Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ett problem kan lösas, men det andra?

Valbuena, Ecuele Manga och Krychowiak är några av de mest framgångsrika Ligue 1-spelarna på sina respektive positioner. Samtidigt är spelare som Kim, Esor och Moimbé några av de mest jagade Ligue 2-spelarna som finns idag. Dessutom finns ännu ett gäng spelare som gör mer än godkända Ligue 1-insatser, exempelvis Glombard, Sané och Ayité. Alla de här har en sak gemensamt: de blev utslängda från Bordeaux i unga åldrar, utan att få en ordentlig chans i A-laget.

Bordeaux har också haft problem att få ut maximalt av tidigare stortalanger som Saivet och Obertan. Ett uselt arbete med att lyfta upp talangerna har lett till att Bordeaux istället köpt in dyra spelare på långa kontrakt, men klubben har varit direkt dåliga på att välja vilka spelare som ska värvas. Nu sitter man där och slänger in spelare som Faubert, Ben Khalfallah och Bellion i matcherna.

För någon som inte har full koll på Ligue 1 kan det nog vara svårt att greppa hur mediokra, gamla och högavlönade de här spelarna är. Det är egentligen en skam att Gillot tvingas att använda sådana spelare i en av Frankrikes största klubbar, men han har inga val. En sådan som Bellion är en 30-årig anfallare som lär ha minst €1 miljon om året i lön, men han har bara gjort ett enda ligamål under de tre senaste säsongerna.

Ägarna M6 har heller inte visat några intentioner till att lägga in pengar eftersom det byggs en ny arena som drar all uppmärksamhet. Under de två senaste transferfönstren har Bordeaux bara fått in två nya spelare: kontraktslösa Faubert samt Rolan. Rolan skulle egentligen inte ha värvats, men då klubben sålde Gouffran så var man tvungen att ta in någon.

Bordeaux kommer att sluta antingen sjua, åtta eller nia i tabellen, såhär långt har man bara gjort 38 mål framåt och man har hela 16 oavgjorda matcher, flest i ligan. Tränaren Gillot har varken haft spetskvalitéerna i startelvan (mer än ytterbackarna och Obraniak) eller verktygen på bänken för att vinna matcher. Just nu har man gått tillbaka till någon slags enkel fotboll där mycket handlar om den köttstora anfallaren Diabaté, som saknar finess men som åtminstone kan kriga in lite bollar. Brandão-stilen hos honom har räckt till Coupe de France-final mot Évian, en vinst där betyder en plats i Europa League som hade gett några fler euron till en klubb som behöver alla resurser som de kan få.

Tränaren Gillot förlängde sitt kontrakt i vintras, och det kan bara finnas ett skäl till att han gjorde det istället för byta till en större klubb: han måste ha fått ett löfte om att han får bygga om truppen i sommar, för just nu är den kraftigt felbyggd. Räkna med att Plašil, Trémoulinas, Henrique, Ben Khalfallah, Marange, N’Guemo och Traoré spelar i andra klubbar i sommar. För de lönekostnaderna borde Gillot kunna få in några egna favoritspelare, för Gillot brukar kunna göra riktigt fina klipp på transfermarknaden när han väl får handlingsfrihet. Vill man se en klubb som kan göra “en Nice” i sommar, det vill säga med några kraftiga penseldrag byta ut tråkstämpeln mot något hippt, så borde man följa vad som händer i Bordeaux.

Gillot kan lösa en av de två stora problem i klubben, det svaga transferagerandet. Det andra problemet är mer diffust, hur han ska göra för att undvika fler talangmisslyckanden. Gillot har många gånger under säsongen valt att hellre köra med en mindre bänk, än att flytta upp några juniorer. Det är bara Poko, Poundjé och Sacko som fått vara med bland de unga.

Håll koll på vilka juniorer som Bordeaux släpper i sommar, för det kan mycket väl vara så att någon av dem kommer att få en karriär som är lik Valbuena/Krychowiak/Ecuele Manga. Trots att Bordeaux är en sovande jätte som ibland har lösningarna i de egna leden så verkar man själv vägra att kolla på de lösningarna, trots att en sådan som Poko var en av matchens stora spelare i gårdagens Coupe de France-semifinal mot Troyes…

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-05-15 kl 13:25
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons