Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Guiden för Ligue 1 2013/2014, del 4

Del 1 (Ajaccio, Toulouse, Montpellier, Nantes)
Del 2 (Saint-Étienne, Reims, Nice, Sochaux)
Del 3 (Bastia, Rennes, Lyon, Marseille)

* = Nytt lån
** = Avslutat lån

LILLE OSC (+€28,85 miljoner)

Startelva (4-3-1-2)

Roux – Kalou
Martin
Balmont – Mavuba – Gueye
Souaré – Kjær – Baša – Béria
Enyeama

Bänk: Elana, Sidibé, Rozehnal, Meïté, Mendes, Thauvin, Rodelin

Nyförvärv: Girard (Montpellier, tränare), Thauvin** (Bastia), Kjær (Wolfsburg, €2m), Enyeama** (Maccabi Tel Aviv), Meïté** (Auxerre), Delaplace (Zulte Waregem), Souaré** (Reims), Jeanvier (Nancy, €0,45m), Diaby (Sedan), Ruiz** (Mouscron)

Spelarförluster: Garcia (Roma, tränare), Payet (Marseille, €10m), Chedjou (Galatasaray, €6,3m), Digne (Paris SG, €15m), Pedretti (Ajaccio), Bruno* (Bastia), Diaby* (Mouscron), Michel* (Mouscron), Bonnart (Lille)

Supportrarna har börjat att tröttna. Lille har återigen sålt ett par viktiga startspelare, sedan 2007 har man fått in nära €200 miljoner på spelarförsäljningar, men bara en tredjedel av pengarna har återinvesterats i nyförvärv. Varför?

Det är inte svårare än att Lilles nya arena kostar svinmycket pengar. Lille gjorde ett ordentligt försök att bli ett etablerat Champions League-lag, den försöket höll inte utan Garcia var inte en tillräckligt stabil tränare för att nå sådana mål. Därför tvingas Lille ta ett kliv bakåt, fortsätta att sälja av nyckelspelare och sedan värva billiga och/eller unga spelare.

Den nya tränaren Girard är van vid att jobba med sådana här förhållanden och förhoppningsvis kan hans duktiga sinne att förändra spelsättet efter spelarmaterialet vara till godo. Han vet nämligen ännu inte om han kommer att få ha kvar januarivärvningen Thauvin, 20-åringen som ännu inte har gjort en match för Lille men som redan har tjurat ihop över att han inte ha blivit såld till Marseille. Om Thauvin stannar behövs det en mer kantbaserad fotboll, om han inte stannar så kan Girard äntligen få en chans att spela sin favoritformation 4-3-1-2. Det är den formationen som har använts på försäsongen då Mendes och Thauvin har saknats, och Lille vann faktiskt samtliga försäsongsmatcher. Det är en mer harmonisk och hälsosam atmosfär i truppen den här säsongen, jämfört med ifjol då Garcia tappade omklädningsrummet.

Något som är till godo för Lilles framtid är deras fina lånesystem, bland annat med samarbetspartnern Mouscron i Belgien som det tydligaste exemplet. Man kan låna ut en massa unga spelare till den klubben för att de ska få seniorerfarenhet, men allt vad det innebär. Costaricanen Ruiz gjorde bamsemegasupersuccé där under den gångna säsongen, och det är ju så att fem av de åtta förstärkningarna den här säsongen var utlånade under den gångna säsongen. Det är dock ännu inte färdigvärvat, utan man kollar bland annat på Estigarribia (Deportivo Maldonado) då man vill fixa in en ny vänsterback i Michel Bastos-andan.

Det här är förhoppningsvis säsongen då Martin kan nå tillbaka till sina högstanivå som han hade för ett par år sedan. Då var han i praktiken en startspelare för det franska A-landslaget. Girard måste göra allt han kan för att få ut all talang ur honom. Det ska också bli intressant att se om Rodelin kan ta steget från “komplett talang” till “komplett matchvinnare”, på samma enkla sätt som han tog steget från “komplett värdelös” till “komplett talang”. Även nya unga Meïté har något… Diabyskt över sig och kan fungera fint som en “löpare” om Lille bestämmer sig för att köra 4-3-1-2.

Den mest intressanta junioren är dock Origi. Den Kenya-ättade belgaren gjorde mål i sin A-lagsdebut och trots att han är nyligen 18 år så kan han mycket väl få starta i premiären då Roux är avstängd. Ett rejält råämne som har beskrivits som en Kluivert-kopia då han är både stor och har mycket närvaro på planen, men ändå lyckas vara smidig och kvick.

EN AVANT DE GUINGAMP (+€5,8 miljoner)

Startelva (4-4-2)

Yatabaré – Mandanne
Giresse – Sankharé – Mathis – Langil
Lemaître – Kerbrat – Sorbon – Martins Perreira
Samassa

Bänk: Ndy Assembe, Cerdan, Vivian, Diallo, Beauvue, Atik, Douniama

Nyförvärv: Sankharé (Dijon, €0,7m), Sorbon (Caen), Langil (Auxerre), Beauvue (Châteauroux, ~€1m), Ndy Assembe* (Nancy)

Spelarförluster: Imbula (Marseille, €7,5m), Bellugou (Nancy), Planté (Red Star 93), Camara (CA Bastia), Rouger** (Rennes B), Soly (Chernomorets Burgas)

Ingen tror på Guingamp. Alla tippar dem toksist i tabellen. Egentligen är det lätt att förstå eftersom det är den ekonomiskt minsta klubben i Ligue 1 samtidigt som man saknar stora spelare. Imbula var så dominant i Ligue 2 ifjol att man undrade om han stod ett steg över alla andra i näringskedjan. Nu är han borta, den andra spelarstjärnan Yatabaré har bara ett år kvar på kontraktet och nyförvärven…

… är faktiskt väl genomtänkta. Sankharé, Langil, Sorbon och Beauvue är fyra spelare som inte bara går in som potentiella startspelare på nödvändiga positioner, utan det finns tillräckligt mycket potential i Langil och Beauvue för att de ska kunna säljas vidare nästa sommar. Värt att komma ihåg är att senast Guingamp gjorde ett vettigt försök i Ligue 1 så hade man två unga snubbar vid namn Drogba och Malouda i laget. Något liknande lär vi inte se den här gången, särskilt inte nu när Imbula har blivit såld, men det finns en historik och klubbkultur som talar för att flera av de här spelarna har en framtid som är större än vad Guingamp kan erbjuda.

Guingamp har fått mycket beröm för sitt sätt att spela fotboll, man är modiga och såvida inte säsongen startar aptungt så lär de inte vika ned sig genom att spela något annat än attackfotboll. Den starkaste positionen i det här laget brukar ligga hos ytterbackarna, i Ligue 2 var det svårt att se några uppenbara svagheter hos Martins Perreira och Lemaître. Själva startelvan innehåller inga uppenbara svaga lagdelar, utan får laget bara hålla sig skadefritt och någon spelare blommar ut bredvid Yatabaré så kanske de kan skrälla. Något som saknas är unga spelare som kan få lite känna-på-fotboll, det närmaste man kommer där är den gänglige anfallare Alioui och allroundförsvararen Sankho.

Mycket i en här klubben handlar dock om tränaren Gourvennec, som är den stora stjärnan i Guingamp. 41 år gammal och han har aldrig tränat ett lag i Ligue 1, men hans framgångar i Guingamp gjorde att de flesta Ligue 1-lag hade honom som favorit att bli nästa huvudtränare. Guingamp lyckades få honom att skriva ett nytt långtidskontrakt, så klubben lär fortsätta att spela charmig fotboll även under de kommande åren.

THONON GAILLARD F.C. (+€3,3 miljoner)

Startelva (4-4-2)

Bérigaud – Sougou
Barbosa – Sorlin – Rabiu – Benezet
Wass – Cambon – Mongongu – Dja Djédjé
Hansen

Bänk: Laquait, Mensah, Angoula, Tié Bi, Bertoglio, Escobar, N’Sikulu

Nyförvärv: Benezet (Nîmes, €1,5m), Sougou* (Marseille), Hansen (Nordsjælland, ?), Escobar* (Dynamo Kiev), Bertoglio* (Dynamo Kiev), Sabaly* (Paris SG B), Blanc (Lyon B)

Spelarförluster: Khlifa (Marseille, €2,5m), Ninković** (Dynamo Kiev), Sagbo (Hull, €1,8m), Betão** (Dynamo Kiev), Govou, Andersen (Real Betis), Mbarki (Esperance, €0,5m), M’Madi* (GFC Ajaccio), Diogo Campos** (Atlético-GO), Bugnet, Lacour (Troyes), Adnane

Det här är säsongen då vi slutar att kalla den här klubben för Évian och istället säger det moraliskt mer korrekta Thonon Gaillard. Det är vad klubbens supportrar själva vill då klubben inte har något med Évian att göra, utan det är ett sponsornamn. Så, vi slutar att säga det.

Thonon Gaillard jobbar fortfarande med att hitta den nya arenan. Det är en så pass ung klubb, ihopslagen med en mängd småklubbar genom åren, så de har inte ens haft ordentliga faciliteter att jobba i. Säsongen 2011/2012 slutade man dock på övre halvan av Ligue 1-tabellen samtidigt som man gick till Coupe de France-final i våras, så de har visat att man är kapabla till att fixa bra sportsliga framgångar trots bristande klubbstorlek.

Sportchefstränaren Dupraz har återigen dragit i sina kontakter från Skandinavien och Östeuropa. Tydligen ska det finnas en dansk agent vid namn Henning Berg (inte den norska fotbollsspelaren) som tidigare har tipsat om ett tiotal spelare, och han föreslog även Wiland i våras men Thonon Gaillard gick istället efter Hansen. Den här gången har man fortsatt att låna spelare från Dynamo Kiev, och håller sig Bertoglio och Escobar skadefria så är det två spelare som kan explodera i Ligue 1. Framför allt gäller det Bertoglio, en klassisk argentinsk dribbler med låg tyngdpukt och mycket grinta som gjorde två mål i sin A-landslagsdebut för några år sedan, men vars karriärläge har försämrats av skador.

Storstjärnan Khlifa (som fick kritik för bristande effektivitet trots 13 mål på 25 matcher) har sålts, men succélånet Ninković har ersatts fint av Benezet. Jag förstod först inte vad som hände när Benezet valde Thonon Gaillard, han hade kunnat gå till vilket franskt lag som helst. För Khlifa/Sagbo-pengarna lär klubben värva in ett par nya anfallare.

Thonon Gaillard ser ut att ha något intressant på gång. Benezet, Mongongu, Dja Djédjé, Rabiu, Escobar, Tié Bi (som dock provspelar med Hull), N’Sikulu, Bériguad, Sabaly… Jag vågade inte tippa dem som säsongens överraskningslag, men en mer modig person hade vågat göra det. Allting hänger på om laget lyckas bibehålla sitt fina och rena passningsspel, och samtidigt bli mer effektiva. Det återstår nu att se vilka fler offensiva spelare som kommer in. 

FC LORIENT (+€5,3 miljoner)

Startelva (4-4-2)

Aliadière – Traoré
Barthelmé – Lemina – Lautoa – Monnet-Paquet
Guerreiro – Koné – Ecuele Manga – Gassama
Audard

Bänk: Lecomte, Bourillon, Baca, Reale, Jouffre, Aboubakar, Sunu

Nyförvärv: Guerreiro (Caen, €2,5m), Aboubakar (Valenciennes), Mulumba** (Dijon), Falette** (Laval)

Spelarförluster: Corgnet (Saint-Étienne, €5m), Mareque, Abu** (Man City), Autret* (Caen), Giuly (Bourg-Péronnas), Le Lan, Emeghara (Siena, €2,8m)

Gourcuff går in på sin sammanlagt sextonde säsong som huvudtränare för Lorient. Den hundälskande (han äger fem stycken) idealisten trodde förra sommaren att Lorient skulle gå in i en ny fas. Tidigare hade man sålt av spelare som Koscielny och Ciani för att kunna bygga en ny träningsanläggning.

Eftersom man redan hade betalat ihop en så stor del av kostnaderna för den anläggningen så fick Gourcuff förra sommaren hämta in Corgnet och Traoré, två spelare som egentligen var “för bra” för Lorient, men som av olika anledningar fanns tillgängliga för några miljoner € vardera. För Traoré var allting som vanligt: helt sanslöst bra under de första tio omgångarna innan skadorna kom, och Corgnet var aldrig dålig men satte sig aldrig in i det kvicka och rörliga konstgräspassningsspelet.

Corgnet har redan lämnat och Aliadière, vars karriär har gått från totalt söndersliten till landslagsklass under sina två år i Lorient, är tjurig över att inte har blivit såld. Gourcuff verkar alltså få ännu en säsong där nyckelspelarna (Ecuele Manga var långtidsskadad under den gångna säsongen) antingen inte är inspelade, inte skadefria eller inte i harmoni. Det är synd på en så skicklig tränare. Förhoppningsvis kan han få värva in något mer än fynden Aboubakar och Guerreiro. Det behövs något mer för att den här säsongen inte ska bli ännu en återuppbyggnadssäsong.

Vi ska visserligen definitivt inte tro att Lorients transferfönster är avslutat, för det kan mycket väl trilla in ett par oväntat bra kvalitetsspelare under de kommande veckorna. Spelarna gillar det som Lorient och Gourcuff står för. Full fokus på passningsspel och förmågan att i lugn och ro utveckla kvalitetsspelare. Lorient har blivit kallade för “Frankrikes Arsenal” så många gånger att den liknelsen numera är uttuggad, och ska vi vara helt ärliga så brukar ju Lorient åtminstone försöka att värva toppspelare…

Tippad ligatabell

1. –
2. Lyon
3. –
4. Marseille
5. Lille
6. Rennes
7. Saint-Étienne
8. Montpellier
9. Nantes
10. –
11. Nice
12. Lorient
13. Toulouse
14. –
15. Bastia
16. Thonon Gaillard
17. Sochaux
18. Ajaccio
19. Guingamp
20. Reims

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-08-07 kl 09:44
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons