Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferageranden i Ligue 1, del 1

Hansson blogg

Ibland kan det bli så mycket onödig text i Silly Season-tider. Så många rykten som aldrig kommer att bli till något permanent och massa upprabblande om spelarnamn som ingen bryr sig om, istället för att kolla på tidigare transferageranden, ekonomiska förutsättningar och den nuvarande truppen. Det blir därför några delar där vissa (dock inte alla) Ligue 1-klubbars transfersommar gås igenom. Tre klubbar i varje del låter rimligt.

Spelarens namn, betyg på värvningen* (Senaste/nya klubben, spelartyp, prislapp)

* Endast på värvade spelare. 

TOULOUSE (-€1,5m)

Spelare in

Uroš Spajić 4/5
(Crvena Zvezda, råfysisk talangmittback, €1,5m)
Mihai Roman
 3/5 (Rapid Bukarest, energirik offensiv allroundspelare, gratis)
Umut Bulut (Galatasaray, floppande och osynlig anfallare, åter efter lån)
Amadou Soukouna (Luzenac, lillebror till FM-favorit, åter efter lån)

Spelare ut

Adil Hermach
(Al-Hilal, passningsmotor, åter efter lån)
Adrien Rabiot (Paris SG, högväxt dynamikmittfältare, åter efter lån)
Yannick Djaló (Benfica, Forrest Gump, åter efter lån)

Annons

Toulouse har alltid varit klubben som gillat att plocka spelare som både är etablerade och också förhållandevis utvecklingbara (Gignac, Carrasso, Ilunga, Elmander). Då den unga presidenten Sadran under de senaste åren har haft problem att få sponsorer och tillräckligt med publik så har man tvingats att bli ännu smartare på transfermarknaden, de ekonomiska förutsättningarna är förändrade. För några år sedan kunde man lägga ut €4-5m på individuella spelare, men den tiden verkar vara förbi. Istället letar man för lite lägre summor, men framför allt utnyttjar man sin fina akademi. Det pratas inte så mycket om den, trots att runt hälften av spelarna i varje matchtrupp är egenfostrade.

Man drog in €13,6m på spelartransfers under den gångna säsongen, de enda spelarna man tog in var Ben Basat (€1m), Zebina (gratis) och några spelare på lån. Även den här säsongen kan några av de viktiga spelarna lämna, och då ligger Capoue, Tabanou eller M’Bengue närmast till, och även Bulut lär skeppas tillbaka till Turkiet för €2-3m. Säg att man får in någonstans mellan €6-15 miljoner i sommar, då ryktas pengarna användas till att köpa loss Hermach, låna tillbaka Rabiot, ersätta sålda spelare samt värva in offensiv kvalitet.

Annons

Värvningarna av Roman och Spajić luktar fint. Två nyttiga spelare som definitivt fyller en funktion, framför allt Spajić om klubben fortsätter att spela med trebackslinje, och båda två känns genuint intressanta. Att de affärerna blev klara så tidigt visar att Toulouse vet vad de håller på med den här sommaren, till skillnad från den förra då de misslyckades med att finputsa till truppen. Att leta spelare i öst är också en fin trend som Toulouse håller på att börja med. Med tanke på att de ekonomiska förutsättningarna i de klubbarna kan variera kraftigt från säsong till säsong, samtidigt som det bevisligen finns gott om talang i de ligorna, så går det att göra riktigt fina fynd. Man får gärna plocka in typ en kroatiska målspruta medan man ändå håller på.

Många rykten har funnits kring nyförvärv. Khlifa (Évian, a) och Gomis (Valenciennes, m) är två spelare som alltid dyker upp i de här sammanhangen. Hade jag styrt över Toulouse så hade jag sålt Capoue samt någon av M’Bengue och Tabanou, och istället försökt få in Jebbour (Rennes, b), Digard (Nice, m), Bakambu (Sochaux, a) och sedan behålla någon av Rabiot och Hermach.

Annons

SOCHAUX

Spelare in

Abdoul Camara
(PAOK, trög och snabb på samma gång, åter efter lån)

Spelare ut

Giovanni Sio
(Wolfsburg, ”har-allt-men-får-sällan-ut-det”-anfallare, åter efter lån)
Omar Daf (slutar, klassiskt medioker och älskvärd ytterback)

Å en sidan: ingen vill bo i trakten, klubben är fasligt ojämn och ägarna Peugeot vägrar att fixa klubbens ekonomi.

Å andra sidan: Sochaux är klubben man går till om man har talang och vill vara säker på att få en fin utveckling, och utan att hållas tillbaka när man är redo för en större klubb.

Sochaux tappar varje sommar sina bästa spelare, men samtidigt går det att diskutera hur nyttiga exempelvis Boudebouz och Privat egentligen är. Corchia och Sio lär dock vara tunga tapp. Även reserver som Yartey, Banana och Cros har all talang som krävs, men ser ut som tre-åringar i en lekpark för sju-åringar. All ovan nämnda talang lär lämna, men det är man van vid i Sochaux. Det sitter inpräntat i deras identitet att hitta lika talangfulla spelare för mindre pengar, även om det har varit problematiskt de senaste åren. Man har inte samma försprång i framför allt Afrika längre, där man förr om åren kunde hämta kvalitet utan någon konkurrens, men nu har alla toppklubbar bra scouter på den kontinenten. Sochaux sysslade med bra scouting, bra talangutveckling och en väl genomarbetad akademi innan alla andra gjorde det, men nu när alla klubbar kör likadant så är inte Sochaux unik längre.

Annons

Drömvärvningarna för klubben sägs vara Benezet (Nîmes, m) och Esor (Clermont, b). Hade jag styrt över transfers i Sochaux så hade jag tänkt likadant. Det är klockrena ersättare för Boudebouz och Corchia. Tränaren Hély vill blanda taktiskt genomtänkta drag med att ge unga spelare speltid bara för att utvecklas, men det är svårt när det saknas en spelare som ger stabilitet för hela laget. För att lyckas med det hade en ny mittback behövts, något att luta sig emot, samt även något för att ersätta Sio. Från ingenstans kom ett rykte om en 28-årig polack vid namn Broź (Widzew Łódź, b). Sochaux har visserligen kört på med några Balkanvärvningar genom åren, annars håller de hårt fast vid Frankrike och Afrika när det gäller värvningar… men en 28-årig polack? ”Jag vet inte om det låter seriöst eller inte”, som en person en gång sa.

Annons

PARIS SG

Spelare in

Adrien Rabiot (Toulouse, bamsemegasuperdupertalangen, åter efter lån)
Diego Lugano
(Málaga, sorglig köttklump, åter efter lån)
Neeskens Kebano
(Caen, mest känd för sitt förnamn, åter efter lån) 
Mohamed Sissoko
(Fiorentina, bollhatande bollvinnare, åter efter lån)
Jean-Christophe Bahebeck (Troyes, snabbflytande målhuggare, åter efter lån)

Spelare ut

David Beckham
(slutar, smart tillslagsbriljans)
Sylvain Armand (Rennes, misstagsfri mittback, gratis)
Mathieu Bodmer (klubblös, ehumähehuumm… Lång, teknisk, spelsmart, sympatisk, kan ta alla centrala platser, men ibland för osynlig. En liten stor fotbollsängel som man bara ser när Jupiter och Venus står i konjuktion?)
Zoumana Camara (klubblös, habil femtevalsmittback)
Siaka Tiéné (klubblös, Universums härskare)

Ancelotti grinade när han fick reda på att €60 miljoner var allt som klubben kunde spendera på värvningar i sommar, detta med tanke på Finacial Fair Play. När han dessutom funderade igenom truppens förutsättningar, exempelvis att icke-EU-kvoten är fylld och att man bara har två egna produkter (Sakho och Chantôme), så gjorde han vad alla vuxna människor hade gjort i hans position: krävde en flytt till Real Madrid. Dessvärre är Real Madrid ännu en i raden av alla klubbar som tycker att det är värt att betala €30m för Fábio Coentrão, men inte €4m för en huvudtränare, så affären är inte klar ännu.

Annons

Det har pratats om att Benítez eller Blanc skulle ersätta, men Benítez ville ha revansch i Italien och Blanc fiskar efter jobb överallt. Oklart vad det är som händer på tränarposten, men Leonardo vill ändå värva på. Spelarna som det har pratats om vara på väg in är Digne (Lille, b), di María (Real Madrid, m) och Capoue (Toulouse, m). Prioriteringarna verkar ligga på vänsterback, central mittfältare, yttermittfältare och anfallare, och dessutom att fortsätta rensa ut reserver (Gameiro, Lugano, Sissoko).

Inför den gångna säsongen var truppen riktigt stor då man hade över 30 spelare, men numera strävar man istället efter att ha en riktig bra startelva, sex-sju starka reserver och sedan fylla ut med spelare från den egna akademin (Conte, Coman, Rabiot, Aréola, Ongenda, Arrondel…). Digne är den optimala nya vänsterbacken, och om man ska plocka in en ny central mittfältare så kan man lika gärna ta en som även kan spela mittback (Capoue!) då man numera bara har tre mittbackar. Vilka två offensiva spelare som anländer lär helt bero på hur mycket mer pengar som den nya tränaren kan tjata sig till, men visst kan man fråga sig varför det inte har pratats mer om Higuaín (Real Madrid, a). Franska rötter, kan spela både som ensam anfallare och i par med någon annan, går att värva nu. Ute på kanten kan man fortsätta med sydamerikanska supertalanger och ge Bernard (Atlético Mineiro, m) en chans.

Annons

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-06-08 15:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto