Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tokhyllade offensiva värvningar som saknar effekt

Om det var något som fick fjolårets nykomling Bastia till att sluta på en tolfte plats i tabellen så var det lagets offensiva ambitioner. Man släppte visserligen in flest mål i serien, men det vägdes upp av alla galna anfallsförsök blandat med den adrenalinkicken som tränaren Hantz lyckades pumpa in i spelarna. Dessutom fanns det flera spelare i truppen som aldrig tidigare hade varit i närheten av att spela i högstadivisionen, något som innebar en stor motivationshöjare.

ANNONS

Det var en väl fungerande arbetsmetod att ha ett sådant lagbygge och ett sådant spelsätt. Nu när Bastia ska etablera sig i Ligue 1 så har det krävts ett nytt tänk. Man kan inte längre lita på att huvudlösa blitzkrieg-attacker ska skapa stabilitet. Därför har Bastia värvat sig till ett säkrare lag.

Under det senaste året har Landreau, Romaric, Krasić, Boudebouz och Squillaci tillkommit, tillsammans med den för bredare publiken mer okända namn som Modesto, Diakité, Raspentino, Bruno, Keserü, Ba, Leca, Faty, Beauvue och Inkoom. Man har inte ens betalat €2 miljoner i sammanlagda övergångskostnader, delvis beroende på att Bastia nyligen kom från en ekonomiskt svår period och inte ville hamna där igen, men framför allt har man letat efter spelare med stora meriter som har utgående kontrakt. Man har velat skaffa en helt ny trupp, med framgångsgaranterade spelare som inte kostar så mycket.

ANNONS

För att underlätta integrationen av så många nya spelare så har klubben bestämt sig för att ha en grundstomme med korsikanska spelare. En möjlig backlinje kan innehålla fyra spelare från Korsika (Squillaci, Modesto, Palmieri, Cioni), och därtill finns några andra spelare (Khazri, Cahuzac, Leca) som också bidrar med det korsikanska fanbärandet.

Bastia har gjort en klart godkänd säsongsinledning, men det som förvånar är förändringen i laget. Ifjol kunde en medioker Modeste kliva in i Bastia och få så många bra bollar att han gjorde 14 mål. Inte för att han spelade särskilt bra, han var fortfarande trög och tekniskt slarvig, utan för att det var ett så offensivt balanserat lag. Nu har man höjt den offensiva kvalitetsnivån rejält med framför allt Boudebouz och Krasić, men även spelare som Keserü och Bruno får ses som minst lika bra spelare som en sådan som Modeste var.

ANNONS

Ändå har laget haft svårt att få positiv effekt av sina nya offensiva tillskott. Istället är det oftast Landreau, backlinjen eller Romaric som utmärker sig och är de som fixar poäng för laget. Bastia sitter på ett enormt sparkapital i spelare som Khazri, Boudebouz och Krasić, de två sistnämnda spelarna fick till och med internationell uppmärksamhet för att det kändes som för bra spelare för en klubb av Bastias storlek. Det är underligt att fjolårets blitzkrieg-lag inte har fått mer nytta utav så bra offensiva spelare den här säsongen. Nu blir det mest att de göra några bra saker per match, men har svårt att hitta sina roller och lagkamraterna har svårt att veta exakt hur de ska hantera sina nyförvärv.

*****

Några andra grejer att notera

År 2010 kostade en plats på bortaläktaren på Parc des Princes €13, vilket redan på den tiden var en bit över ligans snitt. Idag kostar samma plats €35. Det var en av orsakerna till att en supportergruppering tillhörande Lorient valde att bojkotta fredagens bortamatch mot PSG.

ANNONS

Maurice-Belay är 28 år och spelar uteslutande på offensiva positioner i Bordeaux. Förra helgen gjorde han en assist. Hans statistik under de senaste 41 matcherna? 0 mål, 1 assist.

Ravanelli kan riskera att få sparken om det blir förlust mot Valenciennes ikväll. Han har till och med lyckats att försämra laget sedan han anlände i somras.

Montpellier har dragit på sig sex utvisningar såhär långt. Rekordet ligger på 13 röda kort på en säsong (Bastia 98-99, PSG 02-03, Lens 03-04).

LIGUE 1 OMGÅNG 12

Fredag 20.30
Paris SG – Lorient 4-0 (Lucas, Ménez, Cavani * 2)

Lördag 17.00
Rennes – Marseille

Lördag 20.00
Ajaccio – Valenciennes
Lyon – Guingamp
Reims – Bastia
Sochaux – Saint-Étienne
Thonon Gaillard – Toulouse

Söndag 14.00
Nice – Bordeaux

Söndag 17.00
Montpellier – Nantes

Söndag 21.00
Lille – Monaco

/J
@jonas_hansson

Publicerad 2013-11-02 kl 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto