Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferageranden i Ligue 1, del 4

Hansson blogg

Del 1 finns här
Del 2 finns här
Del 3 finns här

STADE RENNAIS

Klara in

Philippe Montanier (Real Sociedad, “lätt-att-gilla”-tränare)
Jean-Luc Buisine (Monaco, filosofistark sportchef)
Jean II Makoun (Aston Villa, återuppståndet mittfältsankare, €3m)
Sylvain Armand (Paris SG, misstagsfri ledare)
Yassine Jebbour (Nancy, talangen som aldrig fick en regelrätt chans, åter efter lån)
Johann Carrasso (Metz, reservmålvakt som lär säljas vidare, åter efter lån)

Klara ut

Frédéric Antonetti (Skriktränare)
Pierre Dréossi (Aldrig perfekt, alltid bra sportchef)
Alou Diarra (West Ham, buffel, åter efter lån)
Yacine Brahimi (Granada, Youtubefenomen, €4m)
John Verhoek (St. Pauli, “vi-värvar-någon-anfallare-som-bara-är-stor”-typen, €0,4m)

Annons

Rennes är trötta på att vara förlorarlaget som visar upp frejdig ineffektiv anfallsfotboll, och som alltid tappar under viktiga perioder i både liga- och cupspel. Därför ska det revolutioneras. Tränare, sportchef, ledarstab och stora delar av spelartruppen ska bytas ut. Klubben ska stå för något nytt.

Det är dumt att lista de spelarna som kan säljas/släppas eftersom det är majoriteten av spelartruppen. Istället kan man säga att Makoun, Armand, Théophile-Catherine, Féret, Danzé, Mavinga och några av de unga spelarna är de som verkar att bli kvar. Resten är diskuterbara för transfers.

Montanier har dock bett klubben om att inte göra för stora förändringar innan han har hunnit att tillsätta sig som tränare. Eftersom Montanier lämnade Champions League-laget Real Sociedad för att gå till Rennes så får vi utgå ifrån att han kommer att få mer makt i Rennes än vad han hade i sin forna klubb.

Annons

Både han och nya sportchefen Buisine är kreativa när det gäller att finna talang och dessutom har klubben svinrika Pinault som ägare. I teorin behöver Pinault bara lyfta på ett finger för att Rennes ska ha €30-40m att spendera, men han vill istället att ungdomsakademin ska utnyttjas till max. Han tappade dessutom motivationen till galna transferövergångar efter att ha värvat in flera svindyra sydamerikanska floppar för drygt tio år sedan

Vilka spelare som anländer är omöjligt att säga. Armand och Makoun har varit på klubbens lista under en lång tid och var klara redan innan Montanier kom. Makoun var en av lagets bästa spelare under sin lånesejour och det virriga försvaret har i ett års tid letat efter en Armand-typ, någon som kan klappa Boye och Kana-Biyik på huvudet och styra dem åt rätt håll.

Annons

Det sägs att man förhandlar med Khazri (Bastia, m) och någon vänsterback som exempelvis Mendy (Le Havre, b), men annars har det varit lugnt med seriösa värvningsrykten. Som sagt, Montanier ska sätta sig ned och gå igenom allting först. Och dessutom är det viktigt för honom att veta om landslagsfavoriten Alessandrini blir kvar eller om han drar till Marseille.

VALENCIENNES (€4m)

Klara in

Näpp

Klara ut

Nicolas Isimat-Mirin (Monaco, svajigt muskelpaket, €4m)
Carlos Sánchez (Rangers Talca, potatis, åter efter lån)
Rémi Gomis (Stabiliserande grovjobbare)
Vincent Aboubakar (Stortalangen som aldrig blev något)
Younousse Sankharé (Dijon, “vad-hände-egentligen-med-den-där-killen”, åter efter lån)

Inför den gångna säsongen var Kadir, Gil, Isimat-Mirin, Sánchez, Gomis och Danic viktiga startspelare. Ett år senare kan de sex spelarna vara borta då Sánchez och Gomis sitter på utgående kontrakt, och Danic lär säljas till Lyon för €2m. De tre andra har redan lämnat.

Annons

Hur jobbar då Valenciennes för att ersätta dem? Klubben går i motsatt riktning jämfört med vad andra lag är ute efter. Man avsexifierar laget.

Det positiva är att man redan har några ersättare i truppen. Rose och Angoua är inspelade i mittförsvaret istället för Isimat-Mirin och Gil, och Melikson och Nguette tar positionerna som Kadir och Danic hade. Det här betyder att mittförsvaret blir mer pålitligt men också tappar en del i högstanivå, och att offensiven blir ryckigare. Dessutom gör försäljningarna för €6m att man klarar av ekonomin.

Valenciennes är nämligen lite av Ligue 1:s ekonomiska svar på Everton. Visserligen har man en nybyggd arena, men klubben har på något sätt maxat sin ekonomi. Man har inte varit påhittiga nog till att höja sig en nivå med ekonomin. Man hade gjort en förlust för räkenskapsåret 2012-2013 på €3,5m om man inte hade sålt Isimat-Mirin så pass tidigt under det här transferfönstret.

Annons

Valenciennes är dock vana vid att hantera spelarförluster, varje sommar tappar man ett par essentiella brickor utan att kunna ersätta fullt ut, utan man hoppas att lagspelet ska höja några enskilda spelare till en ny nivå.

Vad ska då komma in? Som sagt, Valenciennes är inte ute efter att vinna några skönhetspriser när det kommer till värvningar. Puygrenier (Nancy, b), Lesoimier (Brest, m), Viera (Pandurii Târgu Jiu, b) och Cétout (Tours, m) är rätt gråa värvningar. Å andra sidan har man också ett litet öga på mer uppseendeväckande spelare som Baysse (Brest, b) och Benezet (Nîmes, b), men det verkar mest handla om lite fiskande i vassen snarare än att man tror att man har chans att få sådana spelare.

Däremot har president Legrand sagt att en anfallare från Ligue 1 ska in under helgen. Han har inte sagt vem det är som det handlar om, även om Bahebeck (Paris SG, m/a) är den som det pratas mest om. Legrand gör vad han kan för att öka intresset för klubben. Att skapa diskussioner om vem anfallaren är en sådan grej.

Annons

Annars hoppas man mycket på att Dossevi, Bong och säsongens bästa spelare Sánchez ska stanna, annars handlar allting den här sommaren om att ersätta det som har försvunnit.

SAINT-ÉTIENNE (-€0,5m)

Klara in

Florentin Pogba (Sedan, som sin bror fast sämre och försvarare, €0,5m)
Yoric Ravet (Angers, golazo-spelaren som försvann, åter efter lån)
Idriss Saadi (GFC Ajaccio, fysik och vilja uppe på topp, åter efter lån)
Lynel Kitambala (Dynamo Dresden, en bra säsong och fick efter det för många chanser i toppen, åter efter lån)

Klara ut

Yohan Mollo (Nancy, Cristiano Ronaldo-wannabe, åter efter lån)
Mathieu Bodmer (Paris SG, grov och välskolad tvåvägsmittfältare, åter efter lån)
Andreas Laudrup (Nordsjælland, son till sin far, åter efter lån)
Guirane N’Daw (Storinvestering som bara verkade klantig)

Alla vet att Aubameyang ska lämna, han är för bra för den här klubben. Det enda som är uppe för diskussion är vilken klubb som investerar i honom, samt var priset hamnar på. Just nu pratas det om alla mellan €12m till €25m.

Annons

Däremot verkar de flesta andra vilja stanna. Tränaren Galtier, bamsetalangen Zouma, franska landslagsmannen Guilavogui, Monaco-jagade Ruffier, gråhårslockiga Lemoine med flera. Brandão vill visserligen hem till Brasilien igen, men har kontrakt och Saint-Étienne kan övertyga honom att stanna ett år till. Annars är det bara reserver som Mignot, Ghoulam och Nicoliță som kan säljas för att få mer speltid.

Mignot ersätts av Pogba, som blev klar redan för ett år sedan men direkt blev tillbakalånad till Sedan. Pogba står både för föryngring och förbättring.

Vad mer värvas in då? Galtier vill ersätta Aubameyang med en kvalitetsspelare och verkar köra på med Roux (Lille, a). Det är visserligen två olika spelartyper, men det viktigaste är att få in någon som kan leda offensiven. Roux har hamnat i Fernando Torres-syndromet i Lille, något han behöver komma ur för att visa sin fulla kapacitet. Den dagen som Roux får utnyttja sina sprintegenskaper till max är också den dagen som han blir uttagen till det franska landslaget.

Annons

Galtier vill dessutom ha in en Brandão-reserv och då är tvåmetersdansken Makienok (Brøndby, a) och Jeannot (Nancy, a) ett par alternativ, det är två inläggsvänliga anfallare och det passar Saint-Étienne. Ghoulam kan ersättas av Tabanou (Toulouse, b/m) eller Barthelmé (Lorient, b/m), samtidigt som Krychowiak (Reims, m) är drömmen för att hålla uppe platsen för långtidsskadade Clément, om man nu inte behåller Bodmer (Paris SG, m). Dessutom vill man ha en högerbacksreserv och något för att ersätta Mollo och Nicoliță, kanske Ilić (PAS Giannina, m/a).

Förlusten på €2-3m under säsongen är visserligen sämre än vad man hade hoppats på, men samtidigt renoveras arenan vilket påverkar intäkterna. Pengarna man får för att sälja Aubameyang lär ändå mestadels spenderas på att förbättra truppen.

Saint-Étienne är återigen en klubb som lockar bra spelare, det är ett spelarvänligt projekt, så det kan mycket väl bli så att spelare från klubbar som exempelvis Lorient och Toulouse hellre ser sin framtid där än i sina nuvarande klubbar.

Annons

AS MONACO (-€väldigtmångamiljoner)

Klara in

Många

Klara ut

Inte lika många

Tänk på de 50 första spelarna du kommer på. 49 stycken av dem är på väg till Monaco just i detta nu.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-06-15 13:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto