Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Det franska landslaget har problem

De franska supportrarna var ganska tidigt överrens om att Deschamps kändes sund som förbundskapten. Han hade struntat i Barcelonatankarna som Blanc hade, utan valde att köra en mer fransk fotboll. Spelet skulle vara stabilt, med direkt press och tidiga bollvinster, och i offensiven skulle mycket av spelet bygga på många löpningar i hög fart. Deschamps kändes dessutom som en bättre lämpad person än Blanc för jobbet, någon som direkt visade ”bråkstakarna” att de inte var välkomna till spelartruppen, men samtidigt hade en alldeles lagom relation till spelarna.

ANNONS

Sedan gäller det ju också att få resultat. Under de 27 landskamperna som Blanc styrde över landslaget förlorade man vid fyra tillfällen. Den senaste veckans två landskamper (Uruguay 0-1, Brasilien 0-3) gjorde att Deschamps nu coachat landslaget under elva matcher. Hans facit? Fyra vinster, två oavgjorda, fem förluster.

Visst, fyra av förlusterna kom i träningslandskamper och den femte mot Spanien, men Deschamps kommer att vara mer bevakad nu. Det är inte det att majoriteten av spelarna har varit dåliga, även om det sällan varit några fantastiska individuella insatser. Det har snarare handlat om att man sällan har fått igång ett anfallsflyt under 90 minuter. Deschamps må vara på rätt väg och han behöver tid på sig, men det har ännu inte infunnit sig en känsla av att det här franska landslaget har någon medaljchans i ett stort mästerskap. Det är oroväckande att problemen har varit mot de stora landslag. Deschamps anställdes delvis för att han var en stora matchernas man. Ifjol lyckades han till och med ta ett kraftigt skadskjutet Marseille till kvartsfinal i Champions League. Deschamps enda livlina i de stora landskamperna är Girouds sena kvittering mot Spanien i kvalet, samt en seger mot Italien i en träningsmatch. Annars? Nja.

ANNONS

Det fanns framför allt två stora problem i träningslandskamperna mot Uruguay och Brasilien:

Tillståndet hos de spelarna som skulle få igång offensiven. Benzemas senaste mål i landslaget kom för ett år sedan, och inte heller innan dess var han särskilt framstående. Benzema sa att laget hade en “horribel match” mot Brasilien, men ordet “horribel” kan lika gärna sägas om Benzemas senaste tid i landslaget. Ribéry är den som får dra hela lasset i offensiven.

Sedan fick även Gourcuff starta en landskamp igen, och har man följt Gourcuffs liv under de senaste år så vet man att en sådan uttagning är ett rent och skärt tjänstefel. Det är dessutom fint att spelare som Valbuena, Payet och Matuidi tillhör franska klubbar, men det är samtidigt spelare som varit så pass viktiga för sina klubblag att de har slitits sönder under säsongen, de har inte fått någon möjlighet till vila.

ANNONS

Jämför det med några av Brasiliens motsvarigheter, exempelvis Oscar som inte alltid har fått starta under rotationsmästaren Benítez, eller Neymar som hade en julledighet på nästan två månader och sedan dess spelat ungefär tre-fyra matcher i månaden. Sådant gör skillnad nu i slutet på säsongen. Engelsmännen brukar ju skylla sina mästerskapsförluster på ett liknande symptom. Det blev ännu mer tydligt av att två av Brasiliens mål kom i slutet av matchen.

Det andra problemet var att Deschamps körde med två olika backlinjer. Mot Uruguay fick Sagna, Trémoulinas, Mangala och Koscielny starta. Mot Brasilien var det Debuchy, Mathieu, Sakho och Rami. Då ska vi ändå komma ihåg att Deschamps även har använt sig av spelare som Varane, Yanga-Mbiwa, Clichy, Evra, Réveillère och Jallet i startelvan sedan början på hösten. Fjorton olika startspelare i backlinjen på en ”säsong”. Då går det inte att bygga ett lag.

ANNONS

Deschamps borde se och lära från sin mentor Jacquet. Jacquet hade många bra försvarare att tillgå, men han valde att starta med Thuram, Blanc, Desailly och Lizarazu i så stor utsträckning som möjligt. Till slut fanns den telepatiska förmågan att kommunicera med varandra, det som skapade grunden för VM- och EM-guldet. Just nu skulle jag säga att den startande backlinjen är Debuchy, Koscielny, Sakho och kanske Evra, men samtidigt skulle jag inte bli förvånad om det är två-tre andra försvarare som får starta i nästa kvalmatch.

Det finns ett dilemma här, och det är att försvararna som är 25-30 år har en svårbedömd framtid på elitnivå. Clichy, Koscielny, Debuchy, Mathieu, Trémoulinas, Sagna och Rami är rätt fina spelare, men går det att utmana om ett VM-guld med sådan kvalitet? Samtidigt finns det en gigantisk och fantastisk generation av yngre försvarare i Frankrike som leds av Digne och Varane, men som även inkluderar Sakho, Umtiti, Zouma, Haïdara, Roussillon, Mangala, Corchia, Sidibé, Mendy och fler där till. Deschamps avvägning mellan nutid och framtid i backlinjen kan vara avgörande för landslagets framgångar, inte bara nu utan även i framtida mästerskap. Är Deschamps rätt man att peka ut den optimala backlinjen för nuet och framtiden, eller kommer han att fortsätta att rotera och gå mer på dagsform?

ANNONS

Det positiva? Att Mangala, Guilavogui, Lacazette och Grenier fått göra landslagsdebut. Det är fyra stycken 22-åringar, så man får utgå ifrån att de har något att tillföra på den här nivån redan nu. Guilavogui var den spelaren som Deschamps valde att hylla fram efter matchen mot Brasilien (“Mycket intressant”). Petar han Gonalons eller Capoue i nästa kvaltrupp?

Min kvalelva

Benzema
Ribéry – Valbuena – Ménez
Matuidi – Cabaye
Clichy – Sakho – Varane – Sagna
Lloris

Bänk: Mandanda, Koscielny/Yanga-Mbiwa, Digne, Capoue, Pogba, Giroud, Sissoko/Rémy/Payet

URUGUAY – FRANKRIKE 1-0
1-0 Suárez (50′)

L’Équipes betygsättning inom parentes

Giroud (4)
Gourcuff (3) – Valbuena (6) – Payet (5)
Matuidi (6) – Capoue (5)
Trémoulinas (4) – Mangala (5) – Koscielny (6) – Sagna (4)

ANNONS
Mandanda (6)

Inbytta
Gomis för Giroud (58’)
Lacazette för Gourcuff (59’)
Guilavogui för Capoue (67’)
Grenier för Valbuena (67’)
Cabaye för Matuidi (76’)

BRASILIEN – FRANKRIKE 3-0
1-0 Oscar (54′)
2-0 Hernanes (85′)
3-0 Lucas Moura (Straff, 93′)

Payet (5) – Benzema (3) – Valbuena (4)
Cabaye (8) – Matuidi (6) – Guilavogui (6)
Mathieu (4) – Sakho (5) – Rami (3) – Debuchy (4)
Lloris (5)

Inbytta
Grenier för Matuidi (70’)
Lacazette för Valbuena (70’)
Giroud för Benzema (71’)
Gomis för Cabaye (82’)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-06-10 kl 12:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto