Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Marseille måste få fram fler Samir Nasri

Hansson blogg

I gårdagens Coupe de la Ligue-match mellan Lyon och Marseille (2-1) fanns det 36 spelare i de båda lagen, två startelvor och sju avbytare vardera. Av de 36 spelarna var 32 av dem fostrade i det franska akademisystemet. De enda undantagen var Marseilles brasse Mendes och tunisiern Khalifa, och i Lyon var det serben Biševac och portugisen Miguel Lopes. Alla andra hade spelat akademifotboll i Frankrike. Ett styrketecken för det franska fotbollsutvecklingssystemet.

Det fanns dock en stor skillnad mellan Lyon och Marseille. Av Lyons 18 spelare hade tio av dem gått i Lyons egna akademi, det vill säga fler än 50%. Av Marseilles 18 spelare fanns inte en enda som hade spelat akademifotboll i Marseille.

Något som var underligt, dels för att att Marseille har profilerat sig som Frankrikes mest franska klubb, men också för att deras U17-lag vann ligatiteln både 2008 och 2009, och även slutade tvåa 2011. Flera av spelarna från de kullarna borde ha tillhört dagens seniorlag, men de stora talangerna som presenterades då – Omrani, Mango, Osei, Gadi, N’Doumbou – är nu spelare som Marseille antingen inte kan bli av med, eller som har fortsatt sin karriär i en betydligt sämre liga än Ligue 1.

Annons

Marseille var en gång i tiden en bra klubb att skolas in i. Nasri, Carrasso och Seydou Keita kom alla fram i klubben, men någon gång strax efter det att Flamini gick bakom ryggen på klubben för att skriva på för Arsenal så hände något. Klubben verkade inte längre bry sig om potentialen hos spelare som exempelvis Benatia och Bocaly, utan släppte iväg dem.

Efter det har Marseille visserligen lyft upp två-tre juniorer till A-laget varje år, men man ger dem aldrig förtroende. Den tidigare akademiansvarige Henri Stambouli såg en match med U17-laget för några år sedan, och sa då att flera av de spelarna skulle kunna gå hur långt som helst. Den generationen var född 1994 och alla där fyller 20 i år. Ingen av dem är nära att få speltid i Marseille, utan två av de mest lovande – Abdullah och Azouni – byttes i somras mot en annan lovande mittfältare från Lorient.

Annons

Just Abdullah var en viktig spelare för Marseille av den anledningen av flera av klubbens anställda ofta pratade om att Abdullah hade brutit en barriär. Han hade tagit sig in och fått speltid i A-laget, något som ökade motivationen hos alla de andra unga spelarna i klubben. Det var så ovanligt att en egen talang fick speltid, att så fort någon gjorde det så blev det en snackis. Under januarifönstret lånade klubben dessutom ut Jordan Ayew, en egen talang som man visserligen hade satsat på, men som inte hade betalat av sig.

Sedan Nasri och Flamini lämnade Marseille för nästan tio år sedan så kan man säga att André och Jordan Ayew är de enda som har gått från akademilivet till konstant spel i A-laget. Inte ser det ut att bli någon märkbar förbättring inom de närmaste åren: kollar man på de sex franska ungdomslandslagens senaste trupper, från U21 till U16, finns där bara två uttagna Marseillespelare: den från Bastia inköpta Florian Thauvin och den 17-åriga målvakten Florian Escales. Inte nog med att Marseille tidigare har slängt bort talanger eller misslyckats med att få ut deras kvalitéer på A-lagsnivå, numera ser man intes ens ut att få fram några talanger alls.

Annons

Ännu underligare blir det när man tänker på att sportchefen Anigo för tre år sedan stolt presenterade att Marseille skulle bli en klubb som skulle börja få fram flera nya Samir Nasri. De tre han då lyfte fram var Mango, Osei och N’Doumbou. Idag är de tre spelarna 22 år och de tillhör fortfarande Marseille, men Mango är utlånad till en klubb i tredjedivisionen och varken Osei eller N’Doumbou har aldrig någonsin fått spela en enda minut ligafotboll för klubben.

Det var alltså tre spelare som presenterades som stora talanger med en given framtid som ordinarie i Marseille.

Den senaste tiden har Marseille gjort sig av med flera ledare inom organisationen. Huvudtränaren Baup gav aldrig speltid till talangerna och är nu borta. Stambouli hade uppdraget att ta sköta om 1994-generationen, men fick i somras sparken som akademiansvarig. Erik Thiery ledde U17-laget till segrar 2008 och 2009, och senast hade han hand om reservlaget med alla från 1994-generationen. Även han har fått sparken. Samma sak gäller också Georges Prost, som har varit ansvarig för att leta reda på nya talanger, och man sägs även fundera på att sparka Thomas Fernandez, som anställdes som akademiansvarig i somras på rekommendation från dåvarande huvudtränaren Baup.

Annons

När det franska fotbollsförbundet presenterade sin lista med de bästa akademierna i landet så tog sig Marseille inte ens in på topp-15. Om Marseille vill vinna popularitetspoäng från det franska folket som tvivlar på PSG och Monaco, så gäller det verkligen att man får igång sin ungdomsorganisation. Det kan faktiskt vara den viktigaste biten för klubbens framtid. Det räcker inte med att bara värva in de bästa unga franska spelarna som Imbula, Mendy, Lemina och Thauvin, utan man måste få fram dem själv också.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-01-16 13:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto