Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

De största talangerna i Ligue 1: Plats 50-41

Att rangordna vilka talanger som kommer att gå längst i sin fotbollskarriär är självklart helt omöjligt, det absolut bästa man kan få är en kvalificerad gissning. Däremot kan man kolla på vilka unga spelare som har bäst fysiska, tekniska och kanske framför allt mentala förutsättningar till att gå långt, tillsammans med hur deras chanser till seniorfotboll ser ut under de kommande året.

I Ligue 1 har alla klubbar unga spelare, många utav dem (exempelvis Lyon och Montpellier) kan komma till matcher där minst halva A-truppen är unga spelare som är fostrade i den egna akademin. I en serie på fem delar ska jag försöka lista de 50 mest talangfulla spelarna i Ligue 1. De enda kraven är att man redan nu ska vara förhållandevis nära seniorfotboll (att lista juniorspelande 15-åringar tillsammans med landslagsspelande 20-åringar funkar inte), vara född 1 januari 1993 eller senare, samt tillhöra en Ligue 1-klubb.

På det här sättet blir det många unga spelare som har doppat fötterna i Ligue 1, men som ännu inte är viktiga startspelare.

?. Spelarens namn (Klubb, möjliga nationaliteter, födelseår)
Spelartyp
Ligue 1-statistik

50. RAFIDINE ABDULLAH (Lorient, Frankrike/Komorerna, 1994)
Lugn men hård bollvinnare. Spelar sig enkelt förbi första pressen.
18 matcher/0 mål/0 assist

Trots Marseilles tunna trupp ifjol och alla Lorients mittfältsförsäljningar så har inte Marseille-fostrade Abdullah fått en vettig chans ännu. Varken Baup eller Gourcuff verkar kunna lita tillräckligt mycket på honom, utan han är bara där som en utfyllnad. Ändå en stabil utvecklingskurva. Nyttig truppspelare redan nu.

49. HADI SACKO (Bordeaux, Frankrike/Mali, 1994)
Streetfotbollsspelare. Högt tempo, många en-mot-en-situationer.
8 matcher/0 mål/0 assist

Tränare Gillot brukar hellre bara ha fyra-fem spelare på bänken än att flytta upp juniorer för att fylla ut. Sacko är nästan det enda undantaget, han får nästan alltid följa med. Sacko spelade i ett amatörlag förhållandevis länge, ända fram till för några år sedan, så han är inte fullt akademiskolad vilket märks på hans råa spelstil. Borde göra en räcka vettiga seniormatcher snart om han inte vill tyna bort.

48. JEAN-CHRISTOPHE BAHEBECK (Valenciennes/Paris SG, Frankrike/Kamerun, 1993)
Bundesligaytter-liknande. Ryckig, ofta involverad i avgörande situationer.
54 matcher/3 mål/3 assist

Bahebecks ego har fortfarande inte kunnat acceptera att han inte längre är en av Frankrikes största talanger. Tränaren Jacobs har klagat på att det är för stort huvud och för litet fotbollsspelande hos Bahebeck. Har ändå gjort en del nytta på lån hos Troyes och Valenciennes, och borde kunna få en sund Ligue 1-karriär, fast för två-tre år sedan hade Bahebeck kunnat ligga topp-10 på en sån här lista.

47. JORDAN AMAVI (Nice, Frankrike/Togo, 1994)
Martin Olsson-kopia, fast inte lika seniorskolad.
8 matcher/0 mål/0 assist

Nice letade efter ytterbacksreserver i över ett års tid. Trots alla seniordebuterande akademispelare under Puels ledning (12-13 spelare) så lyckades han länge undgå att se storheten hos Amavi. Det är först den här säsongen som han har fått en chans, och då har han visat sig vara en riktigt fin reserv. Redan nu lite av fansens favorittalang, och var bland annat lagets bästa spelare i ligapremiären.

46. SAÏD BENRAHMA (Nice, Algeriet, 1995)
Mjuk i rörelserna, letar alltid efter farliga avslutslägen.
3 matcher/0 mål/0 assist

Om Amavi är Nice-supportrarnas favorittalang, då är Benrahma min favorittalang. Långt ifrån den mest framgångsgaranterade talangen i klubben, han kan mycket väl få en besviken karriär i någon andradivision, men han har en skön anfallsstil. Han exploderade i reservlaget under hösten och har fått några inhopp i A-laget. Ser alltid till att hamna i farliga lägen, i varje match, även om det bara är korta inhopp.

45. KINGSLEY COMAN (Paris SG, Frankrike/Guinea, 1996)
Utgår från kanten men drar sig ofta inåt, älskar att driva boll i hög fart. 
2 matcher/0 mål/0 assist

PSG:s yngsta spelare genom tiderna. Han är med i närheten av A-laget för att optimera hans utveckling, men frågan är om PSG kan garantera honom speltid? PSG har just nu en offensiv uppsättning som möjligen är någon spelare för kort om inte någon av Coman och Ongenda presterar. Där kan det bli ännu en storvärvning. Kan Coman få några A-lagsgarantier? Blir han en ny Rabiot eller en ny Bahebeck?

44. FARÈS BAHLOULI (Lyon, Frankrike/Algeriet, 1995)
Mogen. Försöker alltid göra det bästa möjliga för laget. Hög teknisk nivå.
5 matcher/0 mål/0 assist

Lyon kör runt på fyra-fem unga spelare på de offensiva positionerna. Unga spelare som får några minuter här och där utan att etableras som starka offensiva alternativ. Det är underligt att inte Bahlouli är den som har brutits ut och fått flest chanser, han har så mycket fotboll i sig och känns samtidigt anpassad till seniorfotbollen.

43. ADRIEN HUNOU (Rennes, Frankrike, 1994)
Gör allt för att optimera lagets passningsspel. Rörelse-pass-rörelse.
9 matcher/0 mål/0 assist

Rennes tog in Montanier som ny tränare i somras. Det fanns en oro att han skulle värva in en bunt 25-30-åringar som tog viktiga positioner. Det var en korrekt tes. Däremot har han också gett fem-sex nya ungdomar gott om chanser i A-laget. Hunou är den talangen som Montanier alltid återkommer till. När Hunou har genomgått sin mentala uppväxling till seniorfotboll så kan han redan då vara en ordinarie bricka i Rennes.

42. LIONEL ZOUMA (Sochaux, Frankrike/Centralafrikanska republiken, 1993)
Muskler, storlek, attityd och ett utmärkt huvudspel.
12 matcher/0 mål/0 assist

Lillebror Kurt slog igenom tidigare än vad Lionel gjorde, men i år har Lionel fått bli en ordinarie mittback. Han tar små steg framåt för varje match som går, och i vissa matcher har hans fysiska dominans varit lagets mest framgångsrika försvarsvapen.

41. DIEGO ROLAN (Bordeaux, Uruguay 1993)
Har nästan allt, men får inte ut något. 
12 matcher/0 mål/2 assist

Rolan skulle vara den direkta ersättaren när Gouffran såldes till Newcastle. Han togs direkt från Uruguay där han var ett stort namn, men under våren tillförde han verkligen ingenting. Istället är det Diabaté som har blivit den ledande anfallaren. Rolan har dock varit riktig sympatisk och kämpat sig in i Bordeaux, i oktober månad var han lagets bästa spelare, fast nu ute på en kant. Han är egentligen allt: snabb, teknisk, bra huvudspelare, ettrig, smart, påhittig, men numera är han mest en hårt jobbande ytter som väntar på att det ska lossna för honom med poänggörandet. Svårplacerad på den här listan.

LIGUE 1 OMGÅNG 14

Fredag 20.30
Ajaccio – Marseille 1-3 (Perozo – Payet, Gignac, Thauvin)

Lördag 17.00
Reims – Paris SG TV4 Sport

Lördag 20.00
Lyon – Valenciennes TV4 Sport
Montpellier – Guingamp
Rennes – Bordeaux
Sochaux – Bastia
Thonon Gaillard – Lorient

Söndag 14.00
Lille – Toulouse TV4 Sport

Söndag 17.00
Nice – Saint-Étienne TV4 Sport Xtra

Söndag 21.00
Nantes – Monaco TV4 Sport

@jonas_hansson

Publicerad 2013-11-23 kl 12:57
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons