Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Transferageranden i Ligue 1, del 3

Del 1 finns här
Del 2 finns här

Spelarens namn, betyg på värvningen* (Senaste/nya klubben, spelartyp, prislapp)

* Endast på värvade spelare. 

 

SC BASTIA (+€3,5m)

Klara in

Florian Raspentino 3/5 (Marseille, odefinierbar anfallare, lån)
Drissa Diakité 2/5 (Olympiakos, den snälla killen som alltid fick vara högerback för att ingen annan ville vara det)

ANNONS

Klara ut

Florian Thauvin (Lille, den nya A-landslagsyttern, €3,5m)
Gaël Angoula (Angers, latebloomern med attityd i världsklass)
Anthony Modeste (Bordeaux, egenskapslös anfallare som lyckades göra en del mål, åter efter lån)
Claudio Beauvue (Châteauroux, Thauvins misslyckade ersättare, åter efter lån)
Jacques Faty (Sivasspor, forna stortalangsmittbacken som är för korkad för att vara mittback, åter efter lån)
Samuel Inkoom (Dnipro, sista-minuten-fylla-på-backlinjen-lån, åter efter lån)

Eftersom man tidigt blev klara för Ligue 1-spel så har man redan jobbat på i flera veckor med värvningar, en bonus för en klubb av den här storleken. Tidigare har klubben tvingats ta överskottsmaterial från andra lag, men nu måste man pumpa på med större värvningar. Anledningen är att Landreau, som har utgående kontrakt, har krävt en satsning för att stanna.

ANNONS

Det fina är att man har fått pengar från försäljningarna av Diallo ifjol och Thauvin i vintras, så därför kan man till och med kolla på attraktiva spelare som Benezet (Nîmes, m), Keserü (Angers, a), Charbonnier (Montpellier, a) och Bruno (Lille, a). Thauvin och Modeste ska nämligen ersättas.

Det är annars förvånansvärt tyst om backlinjesvärvningar. Mittfältet är knökabra, men ligans sämsta försvar måste få sig en rejäl omrenovering. Det ska dock tilläggas att i en så liten klubb som Bastia, som prioriterar ett så offensivt tänk, så är det ett helvete att vara försvarare.

Harek, en av få som varit okej där bak, ska i alla fall stanna. Marchal och Faty får eventuellt stanna, det beror på vad man hittar för övriga spelare på transfermarknaden. Squillaci (Arsenal, b) och Modesto (Olympiakos, b) jagas även av Ajaccio.

ANNONS

Det är det här som är problematiskt i en klubb som gjort succé, men byggt stora delar av sin trupp på spelare som antingen varit gamla, på lån eller haft utgående kontrakt. Nu måste man överträffa den gångna säsongen, och det genom att bygga ett nytt lag för bara några få miljoner €. Ska man ha liknande spelarprofiler som Thauvin och Modeste så känns Benezet och Charbonnier som det bästa man kan hitta i Frankrike. Annars borde man fråga Monaco om de kan tänka sig att släppa någon av deras fem-sex mittbackar. Medjani?

OLYMPIQUE LYONNAIS

Klara in

Näpp. Eller. Jo. Några juniorer som kommer tillbaka från lån. Men näpp. 

Klara ut

Anthony Réveillère (Högerbacken som alltid varit där)

Lyon har bestämt sig för vilka spelare man vill bygga laget kring: UmtitiGonalonsLacazette och Grenier. Fyra unga egna produkter som blivit viktiga spelare den här säsongen. Nu har det visserligen uppstått problem kring Grenier eftersom hans kontrakt går ut nästa sommar, men vi kan utgå ifrån att det löser sig.

ANNONS

Hade inte Lyon gått så hårt för att satsa på sina akademispelare så hade man aldrig haft exempelvis Umtiti och Lacazette i startelvan. Då hade de hamnat på bänken, utan att få ansvaret till att växa. Dessutom finns det gott om andra unga spelare, exempelvis Ghezzal och Ferri, som fyller viktiga reservroller.

Den stora frågan nu är hur balansen ska se ut mellan nyförvärv och det som man redan har tillgång till. Vi kan börja med att påpeka att Réveillère får lämna och där lär Corchia (Sochaux, b) och/eller Mendy (Le Havre, b) komma in.

Annars är det så att det finns många spelare i truppen som sitter på löner som är svåra att motivera. Réveillère (€2,5m/år) är en, några andra är Gourcuff (€5,2m/år), Briand (€1,8m/år), Lovren (€1,6m/år) och López (€4,1m/år). López ska dock få en chans till enligt Aulas (något Aulas annonserade på sitt Twitterkonto, nya tider…), utan istället är det Gomis som lär lämna.

ANNONS

Det som tränaren Garde har önskat sig är en yttermittfältare som kan göra stor skillnad. Där pratas det om allt mellan Gervinho (Arsenal, m/a) och Salah (Basel, m). I övrigt kan jag tänka mig att Gomis ersätts av en mer reservbetonad anfallare, exempelvis en sådan som Khlifa (Évian, a). Om Gonalons får för sig att lämna är Krychowiak (Reims, m) den som ska ersätta. Målvaktsposten är osäker. De får hoppas på att någon av Lopes och Vercoutre är tillräckligt bra. Dessutom har man börjat att scouta Brasilien ännu mer noggrant, men då har man framför allt kollat på några tonåringar.

Annars? Nja. Mycket handlar som sagt om att byta ut underpresterande spelare mot billigare och yngre alternativ. Det mesta är till salu i Lyon och därför är det svårt att säga exakt vad som lär ske, det måste bara finnas intressenter. Det är även svårt att säga hur brett Lyon scoutar. Tidigare har man gillat att hålla sig inom Frankrike och ibland överraska med någon stor utländsk talang, men med tanke på att klubben måste fortsätta att spara in pengar finns möjligheterna till att tänka om.

ANNONS

Ett tips är ju annars att Garde och Wenger har en bra relation med varandra, de har en historik tillsammans och tänker fotboll på ett någorlunda identiskt sett. En affär mellan Arsenal och Lyon i sommar, oavsett åt vilket håll det blir, känns sannolik, även om det är Aulas som tar de definitiva besluten.

Det är alltså värt att notera att Marseille verkar vara den storklubben bortanför Marseille och Monaco som går hårdast för stora nyförvärv den här sommaren- Någon slags optimal transferlista för Lyon hade varit:

In: Ménez, Corchia, Mendy, Bodmer, någon reservanfallare
Ut: Briand, Mvuemba, Réveillère, Gourcuff, Gomis, Lovren 

STADE DE REIMS

Klara in

Prince Oniangué 4/5 (Tours, en köttigare Matuidi-typ)

Klara ut

Johann Ramaré (Attitydmittfältare)
Pape Souaré (Lille, välskolad allroundback, åter efter lån)

ANNONS
Julien Toudic (Lens, anfallstypen som inte gör något alls (verkligen inget-inget-inget), åter efter lån)
Jonathan Kodija (Caen, han som alltid är utlånad, lån)

Reims har ett par spelare som är aktuella för större klubbar, exempelvis Krychowiak och Courtet, men de två spelarna har fått en löneökning för att stanna. Det viktiga är att få behålla tränaren Fournier och bygga vidare på den intressanta comebacksäsongen. Ett driftöverskott gör det möjligt för Reims att växa som klubb.

Man kan inte påstå att Reims har varit duktiga på att försöka hindra information om övergångar att sippra ut, utan det verkar vara rätt så klart vilka spelare det är som man är ute efter. Eftersom Diego är långtidsskadad så vill man ha in en ny ytter. Lesoimier (Brest, m) är den det pratas mest om, en klok och nyttig gubbe ute på kanten, men man håller även koll på Camus (Genk, m), Rothen (Bastia, m), Meriem (Nice, m) och Benezet (Nîmes, m). Allt handlar om hur mycket pengar man vill lägga ut.

ANNONS

Reservanfallarna Ghilas och Fauvergue har inte tillfört något av värde och ska dra vidare, så man jobbar på att plocka in något nytt där uppe. Modeste (Bordeaux, a) sägs fundera över ett erbjudande, men eftersom det är så svårt att hitta vettiga anfallare i Frankrike för en klubb av Reims’ storlek, så kollar man även på Torres (Zamora, a) från Panama och israelen Atar (Maccabi Tel Aviv, a). Även en ung vänsterback ska in för att ersätta Souaré, som Lille inte ville göra sig av med.

Det kan tyckas överraskande att en så pass jagad spelare som Oniangué valde Reims, han är en direkt ersättare för den sämre Ramaré. Vid en första anblick ser han ut att vara en klassisk afrikansk defensiv central spelare, som lever mycket på sin fysik och kan spela både mittback och central mittfältare. Det intressanta är dock hur välskolad han är, och den här säsongen har han gjort nio mål på 28 matcher. En anmärkningsvärd prestation av en defensiv mittfältare i ett riktigt grått Ligue 2-lag, och de flesta av målen har kommit till när han kommit upp på djupledslöpningar kring straffområdeslinjen.

ANNONS

Det här har dock varit typiskt för Reims det senaste året. Det finns ekonomi till att plocka spelare som egentligen hade kunnat gå till klart större klubbar, men det finns något som lockar i det som Reims håller på med. Etablerade spelare i Ligue 1, och några av de mest intressanta Ligue 2-spelarna, har inga problem att välja Reims. Jag tycker Reims borde höra av sig till Đorđević (Nantes, a), framför allt om Nantes’ transferförbud hävs. Han, Lesoimier, Oniangué och någon vänsterback som kanske Moimbé (Tours, b) hade betytt ett strålande transferfönster.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-06-12 kl 19:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto