Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Omgång 37: Säsongens lag i Ligue 1

Ibrahimovic (Pa)
Payet (Li) – Valbuena (Ma) – Aubameyang (Sa)
Matuidi (Pa) – Digard (Ni)
Trémoulinas (Bo) – Perrin (Sa) – Chedjou (Li) – Fanni (Ma)
Sirigu (Pa)

Bänk: Landreau (Li/Ba), Umtiti (Ly), Aurier (To), Capoue (To), Cabella (Mo), Féret (Ren), Aliadière (Lo)

Tränare:
Puel (Ni)

För att få vara med krävs det att man har missat max tio matcher av säsongen.

Det var egentligen inte särskilt svårt att sätta ihop mittfältet och anfallet. De sex spelarna har varit på en annan nivå jämfört med sina konkurrenter. Längst fram är de fyra absolut bästa matchvinnarna i ligan, och Matuidi och Digard varit de två som bundit samman sina respektive framgångsrika lag. Det fanns några andra konkurrenter till bänken, exempelvis Krychowiak och Brandão, men det känns rätt oväsentligt att bråka för mycket om bänkplatserna. Andra spelare som Clément och Eysseric har spelat för få matcher.

Målvakten Sirigu var den enda som har haft en hög standard över hela säsongen. Både Mandanda och Landreau var för mediokra under hösten för att kunna utmana, även om de gjorde ett par fler riktigt bra matcher jämfört med Sirigu.

Backlinjen däremot. Trémoulinas var given, han var det klart största anfallsvapnet i Bordeaux. Även Chedjou var enkel att slänga in, eftersom han har varit strålande trots att Lille förändrat mycket under säsongen. Då återstår en mittbacksplats och en högerbacksplats, och det var där som det var svårt att hitta klockrena kandidater.

Perrin stack sällan ut, men var oerhört följsam och föll väl aldrig igenom någon gång under säsongen. Imponerande första säsong som mittback. Nkoulou hade en högre högstanivå, men var också för ojämn. Umtiti och Abdennour fanns också med i tankarna. Ecuele Manga och Thiago Silva missade för många matcher, annars hade de två varit mittbacksparet. Bland högerbackarna fanns det fem-sex jämnstarka kandidater. Fanni, Aurier, Clerc, Jallet, Corchia och ett par till. Sten-sax-påse-läge när man skulle välja en av dem.

Det var samma sak med tränarvalet. Ancelotti vann titeln, Baup överpresterade med en grå trupp, Galtier hade hand om ligans skönhet och Puel fick ihop ett offensivt starkt lag med väldigt små resurser. Vem man väljer där är upp till personlig smak. Själv har jag alltid varit attraherad av tränare som jobbar på så pass smart som Puel gör, som visar att bra scouting är viktigare än att ha mycket pengar att spendera.

Med andra ord: nio spelare kändes givna, och sedan föll det på små saker på de övriga två platserna samt tränarvalet. Värt att notera: bara Matuidi, Capoue och Aubameyang är kvar från förra säsongens “Årets lag”, och då var alla tre på bänken. Dessutom är 13 av 18 spelare fransmän.

***

Inför den sista ligaomgången gäller följande:

1. Nancy är redan klara för nedflyttning.

2. Såvida inget extraordinärt händer så är det Sochaux eller (mest troligen) Troyes som åker ur. Ajaccio och Évian har för bra målskillnad, och dessutom tre poäng fler än Troyes. Det enda scenariot som kan få Troyes att hänga kvar är om de vinner borta mot Valenciennes, samtidigt som Sochaux förlorar borta mot Bastia. Det är långt ifrån otänkbart att de två sakerna faktiskt inträffar.

3. CL-platserna står mellan Lyon, Saint-Étienne, Lille och Nice. Nice kan vi räkna bort eftersom de behöver ta in tolv mål, tre poäng och ta sig förbi samtliga tre lag. Lyon har hemmamatch mot ett fruktansvärt formsvagt Rennes, samtidigt som Saint-Étienne och Lille möter varandra. Nice har match borta mot Ajaccio.

***

Omgång 37

Évian – Valenciennes 2-0
Montpellier – Lille 0-0
Nancy – Bastia 1-2
Paris SG – Brest 3-1
Reims – Lorient 1-0
Rennes – Ajaccio 1-1
Saint-Étienne – Marseille 2-0
Sochaux – Toulouse 1-2
Troyes – Bordeaux 1-0
Nice – Lyon 1-1

Tabell: Omgång 37

Omgångens bästa: Bayal (Saint-Étienne). Vi lever i en värld där Bayal Sall, 100 kilo muskler och ingenting mer, kan gå in och göra “Matchens spelare”-prestationer. Lever bara på sitt duellspel. En mittbackstank.

Omgångens sämsta: Sochaux. Lyckades inte ens ta poäng, trots att de hade allting att spela för medan Toulouse bara lirar av säsongen. Kan ha kostat dem en plats i Ligue 1 nästa säsong.

Omgångens Kim: Ibrahimovic. Två mål mot ett kraftigt skadskjutet Brest.

Omgångens mål: Grenier 1-1 (Nice – Lyon). Inte nog med att det var målet som kan ha gett Lyon en CL-plats, det var dessutom säsongens snyggaste frisparksmål.

Omgångens elva (4-3-3)

Erding (Re) – Ibrahimovic (Pa) – Khlifa (Év)
Matuidi (Pa) – Krychowiak (Rei) – Grenier (Ly)
Moreira (Ren) – Weber (Rei) – Bayal (Sa) – Mandi (Rei)
Thuram (Tr)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-05-19 kl 20:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons