Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferageranden i Ligue 1, del 5

Hansson blogg

Del 1 finns här
Del 2 finns här
Del 3 finns här
Del 4 finns här

För att klargöra situationen för Nantes, som tidigare har haft ett transferförbud: man har fått tillstånd att värva spelare fram till den 28:e juni, men presidenten Kita är övertygad om att det tillståndet kommer att förlängas fram till slutet på augusti. Man försöker dock att värva in Boumsong och Meriem under de kommande dagarna för att vara säker på att man får in ett par värvningar.

NICE

Klara in

Näpp

Klara ut

Renato Civelli (Korkat geni)
Kévin Anin (Spartan, avslutad karriär)
Camel Meriem (“Den nya Zidane” för typ 15 år sedan)
Kévin Diaz (Utfyllnadsytter)

Puel hade redan tänkt igenom sommarens transferageranden. Sno kontraktslösa Mendy (Monaco, m), behålla alla spelare samt hämta in något komplement både till offensiven och defensiven. Succélaget skulle behållas och förstärkas. Nu har det skett en del saker som rubbat på den tilltänkta balansen.

Annons

Det ordinarie centrala mittfältet med Digard (bara ett år kvar på kontraktet, kan säljas till rikare klubb) och Anin (väckt ur sin koma, men lär aldrig mer spela fotboll) lär inte finnas kvar till säsongsstarten. Dessutom har Mendy fått andra tankar då större klubbar är ute efter honom. Lägg där till att målgrymtaren Cvitanich vill ha en lönehöjning, Civelli inte kommer att stanna och att Bauthéac är jagad av större lag… Vill det sig illa kan alltså fem ordinarie spelare lämna i sommar.

Fast så illa blir det nog inte. Cvitanich och Bauthéac vill verkligen stanna och dessutom förlängde nyligen målvakten Ospina sitt kontrakt. Däremot har Puel tvingats tänka om när det gäller det centrala mittfältet. Mendy är fortfarande aktuell, men man följer även situationen för Mostefa (Ajaccio, m) och Pedretti (Lille, m). Detta för att ha någon mer färdig spelare på centralt mittfält, så att startelvan inte endast genomsyras av ungdomlighet.

Annons

Till offensiven nämns antingen någon från Nordafrika eller Argentina, exempelvis Scocco (Newell’s Old Boys, m). Gissningsvis lär man värva en ersättare för Civelli, en ny ytterback, minst någon central mittfältare och minst en offensiv spelare. Pengar? Finns egentligen inte. Några miljoner € kan nog spottas ut, men det gäller att vara smart. Mendy hade kunnat lösa många problem, både ekonomiskt och truppmässigt. Å andra sidan lär Puel inte behöva värva reserver då akademin spottat fram en mängd sådana det senaste året, utan det gäller att hitta kvalitet.

Det underliga? Att president Rivière är på semester under den här viktiga perioden. Töntigt planerat.

BORDEAUX

Klara in

Anthony Modeste (Bastia, jag är trött på att höra hans namn, åter efter lån)
Jussiê (Al Wasl, var-tionde-match-brasse, åter efter lån)

Annons
Matthieu Chalmé (Ajaccio, föll snabbare än Alexander Östlund, åter efter lån)
Vujadin Savić (Dynamo Dresden, alla älskar en ung Balkanmittback, åter efter lån)
Emiliano Sala (Orléans, Batistuta i tredjedivisionen, åter efter lån)

Klara ut

Abdoulaye Keita (Reservmålvakt)

Plašil, Obraniak, Carrasso, Trémoulinas och Sané. Det finns inga konkreta bud på de spelarna, men det är spelare som har så höga löner att Bordeaux är villiga att låta dem gå. Räkna med att minst ett par av de spelarna säljs vidare. Dessutom ska man dumpa bort några övertunga reserver som Chalmé, Jussiê, Ben Khalfallah och Bellion. Förhandlingar om att få reservbackar som Marange och Faubert att stanna går inte så bra som önskat, men de två gör ingen skillnad för laget.

Skulle man tappa alla de ovan nämnda spelarna så blir det nästan en halvering i lönekostnader. För de pengarna hade man kunnat få in ett halvt dussin intressanta unga spelare.

Annons

Fast hur kommer man att agera? Tränaren Gillot har redan pekat ut några spelare som han vill bygga ett framtida lag omkring: Mariano, Poko, Diabaté, Sertic, Saivet, Rolan, Poundjé, Sacko och Planus. Övriga kvarvarande spelare gör ingen skillnad. Sett till att det är många unga spelare som ser ut att bilda stommen så vill man även lyfta in ett par fadersfigurer. Bréchet (Troyes, b) är en optimal sådan, han har tidigare jobbat med Gillot och fyller upp en viktig mittbacksplats. Civelli (Nice, b) är antagligen för dyr i lön.

Annars? Det har pratats om Didot (Toulouse, m) och Khlifa (Évian, a), men det är svårt att veta vad som kan ske. Det troligaste är att Bréchet snart skriver på, men efter det kanske det blir en väntan på att några spelare ska försvinna. “En in, en ut”-modellen lär existera.

Annons

LILLE (€1,3m)

Klara in

René Girard (Montpellier, ingen-större-skillnad-mot-Garcia-tränare)
Florian Thauvin (Bastia, diskussionsämnet, €3,5m)
Souahilo Meïté (Auxerre, en fattigmans Diaby, €1,5m)
Pape Souaré (Reims, svårplacerad allroundförsvarare, åter efter lån)
Vincent Enyeama (Maccabi Tel Aviv, har aldrig fått chansen, åter efter lån)
John Jairo Ruiz (Mouscron, ungt costaricanskt explosionsmaterial, åter efter lån)

Klara ut

Rudi Garcia
(Roma, vad-ska-du-där-och-göra-tränare)
Aurélien Chedjou (Galatasaray, elefankyrkogården nästa, €6,3m)
Laurent Bonnart (Ajaccio, var du fortfarande kvar i Lille?!)

Lille gör som Bordeaux: sjukskriver sig från det jobbiga titelracet, dumpar bort massa höga löner och gör det som man är bäst på: utvecklar unga spelare. Underskottet på €23m under säsongen har satt tydliga spår på Lilles tankegångar. Chedjou och Bonnart har redan försvunnit, nästa namn på listan är Digne (Paris SG för €15m?), Kalou (€6m), Payet (Marseille för €10m?), Rozehnalde Melo, Enyeama och eventuellt Pedretti, Roux, Bruno och Elana. Roligaste ryktet? Pedretti till Montpellier.

Annons

Girard är dock van att jobba med unga trupper. Han var ungdomsförbundskapten under många år och snickrade ihop ett lågbudget-Monpellier till ligamästare. På många sätt är han en kopia av Garcia, fast han bidrar med en positiv vind. Han har inte samma stabilitet i sina resultat som Garcia hade, men samtidigt är Girard mer uppskattad bland spelarna.

När de ovan nämnda spelarna är borta så kanske det bara återstår 15-17 spelare, de flesta runt 20 år och utan flera säsonger som ordinarie i ett stort lags startelva. Vad kommer då att värvas? Det beror självklart på vilka spelare det är som lämnar, men en ny ordinarie mittback och en ny ordinarie anfallare känns givet. Jeanvier (Nancy, b) har sagts vara klar i flera månaders tid och ska anlända för att vara en försvarsreserv, men det är osäkert om han egentligen har skrivit på ett förtidskontrakt. Han vore en värvning i samma anda som Thauvin och Meïté, det vill säga en ung fransman med A-landslagspotential som kan göra nytta redan under den kommande säsongen.

Annons

Kan vi tro att startelvan till hösten ser ut ungefär såhär?

Ny
ThauvinMartinRodelin
MavubaGueye
BériaBaša – Ny – Sidibé
Ny

Övriga: Mouko, Jeanvier, Souaré, Meïté, Balmont, Mendes, Ruiz, Michel, Origi, behålla ett par spelare och kanske någon mer värvning. På nyförvärven kan vi väl säga… Jourdren (Montpellier, mål), Ecuele Manga (Lorient, b), Gameiro (PSG, a) och ett par klassiska belgiska fynd? Ta tillbaka Malanda (Zulte Waregem, b/m)?

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-06-19 18:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto