Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hatälskade skönirriterande kultspelare

Det är derby i Garonne i helgen mellan Bordeaux och Toulouse, men gillar ni fotboll så rekommenderar jag er att avstå all form av tittande på den matchen. Bara lev livet istället för att utsätta er för en sådan match. Lågt tempo, alldeles för mycket folk centralt i planen, inga väl utvecklade anfallssätt…

Nåja.

Annars skrivs det ju mycket om nyförvärv och nya talanger inför varje säsong, men ett fenomen som ofta glöms bort är spelare som gör en markant höjning av sina prestationer från föregående år. Någon som antingen sågs som värdelös eller medioker kan plötsligt bli en vital spelare.

Sochaux, som är själva definitionen på taktiskt tänkande fast utan att för den skull få ut särskilt mycket utav det, hade förra säsongen stora problem med nyförvärvet Contout. 28-åringen var en spelare som kändes “Jaha, du gjorde några bra matcher i helt rätt miljö när du var typ 24 år, men vad är dina kvalitéer egentligen? Har du några fler kvalitéer än att vara lite snabbare än genomsnittsmänniskan? På riktigt alltså?”.

Han var en sådan spelare man var så förundrad över eftersom han inte såg ut att ha någon roll på fotbollsplanen. Det fanns varken några kvalitéer eller någon nytta med honom. I sin offensiva position gjorde han noll mål och en assist på 16 starter och sex inhopp.

Men det är ju så att Sochaux har en del spelare, men inga pengar. Därför har man varit tvungen att utnyttja det man redan har tillgång till, det vill säga försöka att återuppväcka några spelare. Tränaren Hély valde att satsa hårt på Contout på försäsongen, där han var en av lagets bästa spelare, och i premiären kom Contout med i veckans lag i L’Équipe efter en genuint bra insats mot Thonon Gaillard (1-1) där höjdpunkten så klart var det snygga och poänggivande målet.

I en intervju ger han nu den simpla förklaringen att han under förra säsongen drogs med skador och personliga problem. Det är helt enkelt svårt att prestera bra när allting inte rullar på. Motivation och rätt förutsättningar gör mer än vad man tror. Det kan höja den mest mediokra spelaren. Contout är ju åtminstone ärlig och undrade själv vem som över huvud taget hade kunnat tänka sig att värva honom efter förra säsongens spel. Sånt gillar vi.

Sedan har han ju hårsamlingen som gör det tvunget att gilla honom ännu mer nu när han faktiskt presterar. Kultspelarpotentialen är stor i den här killen.

Vad har vi mer då? Några andra anfallsstjärnor hos nykomlingarna som har stuckit ut. Både Yatabaré (Guingamp) och Đorđević  (Nantes) gick in i den här säsongen med bara ett år kvar på kontraktet. De visste att deras stora målfabrikation förra säsongen skulle kunna fixa dem till större klubbar. Man kan ju dock ta sig till större klubbar på olika sätt.

Yatabaré förlängde i veckan sitt kontrakt med ett år så att Guingamp slipper bära på den tunga känslan i magen. Han gick den goda vägen. Đorđević valde den motsatta vägen, att toksåga ledarstaben och klubben för deras miss i helgen när man bytte in den (reservlags)avstängda Abdoulaye Touré i segermatchen mot Bastia.

Nantes kan bli fråntagen segern då Bastia har lämnat in en överklagan, medan Nantes säger att det är en regel som är alldeles för otydlig då det på något sätt slås samman kort från U19-serien och reservlagsserien, och Nantes menar att sådana avstängningar inte gäller mellan säsongerna.

Oavsett hur stora den administrativa tavlan är från Nantes så var det ett lojalitetstest för nykomlingsanfallare. Den tredje nykomlingen, Monaco, kan ju alltid vifta med pengar så är problemet borta, men för Nantes och Guingamp gäller det att ha spelare som vågar vara kyliga och schyssta nog mot sina klubbar.

Sedan hade ju faktiskt A-landslaget en träningslandskamp mot Belgien (0-0).

Som Grenier sa: när man inte vinner, då är det viktigt att åtminstone inte förlora. De franska spelarna var någorlunda nöjda med prestationen, trots en öppen matchbild. Lloris hade problem med belgarnas fasta situationer, Abidal och Koscielny fick flera gånger rusande belgiska spelare mot sig men löste oftast situationerna, Guilavogui och Kondogbias helhetsbetyg som defensiva mittfältare var okej men inte mer. I offensiven visade Ribéry att han är den som drar igång anfallsspelet, Valbuena att han saknar den absoluta toppnivån men ändå gör nytta och Benzema

Benzema sliter och gör det rätt bra, men har nu gått över 19 timmar i landslagsdressen utan att göra ett enda mål. Det är faktiskt den längsta måltorkan som någon av Europas nuvarande toppanfallare har haft i sina landslag. Ibrahimovic ligger tvåa då han inte gjorde något landslagsmål mellan 2005 och 2008.

Deschamps fortsätter att försöka hitta rätt centrallinje och för offensiven låter Benzema och Ribéry försöka komma upp i så hög standard som möjligt. Centrallinjeletandet fick sig en törn när Deschamps tyckte att Sakho fick för lite speltid i PSG. Detta innan säsongen ens hade startat, och förra året var Sakho trots allt aktiv i de flesta PSG-matcher. Ett underligt beslut med tanke på att Sakho alltid är bra i landslaget och en av de som spelat allra mest under Deschamps. Värre än en Källström-petning, men Deschamps ville väl antagligen bara sända signalen “Spelar du inte ordinarie under säsongen så kommer du inte få följa med till VM”.

Om det nu blir något VM-slutspel för Frankrikes del…

Fredag 20.30
Sochaux – Lyon (TV4 Sport Xtra)

Lördag 17.00
Marseille – Thonon Gaillard (TV4 Sport)

Lördag 20.00
Bastia – Valenciennes
Nice – Rennes (TV4 Sport)
Reims – Lille
Saint-Étienne – Guingamp
Toulouse – Bordeaux

Söndag 14.00
Monaco – Montpellier (TV4 Sport)

Söndag 17.00
Lorient – Nantes (TV4 Sport Xtra)

Söndag 21.00
Paris SG – Ajaccio (TV4 Sport)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-08-16 kl 17:49
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons