Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hjälten från Eurogoals

Kollar man på morgondagens tablå så ser man en match mellan Bastia och Thonon Gaillard på eftermiddagen. Vid en första anblick är det en konfunderande placering, eftersom den matchtiden brukar behandla större matcher. Grejen är ju dock att det här är en stor match. Ett klassiskt rekord ska tangeras.

ANNONS

Den nu 34 år gamla målvaktsidealet Landreau kommer upp i Jean-Luc Ettoris (Monaco 1975-1994) rekord om antalet matcher i den franska högstadivisionen. Sedan Landreau gjorde sin ligadebut för 17 år sedan har det spelats 621 omgångar i den franska högstadivisionen. Landreau har spelat i 601 utav dem. Den nuvarande rekordhållen Ettori gjorde 602 matcher.

Många supportrar, framför allt den yngre skaran, har bildat en relation till den genomsympatiska Landreau tack vare Eurogoals på Eurosport. Han kom fram som 17-åring i Nantes, klubben som var Eurogoals’ franska höjdpunkt runt milleniumskiftet. Många supportrar kan definiera hur länge man har varit fotbollssupporter genom att kolla på vilken grå nyans som Landreaus hår har tagit. Från den unga pojken till den vackra silverräven. Hans ansikte har inte förändrats så mycket, mer än att han har fått mer karaktär, utan det är den gråa nyansen som egentligen har varit det enda som har förändrats under Landreaus karriär.

ANNONS

Han var en av alla de unga målvakterna som fick en ordentlig chans runt den här tidsperioden. Landreau var ordinarie som 17-åring, Casillas som 18-åring, Buffon som 17-åring. Detta i framgångsrika lag. Landreau gjorde en straffräddning i sin ligadebut (som passande nog var mot Bastia), och han passade även på att utveckla en straffteknik som var så pass effektiv, till och med mot spelare som Ronaldinho, att har har räddat 37 straffar i sin karriär. Dessvärre var han rätt kass på att själv slå dem…

Det intressanta med Landreau är att han hela tiden har hållit samma höga nivå. Redan när han var 21 år var han lagkapten för ligavinnarna Nantes, och han hade under den tiden kunnat gå till vilken klubb han ville (Arsenal, Manchester United, Roma, Barcelona…), men han valde att stanna i Nantes. Då fick han chansen att följa med A-landslaget, och fortfarande idag så är han uttagen när landslaget presenterar sina trupper. Han fick aldrig en ordentlig chans att ta förstaplatsen, men han är även nu reservmålvakt och förväntas få följa med till VM. Utan honom hade Bastia förmodligen åkt ur den här säsongen.

ANNONS

Det är inte bara den jämna nivån som har hållit honom kvar i Ligue 1. Han har dragit på sig två allvarlig knäskador i sin karriär, skador som sammanlagt skulle ha hållit honom borta i absolut minst ett år ifall han hade varit en vanlig dödlig person, men istället missade han sammanlagt 14 matcher (!) på grund av de skadorna. Han har en magnifik kropp.

Landreau nobbade i somras en flytt till Chelsea, där han skulle ha varit reserv istället för Schwarzer, för att komma till den här punkten i sin karriär. De senaste kontrakten han har skrivit på har bara varit för säsongen ut, ifall det skulle hända något. En petning eller en nedflyttning.

Det går till och med att diskutera ifall Landreaus brutna kontrakt med Lille under förra säsongen berodde på att Landreau fick veta att Elana skulle få en (oförtjänt) chans, och Landreau inte ville riskera att han skulle kunna slå rekordet tidigast under säsongen 2014/2015. Landreau behövde garantin om att få spela varje match, och det i Ligue 1. Det är därför som han numera dominerar i förhållandevis lilla Bastia, en klubb som han egentligen är alldeles för bra för, men samtidigt var det klubben som kunde garantera honom att slå det här rekordet.

ANNONS

Landreaus karriär

Ungdomsfotboll i Nantes: 1993-1996
Nantes: 1996-2006 (335 Ligue 1-matcher)
Paris SG: 2006-2009 (114 Ligue 1-matcher)
Lille: 2009-2012 (119 Ligue 1-matcher)
Bastia: 2013-? (33 matcher)

Två Ligue 1-titlar (2001, 2011)
Tre Coupe de France-titlar (1999, 2000, 2011)
En Coupe de la Ligue-titel (2008)
Två Confederations Cup-titlar (2001, 2003)
Ett VM-silver (2006)

LIGUE 1 OMGÅNG 15

Fredag 20.30
Marseille – Montpellier 2-0 (Thauvin, Khalifa)

Lördag 15.00
Saint-Étienne – Reims

Lördag 17.00
Monaco – Rennes TV4 Sport

Lördag 20.00
Guingamp – Nantes
Lorient – Nice
Toulouse – Sochaux
Valenciennes – Lille TV4 Sport

Söndag 14.00
Bordeaux – Ajaccio

Söndag 17.00
Bastia – Thonon Gaillard

Söndag 21.00
Paris SG – Lyon TV4 Sport

@jonas_hansson

Publicerad 2013-11-30 kl 11:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto