation så har man valt att göra en mindre renovering än vad som var tänkt från början, priset har gått ned från €110 miljoner till €70 miljoner. Arbetet påbörjas under 2014 och kommer att vara klar först ett halvår innan slutspelet börjar, detta eftersom det var komplikationer just på grund av att Lens numera är ett Ligue 2-lag.

Grand stade de Bordeaux (43 000 åskådare), Bordeaux, ny arena

Hur arenan ser ut nu. Hur arenan kommer att se ut.

Processen i Bordeaux har varit lång och svår. Det blev en stor mängd inlämnade protester som bland annat berörde att våtmarker förstördes i och med byggandet av en ny arena, och det var även folk som klagade på att skattebetalarna skulle stå för en så stor del av kostnaderna. I slutet på 2012 sattes dock arbetet igång efter en flera år lång rättsprocess. För en månad sedan las den symboliska första stenen och man räknar med att arenan ska invigas år 2015. Fotbollsklubben Bordeaux får, tillsammans med sina ägare M6, stå för €85 miljoner av kostnaderna, och det kan tilläggas att Grand stade de Bordeaux bara är projektnamnet. Det riktiga arenanamnet är ännu inte bestämt.

Stade Geoffroy-Guichard (42 000 åskådare), Saint-Étienne, renovering

Hur arenan ser ut nu. Hur arenan kommer att se ut.

Saint-Étiennes två klubbpresidenter Romeyer och Caiazzo ville ha en ny arena som skulle ta 50 000 åskådare. Fansen avskydde idén och började att protestera, och till slut bestämde sig även staden för att istället renovera den nuvarande arenan. €60 miljoner hamnat slutnotan på, och två tredjedeler av renoveringen är redan avklarad. 2014 är allting klart för arenan som först var tänkt att bara vara en reservarena under EM.

Allianz Riviera (35 000 åskådare), Nice, ny arena

Hur arenan ser ut nu. Hur arenan kommer att se ut.  

Tålamod. Nice har i mer än tio års tid fått arenaplan efter arenaplan förkastad, men om drygt en månad står deras nya arena klar. Nu har man till och med hunnit med att sälja arenanamnet. Nice har i över tio års tid varit Frankrikes svar på GAIS, det borde bli en förändring på det efter sommaren.

Stadium Municipal (33 000 åskådare), Toulouse, renovering

Hur arenan ser ut nu.

I vintras fick Toulouse-fansen en negativ överraskning. Jodå, arenan kommer att renoveras – men åskådarkapacitet kommer att sänkas från nuvarande 35 500 till 33 000-34 000. Från början var det tänkt att arenan skulle ta över 40 000 och kosta €70-80 miljoner, men på grund av de ekonomiska tiderna så blir det istället en renovering för €50 miljoner som innebär att 1500-2500 platser försvinner i hopp om att istället öka kvaliteten på övriga platser. Det här (bisarra) arbetet kommer att börja efter den här säsongen är slut. I Toulouse gillar man rugby, inte fotboll.

Observera att åskådarkapaciteten är ungefärlig.  

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-05-09 kl 20:14
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons