Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

För låg Jürgen Klopp-nivå, och är Mutu dopad igen?

Den franska nobelpristagaren Romain Rolland har sagt att en hjälte är en person som gör allt han kan. Éric Hély, avgående huvudtränare för Sochaux, borde i så fall ha blivit befordrad till ett helgon i sin forna klubb, men att ha hjärta, vilja och drömmar är inte allt inom fotbollen.

Hély var den misslyckade Sochaux-junioren som älskade sin gamla klubb så mycket att han bestämde sig för att han skulle göra allt för att få återvända. Efter spelarkarriären läste han upp alla tränarsteg och blev för tio år sedan anställd som ledare i Sochaux. Han fick ha hand om juniorlag och reservlaget, ändå fram tills för 18 månader sedan då han fick chansen att uppnå sitt stora mål i livet: att få ha en påverkan på Sochaux’ A-lag. Han blev en ny huvudtränare som fick rycka in för att släcka en kris, men som sedan fick förtroendet till att försöka bygga upp ett fräscht överraskningslag.

ANNONS

Dessvärre så lyckades aldrig Hély med något annat än att vara tränaren som löste olika kriser. Han hade en idé om hur allting skulle se ut. Han öste på med unga egna produkter i startelvan för att försöka uppnå idén om att klubben ska vara helt självförsörjande. På planen försökte han införa ett grundspel som skulle göra att man kunde rulla ut bottenlagen, men som också var tillräckligt taktiskt flexibelt så att man kunde slå topplagen. Han hade ett vackert ideal att uppnå, men det gav aldrig resultat över en längre period och efter 1-5 mot nykomlingen Guingamp i onsdags valde han att avgå.

Jag har många gånger irriterat mig på Hély då han hela tiden har varit överbeskyddande. Han har aldrig varit arrogant eller haft storhetsvansinne, men han har haft en bild av hur allting ska se ut, och de som kritiserar hans och spelarnas insatser till att nå detta målet har han sett som korkade människor.

Ändå förstod han till slut att det bästa för Sochaux var att hitta en ny tränare, så han sa upp sig självmant. Hans “Jürgen Klopp-nivå” var nämligen inte tillräckligt hög. Hély hade goda idéer, men han kunde inte förmedla dem till den stora massan. Han visste inte vad man skulle säga och hur man skulle säga det för att bli populär, och på det sättet skaffa mer tid och en positivare känsla kring klubben. Drömmen var vacker, men resan dit verkade vara för grå.

ANNONS

Den allt mer flangande stämpeln som en av Frankrikes absolut bästa talangutvecklarlag gjorde att Sochaux aldrig kunde värva in den utvecklingsbara spetskvaliteten som krävdes för att vinna fotbollsmatcher. Förra sommaren skulle Sochaux slutföra värvningen av Alessandrini, men han ångrade sig och drog istället till Rennes, och ett halvår senare var han fransk A-landslagsman. Samma situation inträffade i somras, när Ligue 2:s bästa spelare Benezet till slut gick till Thonon Gaillard, trots att Sochaux hade haft diskussioner med honom under hela våren.

Hély var för grå i sin framtoning för att locka så stora talanger till klubben, och även om sanningen ofta är grå så behövdes det någon som målar upp en gladare bild. Till slut trodde inte ens de egna spelarna på honom.

Därför verkar det mest troligt att den nya tränaren blir Hervé Renard, Zambias succéhippa förbundskapten. Trots att han är fransman har han aldrig tränat en klubb i Ligue 1 eller Ligue 2, men det är en person som har visat att hans stora visioner går att applicera på ett förhållandevis litet lag som Zambias landslag. Sochaux behöver något som rycker upp atmosfären kring klubben, och Renard är ohyggligt populär i Frankrike efter guldet i Afrikanska mästerskapet 2012.

ANNONS

Ett plus, förutom att det känns som ett fräsch och ambitiöst val, är att Renard känner till zambiern Mayuka, som är inlånad från Southampton för att fixa till offensiven. Fast först får vi se om det verkligen blir Renard som blir ny huvudtränare. Hély kom egentligen in som ett temporärt tränarval, och Sochaux har redan nu plockat upp spelarnas favorit Omar Daf som ett tillfälligt tränarval. Sochaux är en klubb som inte gillar för stora förändringar.

Hély fick inte ens sitt kontrakt brutet, utan förväntas finnas kvar i klubben som juniortränare. Sochaux = kontinuitet och familjekänsla.

***

På en sidan har vi alltså en Hély som inte kan få ut sina tankar till omgivningen. På den andra sidan har vi en Ravanelli som gestikulerar, förändrar och skriker för att få omvärlden att älska honom.

Trots att laget vann mot Lyon i veckan, lagets första vinst den här säsongen, så har Ravanelli det jobbigt just nu. När han blev ny huvudtränare för Ajaccio i somras så tog han med sig Ventrone till ledarstaben, samma Ventrone som tidigare har blivit anklagad för att ha gett sina spelare dopingklassade preparat. Det hade börjat spridas rykten om att Ajaccio hade börjat dela ut tvivelaktiga substanser till spelarna, så alla spelare fick göra ett dopingtest efter matchen mot Rennes i helgen.

ANNONS

Det kom alltså en match några dagar senare, mot Lyon, och då saknades en spelare i matchtruppen: Adrian Mutu. Det fanns ingen förklaring på hemsidan, även om de första tankarna for till att Mutu hade blivit petad på grund av en dålig relation med Ravanelli så har de nya mediarapporterna om doping i Ajaccio gjort att Mutus två tidigare misslyckade dopingtester har förändrat spekulationerna kring vad som egentligen har hänt.

Ravanelli förnekar allting och säger att det man ger till spelarna går att köpa i vilken affär som helst. Det är också viktigt att minnas att Ravanelli själv ryktades ta kokain under sin tid i Marseille, och det känns verkligen som att det finns något lurt med den här situationen. Än så länge får dock vi utgå ifrån att det bara är italienska och franska medier som bara har för bra fantasi.

Den enda sanningen vi vet om är att Korsika är fullständigt bamsegalet.  

LIGUE 1 OMGÅNG 7

Ajaccio – Lyon 2-1 (Arrache, Camara – Malbranque)
Bordeaux – Reims 0-0
Guingamp – Sochaux 5-1 (Mandanne, Beauvue, Atik, Sankharé, Langil – Bakambu)

ANNONS
Lille – Thonon Gaillard 3-0 (Kalou, självmål, Rodelin)
Marseille – Saint-Étienne (Mendy, Imbula – Ghoulam)
Monaco – Bastia (Rivière, Falcao * 2)
Montpellier – Rennes 0-0
Nantes – Nice 2-0 (Đorđević, Aristeguieta)
Toulouse – Lorient 1-0 (Braithwaite)
Valenciennes – Paris SG 0-1 (Cavani)

OMGÅNGENS ELVA (OMGÅNG 7)

Mandanne (Gu) – Falcao (Mo) – Braithwaite (To)
Sankharé (Gu) – Verratti (Pa) – Imbula (Ma)
Abdennour (To) – Djilobodji (Na) – Kjær (Li) – Jebbour (Mo)
Ochoa (Aj)

(Med Abdennour på halvfel position…)

LIGUE 1 OMGÅNG 8

Lördag 14.00
Lorient – Marseille TV4 Sport Xtra

Lördag 17.00
Paris SG – Toulouse TV4 Sport

Lördag 20.00
Lyon – Lille TV4 Sport
Nice – Guingamp
Saint-Étienne – Bastia
Sochaux – Valenciennes
Thonon Gaillard – Bordeaux

Söndag 14.00
Rennes – Nantes

Söndag 17.00
Ajaccio – Montpellier TV4 Sport Xtra

Söndag 21.00
Reims – Monaco TV4 Sport

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

ANNONS
Publicerad 2013-09-27 kl 16:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto