Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Guiden för Ligue 1 2013/2014, del 5

Del 1 (Ajaccio, Toulouse, Montpellier, Nantes)
Del 2 (Saint-Étienne, Reims, Nice, Sochaux)
Del 3 (Bastia, Rennes, Lyon, Marseille)
Del 34 (Lille, Guingamp, Thonon Gaillard, Lorient)

* = Nytt lån
** = Avslutat lån

FC GIRONDINS DE BORDEAUX (+€6 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

Diabaté
Maurice-Belay – Obraniak – Saivet
Poko – Plašil
Orban – Sané – Planus – Mariano
Carrasso

Bänk: Olimpa, Bréchet, Faubert, Sertić, Nguemo, Jussiè, Rolan

Nyförvärv: Orban (Tigre, €3,5m), Bréchet (Troyes), Chalmé** (Ajaccio), Jussiê** (Al Wasl), Savić** (Dynamo Dresden)

Spelarförluster: Trémoulinas (Dynamo Kiev, €6,5), Modeste (Hoffenheim, €3m), Marange, Sala* (Niort), Keita

För tredje året i rad verkar det inte bli några stora förändringar i Bordeaux, trots att truppkvaliteten kräver det. Det är en klubb med tillräckligt stor budget för att kunna vara en utmanare till Champions League-platserna, men man är uppbunden på långa och dyra kontrakt med för många underpresterande spelare. Egentligen hade de behövt att göra sig av med ObraniakPlašil, Bellion, Ben Khalfallah, Jussiê, Chalmé och ett par till, men det finns inga intresserade köpare.

Det enda som har skett är att pappafiguren Bréchet, som tränaren Gillot tidigare har jobbat med, har anlänt, samtidigt som Trémoulinas har bytts ut mot Orban, som är ännu en spelare som kommit till tack vare fina sydamerikanska kontakter. Det mesta den här säsongen lär dock kretsa kring egenproducerade unga spelare som Saivet, Diabaté, Poko och Sertić. Hade de fått kompletteras med några väl valda nyförvärv så hade det blivit Europa League-spel nästa säsong. Nu riskerar man istället att fortsätta att trampa i gyttjan ännu ett år.

Premiären mot Monaco verkar i alla fall bli utsåld, vilket är ett positivt tecken med tanke på det bristande intresset som laget har fått sedan den stadiga nedgången efter ligaguldet 2009. Alla intänkter behövs då ägarna M6 inte verkar vilja veta att klubben numera, med undantag för när det gäller arenabygget. Tränaren Gillot är visserligen en underlig man som kan få för sig att slänga ned vem som helst i reservlaget, klagar högljutt på spelarna i medierna och man vet aldrig vilken formation han kommer att köra, men han gör så gott han kan. Det verkar faktiskt även fansen har förstått, och trots den här sportsligt tunga tiden så har han bra support. Det är omständigheterna det är fel på.

Coupe de France-titeln i våras gav lite positiva tongångar, men frågan är om inte Bordeaux hade mått bättre av att slippa ett år utan Europa League? Visserligen lämpar sig lagets spelsätt som allra bäst ju bättre lag man möter, men att tvingas fokusera på flera olika håll gör det svårt när Gillot ska försöka maxa truppens prestationer.

AS MONACO FC (-€144,7 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

Falcao
Ferreira Carrasco – Ocampos – Rodríguez
Moutinho – Toulalan
Kurzawa – Abidal – Carvalho – Raggi
Subašić

Bänk: Roma, Fabinho, Isimat-Mirin, Obbadi, Ndinga, Obbadi, Rivière, Touré

Nyförvärv: Falcao (Atlétio Madrid, €60m), Moutinho (Porto, €25m), Rodríguez (Porto, €45m), Toulalan (Málaga, €5m), Abidal (Barcelona), Carvalho (Real Madrid), Isimat-Mirin (Valenciennes, €4m), Martial (Lyon, €5m), Borja López (Sporting Gijón, €2,2m) Fabinho* (Rio Ave), Malonga** (Lausanne), Barazite** (Austria Wien)

Spelarförluster: Mendy (Nice), Medjani (Olympiakos, €1,5m), Dingome* (Le Havre), Appiah (Caen), Sourzac* (FC Brüssel), Salli* (Lens), Tziolis (PAOK), Adriano, Bajrami** (Twente), Ribas** (Genoa), Dumont, Pinteaux* (Le Havre), Pandor* (Brest)

Det finns fortfarande hål i det här Monaco-laget. Än så länge verkar det som att 39-åriga Flavio Roma, som växlade ned och blev en tredje/fjärdemålvakt för fyra år sedan, får sitta på bänken i premiären och det troliga är att Monaco inom en snar framtid kommer att byta ut de flesta offensiva reserver mot något bättre. Man värvade så många spelare när man låg i Ligue 2 att det är svårt att göra sig av med alla på en gång.

Monaco började därför på en helt annan nivå än vad PSG gjorde. Man kommer antagligen att tvingas byta ut några av sommarens nyförvärv inom ett par år för att få något ännu bättre. Även om Monaco växer med stora steg så räcker det inte med ett stort steg från botten av Ligue 2 (2011/2012) till den absoluta Europatoppen, utan det krävs några mellansteg i värvningsfasen. Däremot verkar många, exempelvis PSG:s tränare Blanc, tro att Monaco är den stora utmanaren till PSG den här säsongen. Nu har Monaco visserligen fått in högkvalitativa spelare i form av rutinerade defensiva centralspelare och offensiva spetsspelare som är så pass bra att de kan avgöra matcher själva, men den stora fråga är hur truppen kommer att fungera över en hel säsong.

Är man samspelta nog? Hur bra är laget om det blir ett par skador på några av de stora värvningarna? Vad händer om det blir en motgång i början på säsongen? Sköts klubben tillräckligt professionellt? Har man en tillräckligt bra laganda?

Monaco verkar inte alls skötas lika bra som PSG. Det kommer vi antagligen att få se under säsongen.

Det finns några unga spelare kvar i truppen, annars har de flesta (exempelvis Mendy och Eysseric) redan försvunnit då de inte kände att Monaco trodde tillräckligt mycket på dem för att bygga in dem i startelvan. Den underliga Instagramaren Kurzawa ser faktiskt ut att få fler starter i år än vad han fick under den gångna säsongen, detta då Ranieri vill satsa på ett mer långsiktigt val än TzavellasFerreira Carrasco kan bli en av de stora överraskningarna i Ligue 1 den här säsongen, det är en man som älskar sina långsnabba dribblingsräder och han lär få debutera i det belgiska A-landslaget inom ett halvårs tid. Dessutom finns argentinaren Ocampos som växer för varje match som går.

Monaco bråkar fortfarande med alla förbund och alla andra lag kring skattefördelarna, men klubben går in i den här säsongen utan att kunna bli bestraffad och de diskussionerna har lugnat ned sig under den senaste månaden. Däremot är fortfarande lagändringen kring skattefördelarna intakt, så såvida inte Monaco börjar att betala franska skatter så kan man bli avstängda från Ligue 1-spel nästa säsong.

VALENCIENNES FC (+€4,3 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

Pujol
Bahebeck – Melikson – Dossevi
Enza Yamissi – Doumbia
Bong – Angoua – Rose – Lala
Penneteau

Bänk: Novaes, Mater, Néry, Ducourtioux, Chițu, Nguette, Le Tallec

Nyförvärv: Enza Yamissi (Troyes, ?), Bahebeck* (Paris SG), Doumbia* (Wolves), Chițu (Viiturol Consta, €0,7m), Novaes (Bastia)

Spelarförluster: Sánchez** (CSD Rangers), Danic (Lyon, €1m), Isimat-Mirin (Monaco, €4m), Gomis, Aboubakar (Lorient), Sankharé** (Dijon), Leca (Bastia)

Det finns en läxa att lära i Ligue 1: du är inget för toppen om du inte har en stor och fin arena. Den andra läxan är: när du väl har byggt din stora och fina arena, då kommer du att få ett jävulskap med att klara av ekonomin under de närmaste åren. Valenciennes invigde sin nya arena inför förra säsongen, och för att inte ha problem med det franska fotbollsekonomiorganet DNCG tvingades laget att sälja Isimat-Mirin innan den 30:e juni, för hade man inte fått in €4 miljoner innan det datumet så hade man blivit bestraffade.

Valenciennes är alltså den franska motsvarigheten till Everton. Man maxar sin ekonomi till en smärtgräns för att få så bra sportsliga framgångar som möjligt, utan att för den skull vara nära toppen. Nu finns det däremot en väl genomarbetad grund i klubben, med många spelare som har varit där länge och en tränare som går in på sin andra säsong. Valenciennes gjorde dessutom en strålande höst 2012 tack vare arenaboosten.

Detta har kompletterats med en ungdomsorganisation som blir allt mer talangproducerande. Nguette var någon slags gänglig fattigmans-Henry under våren samtidigt som Lala gjorde några “matchens lirare”-prestationer som högerback. Valenciennes är Valenciennes är Valenciennes, man lär aldrig sluta på Europa League-plats men under delar av varje säsong så charmar de oss med ett kvickt och rörlig anfallsspel.

Den flesta förändringar har dock skett i den defensiva centrallinjen. På ett halvårs tid har laget tappat fyra ordinarie spelare (Gil, Isimat-Mirin, Gomis, fjolårets bästa spelare Sánchez), men nu är det bara en ny reservmittback som behövs och där pratas det om att ett lån med López (Monac) redan är överrenskommet, men López vill ge Monaco en sista chans att övertygas av att han ska stanna i truppen.

Det finns många korttidslösningar i Valenciennes. Eftersom reservmittbacken lär lånas in så finns det tre lån i truppen (alla utan köpoption), det finns en hel del äldre spelare och dessutom sitter Bong och Dossevi på utgående kontrakt. Valenciennes har dock inte råd med något annat, utan tvingas vänta på att ungdomsorganisationen tar fram ännu fler spelare under det kommande året. Laget lär varken hota om Europa League-platserna, men man kommer heller inte att åka ur.

Stämpeln som “Frankrikes Barcelona” slipper vi dock höra numera…

PARIS SAINT-GERMAIN (-€98,9m)

Startelva (4-4-2)

Cavani – Ibrahimovic
Lavezzi – Matuidi – Motta – Lucas
Digne – Marquinhos – Thiago Silva – Jallet
Sirigu

Bänk: Douchez, Maxwell, Sakho, Verratti, Pastore, Chantôme, Ménez

Nyförvärv: Blanc (tränare), Cavani (Napoli, €64,5m), Digne (Lille, €15m), Marquinhos (Roma, €31,4m), Rabiot** (Toulouse), Bodmer** (Saint-Étienne), Sissoko** (Fiorentina)

Spelarförluster: Ancelotti (Real Madrid, tränare, €4,5m), Gameiro (Sevilla, €7,5m), Bahebeck* (Valenciennes), Armand (Rennes), Beckham, Tiéné (Montpellier), Lugano (WBA)

Först ingenting. Sedan ingenting. Sedan litegrann. Sedan mycketgrann. Så kan man beskriva PSG:s sommar, som till en början mest handlade om Ancelotti som ville till Real Madrid och då var inte sportchefen Leonardo tillräckligt fokuserad på transferaktiviteter, utan väntade in det slutgiltliga (men väntade) beskedet att Ancelotti skulle lämna. När väl Ancelotti-affären blev helt klar tog det inte lång tid innan Blanc blev ny huvudtränare, och en kort period senare presenterades Cavani, Marquinhos och Digne inom loppet av tre dagar.

I startelvan finns det sju tidigare Serie A-spelare, så Leonardo satte sin Serie A-prägel så länge som han bara kunde innan det att han fick veta att han skulle få lämna sitt jobb efter att det här transferfönstret har stängt. Frågan är väl egentligen hur mycket mer som Blanc kan få ut av framför allt Pastore och Lavezzi? Det är två spelare som har sina stora stunder, men de stunderna kommer alltför sällan sett till kapacitet och pris. Sett till prislappen så har Pastore varit en flopp såhär långt, och det är möjligt att han blir bänkad under delar av säsongen.

Den andra stora frågan gäller hur lång tid Blanc behöver på sig för att sätta in sin spelidé. Ancelotti och Blanc kommer från två olika fotbollsskolor. Ancelotti kommer från den gamla italienska skolan som bygger mycket på stabilitet och förmågan att fixa resultat i stora matcher. Blanc kommer från Barcelona-skolan där allting kretsar kring passningsspel och rörelse. PSG hade svårt att komma upp i ett högt bolltempo under den gångna säsongen, framför allt under hösten. Spelet måste sitta till våren när de stora CL-matcherna kommer. Frågan är bara om Blanc är en tillräckligt bra tränare för att höja det är laget ett snäpp? Det är tveksamt.

Å andra sidan är det först nästa år som tränarfrågan lär vara helt löst. Antingen kommer Wenger, eller så får PSG hitta en ny drömtränare. Så länge pengarna kommer in så lär det inte vara några problem att attrahera stora spelare, men Qatar vill ha stora framgångar inom de närmaste åren. Därför kollar man hela tiden efter de bästa tränarna.

Som en sista punkt kan det tilläggas att PSG letar efter en central mittfältare. Antingen går man på något av Blancs val, förmodligen Cabaye, eller så får Leonardo köra på med ännu en Serie A-baserad spelare. Med tanke på de unga spelarnas framgångar under försäsongen, framför allt för Ongenda, så har jakten på fler reservalternativ stannat av.

Tippad ligatabell 

1. Paris SG
2. Lyon
3. Monaco
4. Marseille
5. Lille
6. Rennes
7. Saint-Étienne
8. Montpellier
9. Nantes
10. Bordeaux
11. Nice
12. Lorient
13. Toulouse
14. Valenciennes
15. Bastia
16. Thonon Gaillard
17. Sochaux
18. Ajaccio
19. Guingamp
20. Reims

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-08-08 kl 11:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons