Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De mentala problemen hos den forna Sverigekolonin

Hansson blogg

Håller du på Rennes så är det bara en enda sak som du blir garanterad: du kommer att bli besviken. Det är alltid något som fallerar och förstör hela säsongen. Något som inte går att kontrollera på planen med hjälp av teknik eller spelförståelse.

Det var kanske ännu tydligare för drygt tio år sedan, när klubben var betydligt mer misskött. Då värvade Rennes in två brasilianska anfallare. En för €21 miljoner, en för €7 miljoner. Det var enorma summor för ett lag som annars mest hängde runt nedflyttningsstrecket. Det visade sig att man inte hade plats för båda två i startelvan, så man satsade på den som kostade €21 miljoner. Hans namn var Lucas Severino. Efter tre år i klubben så släpptes han sedan gratis till den japanska ligan, där han sedan har spelat i stort sett hela sin karriär. €7 miljoners-anfallaren fick däremot aldrig en ärlig chans, utan han släpptes tidigt tillbaka till Brasilien. Hans namn var Luís Fabiano, och han kom senare att göra 45 landskamper för Brasilien.

Annons

Det har funnits många andra sjuka transferhistorier runt Rennes. En annan favorit var när jugoslaven Vahid Halilhodžić var huvudtränare. En natt upptäckte han att två av hans spelare spelade TV-spel efter läggningsdags. En av dem var Anthony Réveillère, en egen produkt som var på gränsen till det franska landslaget, det vill säga en stor publikfavorit. Det brydde sig inte Halilhodžić om, utan Réveillère stängdes av och tvingades lånas ut till Valencia.

Rennes var då en klubb som hade fått en svinrik ägare, en av Frankrikes rikaste män, och som ville visa stora ambitioner. Klubben har nu lugnat ned sig, ett tag var man en Sverigekoloni medan man numera har blivit mer av en akademiklubb, men dessvärre har det under åren smugit sig i en förlorarmentalitet i klubbens väggar. Så fort det handlar om en stor match så viker Rennes ned sig. Man skämmer ut sig i cupsemifinaler mot amatörmotstånd, man förlorar derbymatcher i så stor utsträckning att supportrarna inte ens orkar att kalla det för derbyn längre, man missar Europacupplatser i slutminuterna i den sista ligaomgången.

Annons

Rennes tog den här sommaren in Montanier som ny tränare. Samma Montanier som hade fått Valenciennes att kallas för ”Frankrikes Barcelona” (utan någon ironi inblandat) och fått ut Real Sociedad i Champions League. Montanier ska vara den som vänder om allting i klubben, den som skapar en attitydförändring.

Det har funnits en sak som Montanier har krävt från Rennes. Det har inte varit att få styra och ställa på transfermarknaden, om att få gott om tid på sig, att ändra om något i klubbstrukturen. Inget sånt. Hans krav har istället varit att klubben ska behålla Alessandrini.

En kort tillbakablick: den då 23 år gamla Alessandrini kom till Rennes från Ligue 2 under förra sommaren, och var direkt så sinnessjukt bra att uttagningen till det franska landslaget i slutet på januari kändes försenad. Han kunde göra vad som helst med sin teknik och sitt tillslag. But. But. But. Sedan drog hand sönder knäet i februari och säsongen var över. Trots att han bara startade hälften av ligamatcherna så blev han vald till säsongens bästa spelare i Rennes.

Annons

Men det var ju det här med dragningskraften till Marseille. Klubben som han alltid hade älskat. När han satte en sen kvittering mot Marseille i januari så blev han kvar inne i Rennes’ omklädningsrum och grät efter matchen. Marseille har dessutom så stor dragningskraft att man numera kan locka till sig spelare som Thauvin, Imbula och Payet, trots att betydligt större och rikare klubbar har varit intresserade. Det franska folket ser Marseille som sin största klubb, något som det ska vara en ära att spela för. Inte Paris SG.

Rennes gjorde allt för att få Alessandrini att stanna den här säsongen. En lönehöjning på 50%? ”Nej”. En lönehöjning på 70%? ”Nej”. En lönehöjning på 100%? ”Nej”.

Sommaren gick och Rennes tackade nej till alla erbjudanden, trots att man hade lovat Alessandrini att något skulle hända i slutet på transferfönstret. Ingenting hände, då gick Alessandrini ut i de stora medierna och la upp ett aggressivt tal om hur han hade blivit lurad av Rennes.

Annons

Rennes-supportrarna orkade inte med en till runda av att bli svikna. Det har varit för många år med motgångar, för många saker där annat än spelkvalitet har varit en avgörande orsaken till klubbens bristande framgångar. Supportrarna arrangerade en namninsamling för att få Alessandrini nedflyttad till reservlaget, en lista som skrevs på av 20 000 Rennes-supportrar.

Men ni minns Montaniers krav, att göra allt för att behålla Alessandrini? Alessandrini är nu tillbaka efter skadan. Förra helgen fick han sin första start, i en hemmamatch mot Valenciennes. Han blev konstant utbuad av de egna supportrarna, och när han missade en fantastisk möjlighet att göra 3-1 (notera visselorkanen) så passade Valenciennes på att kontra in kvitteringsmålet. Alessandrini blev utbytt strax efteråt och gick direkt till omklädningsrummet, något som irriterade supportrarna så mycket att de sökte upp honom efter matchen för att hoppa på honom. Hade inte säkerhetsvakterna haft ett sunt förnuft att övervaka Alessandrini extra mycket…

Annons

Den här helgen blev det en bortamatch i Toulouse, i en region där liksom ingen orkar bry sig om fotboll. Rennes vann med 5-0 och Alessandrini var lagets bästa spelare. Montanier och klubbens envishet betalades tillbaka i åtminstone en match. Nu får vi se hur Rennes-supportrarna behandlar Alessandrini i sin nästa hemmamatch – som är mot Marseille på lördag…

LIGUE 1 OMGÅNG 11
Tabell

Bastia – Nice 1-0 (Squillaci)
Bordeaux – Montpellier 2-0 (Diabaté, Obraniak)
Guingamp – Ajaccio 2-1 (Beauvue, Diallo – André)
Lorient – Sochaux 2-1 (Aboubakar, Jouffre – Bakambu)
Marseille – Reims 2-3 (Thauvin, Gignac – Ayité, Albæk, Oniangué)
Monaco – Lyon 2-1 (Obbadi, Falcao – Gomis)
Nantes – Lille 0-1 (Roux)
Saint-Étienne – Paris SG 2-2 (Corgnet, Hamouma – Cavani, Matuidi)
Toulouse – Rennes 0-5 (Alessandrini, Bakayoko, Kadir, Oliveira * 2)

Annons
Valenciennes – Thonon Gaillard 0-1 (Sougou)

Omgångens elva (4-3-3)

Alessandrini (Ren) – Oliveira (Ren) – Aboubakar (Lo)
Krychowiak (Rei) – Obbadi (Mo) – Corgnet (Sa)
Sabaly (Th) – Koné (Lo) – Rozehnal (Li) – van der Wiel (Pa)
Landreau (Ba)

/J
@jonas_hansson

Publicerad 2013-10-28 11:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto