Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Guiden för Ligue 1 2013/2014, del 2

Del 1 finns här.

* = Nytt lån
** = Avslutat lån

AS SAINT-ÉTIENNE (+€2 miljoner)

Startelva (4-3-3)

Tabanou – Brandão – Hamouma
Corgnet – Guilavogui – Cohade
Brison – Zouma – Perrin – Clerc
Ruffier

Bänk: Moulin, Baysse, Bayal Sall, Clément, Lemoine, Sissoko, Gradel

Nyförvärv: Tabanou (Toulouse, €5m), Corgnet (Lorient, €5m), Sissoko* (Wolfsburg), Baysse (Brest, €1m), Pogba** (Sedan), Valette (Montpellier), Ravet** (Angers), Kitambala** (Dynamo Dresden), Saadi** (GFC Ajaccio)

Spelarförluster: Aubameyang (Dortmund, €13m), Mollo** (Nancy), Bodmer** (Paris SG), N’Daw

Hur ersätter man Aubameyang, en av ligans bästa spelare? Saint-Étienne valde att göra “en Napoli” och värva in tre-fyra nya spelare för pengarna istället för att satsa allting på en direkt ersättare. Man har fortsatt med samma värvningsfilosofi som man har haft under tidigare år: värva spelare mellan 23-30 år som har stor erfarenhet av Ligue 1 och som är tillräckligt bra för att klassas i kategorin “strax under landslagsklass”, detta blandat med ett par yngre billiga chansningar. Man har visat att det går att bygga ihop ett bra lag med lönetak och fyra-fem redan bestämda lönenivåer.

Aubameyangs helt vrickade tempoväxlingar kommer självklart att saknas, men istället har man värvat in spelare som passar perfekt in i Saint-Étiennes spelfilosofi: grovhet centralt och mycket inläggsspel. Tänk er när Tabanou, en av få klassiska kantslickare som finns kvar, drar sig ut mot hörnflaggan och kan sikta inlägg på den bestialiska trion Cohade, Corgnet och Brandão

… och trots det här spelsättet så är man ändå också ett av de mest spelskickliga lagen i Frankrike. Allting går så fort och ser så naturligt ut när Saint-Étienne anfaller. Dessutom saknas det uppenbara svagheter i laget. Dessutom har man bredden för att gå in i den här säsongen som innehåller liga-, cup- och Europacupspel.

Tränaren Galtier är inte bara den mest stilkorrekta franska tränaren, utan han har också en mentalitet (maffia-lik, fast ändå jordnära) som spelarna älskar. Han har fått bygga den här truppen i några års tid och det här är det närmaste man kommer ett Borussia Dortmund i Frankrike, det vill säga ett starkt uppåtgående publiklag som alla gillar. Hur långt det räcker? Förhoppningsvis kan man hålla kvar fjolårets standard, särskilt om man värvar in ännu en Brandão-typ, men att höja sig ännu en nivå… Njä.

STADE REIMS (-€3,1 miljoner)

Startelva (4-3-3)

Atar – Charbonnier – Ayité
Oniangué – Krychowiak – Devaux
Signorino – Weber – Tacalfred – Mandi
Agassa

Bänk: Placide, Fofana, Glombard, Ca, Albæk, Courtet, de Préville (+ långtidsskadade Diego)

Nyförvärv: Atar (Maccabi Tel Aviv, €1,5m), Charbonnier (Montpellier, €1m), Oniangué (Tours), Albæk (Midtjylland, €0,6m)

Spelarförluster: Ramaré (Brest), Souaré** (Lille), Fauvergue* (Metz), Toudic** (Lens), Kodija* (Caen), Liébus

Frankrikes första storklubb gjorde en förvånansvärt stark comebacksäsong under det gångna året, fast trots all stor historik så charmade man inte en enda själ. Reims hade ett för trist spel för det. Spelarnas mentalitet var där under hela säsongen, man hade bestämt sig för att ge det en ordentlig chans utan att falla igenom. Man satte sex spelare som alltid skulle vara i försvarsläge, medan spelarna där framme skulle sköta allt offensivt jobb på egen hand.

Det blev därför många målsnåla matcher. Reims hoppades på att en enskild situation, framkommen av slump eller individuell skicklighet, skulle fixa ett mål så att de sedan kunde dra sig bakåt ännu mer. Det fungerade eftersom några spelare (Diego, Courtet, Krychowiak) gjorde så pass bra säsonger.

Nu har däremot den någorlunda unga tränaren Fournier, som vi ännu inte riktigt vet var vi har utan han gillar att köra den anonyma stilen, krävt att få en uppgradering av spelartruppen. Man har inte tappat en enda startspelare från vårens lag, utan istället tagit in fyra intressanta namn. Spelare som Atar och Oniangué hade egentligen kunnat gå till större klubbar, men Reims har en inlockande attityd för nya spelare.

Det jobbiga är dock att man ska måste gå in med samma mentalitet i ligaspelet även den här säsongen. Det brukar alltid vara ett problem för ett lag som tidigare har fixat resultat på grund av hög motivation, men som nu handlat i ett slentriantillstånd där varje match inte är lika intressant längre, utan det är något som man “har gjort tidigare”. Reims måste utveckla sitt spel. Frågan är om man har spelarmaterialet till det.

Dessutom är Diego långtidsskadad. Att tippa dem längst ned i tabellen är väl hårt, men samtidigt finns det inget genuint svagt lag i ligaspelet det här året vilket talar ännu mer för att Reims’ sejour i högstadivisionen bara bli två-årig.

Ouali är det närmaste man kommer en seriöst utmanande tonåring i det här laget, det är bara han och Mandi som är egna akademiprodukter i truppen. Om Ouali kan få ut sina stora tekniska kvalitéer och Mandi hittar fjolårets höstform igen så kan Reims få en bra fingervisning om att de inte behöver värva fem-sex etablerade spelare varje sommar, utan att kvalitéerna redan finns i ungdomslagen.

Det är dock ännu inte färdigvärvat den här sommaren. En ung vänsterbacksreserv ska in, samtidigt som man vill göra sig av med Ghilas. Rätt sluttouch på transferagerandet kanske kan fixa nytt kontrakt?

OGC NICE

Startelva (4-2-3-1)

Cvitanich
Bauthéac – Eysseric – Brüls
Mendy – Digard
Kolodziejczak – Pejcinovic –  Gomis – Puel
Ospina

Bänk: Delle, Genevois, Abriel, Traoré, Pied, Bruins, Maupay

Nyförvärv: Mendy (Monaco), Brüls* (Gent), Veronese** (Istres)

Spelarförluster: Civelli (Bursaspor), Meriem, Diaz

Man visste ju att Nice skulle ha något intressant på gång när man tog in överkvalificerade Puel som ny tränare. Han ska ju egentligen hänga i något av lagen som är strax under titelstriden och på något sätt lyckades han få just ett sunkigt Nice att nå till samma sportsliga höjder (fjärde plats i tabellen), trots att Nice alltid har varit ett lag som slåss om att ens får hänga kvar i högstadivisionen. Det var faktiskt en prestation som var nästan lika imponerande som Montpelliers ligaguld 2011/2012.

Det går egentligen inte att med ord beskriva vilken usel trupp Nice hade inför förra säsongen. Puel var tvungen att plocka bort fem-sex spelare som knappt ens hade gjort en vettig insats i ett Ligue 2-lag. Han lyckades, med små medel och samtidigt gå med ekonomisk vinst på transfermarknaden, få till en trupp som både var offensivt charmig och fixade bra resultat.

I sommar har det blivit en flytt till en ny arena som ska få klubben att växa och… det har inte hänt något särskilt med truppen. Visst, Mendy har ersatt Anin som förlorade sin fotbollskarriär i och med en bilkrasch, man ska ha in en ny startmittback istället för Civelli och Brüls har lånats in som ett offensivt alternativ, men sen då? Man har bara massa juniorer som reserver på viktiga positioner. Juniorer som visserligen gör ett habilt jobb, men får Nice en eller två långtidsskador på viktiga spelare så kommer det att bli en jobbig säsong. Kom ihåg att Nice ska spela Europa League under hösten. Jag har svårt att se truppen räcka till.

Digard är dock kvar i rollen som pappa/kreatör/bollvinnare/matchvinnare/löpmonster/spindel-i-nätet. Resterande spelare i Nices startelva är som marionettdockor för honom. Att ingen större klubb har haffat honom är det närmaste vi har kommit en skandal i Ligue 1 den här sommaren.

Samtidigt har Nice en riktigt fin ungdomsgeneration. Det finns redan tre unga akademianfallare som har gjort nytta i Ligue 1 (Bosetti, Bahoken, supertalangen Maupay) och en fjärde (Astier) är nu uppflyttad. Dessutom kan mittbacken Rougeaux, tillbaka från U19 EM-slutspelet, bli en lika stor genombrottsspelare som tränarsonen Puel var på högerbacken under våren.

FC SOCHAUX MONTBÉLIARD (-€0,4 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

Privat
Roudet – Boudebouz – Bakambu
Doubaï – Eickmayer
Roussillon – Kanté – Carlão – Corchia
Pouplin

Bänk: Cros, Peybernes, Faussurier, Dias, Nogueira, Contout, Butin (+ långtidsskadade Traoré)

Nyförvärv: Faussurier (Troyes, €0,4m), Camara** (PAOK)

Spelarförluster: Sio** (Wolfsburg), Mikari (Luzern), Yartey* (Sion), Banana* (Sion), Daf, Duplus (Zulte Waregem), Ovono, Osanga (White Star)

Det är bara ett par år sedan som Sochaux var bland det hippaste man kunde hitta i Frankrike. Man hade så många fina spelare i åldrarna 20-25 år som gjorde ett fascinerande jobb på fotbollsplanen. Visst fanns det uppenbara brister i laget redan då, men de problemen spacklades igen tack vare spelare som Martin, Maïga, Anin och Brown.

Av den generationen är egentligen bara en utsuddad Quaresma-kopia vid namn Boudebouz som är kvar i klubben. Sochaux slängde in den forna juniortränaren Hély som ny huvudtränare för drygt ett år sedan och han föredrar ett mer taktiskt laddat spel. Han pratar bara om “aggressivt men smart kollektivt spel”. En massa klyschor om man inte vet vad det står för. Visserligen var Sochaux förvånansvärt bra mot topplagen när det här djupt filosofiska spelet fungerade, man vann matcher mot bland annat PSG och Marseille, men laget saknade allt form av kunnande för att föra en matchbild.

När även Corchia lämnar så är det egentligen bara BakambuRoussillon, Lopy och Doubaï som känns något sånär spännande inför framtiden. Resten av laget innehåller nästan bara en massa mediokra truppspelare. Det finns dock en spelare som har stuckit ut på försäsongen: 20-åriga Eickmayer, en attitydmittfältare som aldrig hade särskilt mycket talang, men som har haft tålamodet att träna sig till en högre kapacitet.

Peugeot-klubben har gått från att ha en långtidskontrakterad bamsefin trupp och en strålande akademi, till att bli allt mer av ett karaktärslöst mediokert bottenlag. Eftersom Peugeot bryr sig allt mindre om klubben så blir ekonomin allt stramare, vilket har inneburit en förändring av lönestrukturen.

Å andra sidan fanns det faktiskt några matcher förra året där Sochaux visade upp några spännande tendenser. Kanske var det bara så att Hély behövde ett klassiskt skitår? Det såg ju faktiskt bättre ut under våren…

Transfermässigt? Just nu är det “en måste ut innan en kan komma in”-läge i Sochaux. Boudebouz, Nogueira, Corchia och Privat ut, och in med… en mittback och ett par offensiva alternativ? Det sägs att Sio, som gav laget en rejäl kvalitetshöjning när han lånades in under våren, kommer att värvas till laget. Det hade varit en av sommarens bästa värvningar sett till klubbstorlek och spelarkapacitet.

Tippad ligatabell

1. –
2. –
3. –
4. –
5. Saint-Étienne
6. –
7. –
8. Montpellier
9. Nantes
10. –
11. Nice
12.
13. Toulouse
14.
15. –
16.
17. Sochaux
18. Ajaccio
19. –
20. Reims

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-08-04 kl 11:42
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons