Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ola Toivonen klar för Ligue, men varför?

En femtondeplats i Ligue 1, och skulle du ta ett stickprov för att kolla på en Rennes-match från den här säsongen så skulle du inte förstå varför Toivonen valde dem. Rennes har stora problem med sitt spel och med sina resultat, men allting ska brytas ned till en enda punkt: litar du på tränaren Montanier och Rennes?

Om svaret är ”ja”, då är det tveksamt om Toivonen skulle kunna hitta en bättre plattform för att återbygga sin karriär. Det här är ett lag som är i början på en fullständig omrenovering, men där slutresultatet kan bli galant. Man är själva definitionen på en ”nästa-säsong-klubb”, för den här gången ska det ligga något i det. Rennes vill slita ut förlorarmentaliteten som har funnits i klubbens väggar, och istället bygga något nytt, hippt och framgångsrikt med ett spelsätt som kallas för en ”modern” fotboll, men det kommer ta minst en säsong innan man ser resultatet av det.

Rennes har under 2000-talet varit en av Frankrikes absolut bästa klubbar på att utveckla spelare, det gäller både spelare från den egna akademin (sex år i rad vald till Frankrikes bästa) och inköpta spelare. De har lanserat karriärer för bland annat Petr Čech, Yoann Gourcuff, Kim Källström, och Yann M’Vila. De ägs av en av Frankrikes rikaste personer, men han vill att klubben ska vara självgående. Han tycker det är vackrare när klubben tar sig någonstans på egen hand istället för att köpa in storstjärnor.

Montanier är också tränaren som brukar ha det svårt under sitt första år i en ny klubb, men när han väl har kommit igång så har hans lag presterat över förväntningarna, och dessutom med en underhållande fotboll. Detta gjorde han både i Valenciennes, som på den tiden (halvt på skämt, halvt på allvar) kallades för ”Frankrikes Barcelona”, och Real Sociedad.

I Real Sociedad hjälpte han till att utveckla Carlos Vela, Antoine Griezmann, och Asier Illarramendi, och han gjorde samma sak i Valenciennes, men där med en äldre trupp. Nästan alla av hans värvningar i Valenciennes blev framgångsrika, och han byggde en bra grund. Dessvärre var inte nästa Valenciennestränare tillräckligt kompetent för att ta hand om det spelararvet.

Montanier har visat sig vara en av de bättre, kanske till och med bästa, tränarna du kan få om du inte är ett topplag i någon av de stora ligorna. Det återstår bara att se om han kan göra samma sak med Rennes som han har gjort tidigare i sin tränarkarriär.

Det som förvånar mig är att Montanier väljer att värva in en spelartyp som Toivonen. Det finns ingen urgröpt roll som passar Toivonen perfekt, och i ryktesväg har det tidigare bara handlat om att få in hårda ensamma anfallare och kantspelare. Montanier har visserligen ingen fast formation bestämd, men han brukar vilja börja med 4-2-3-1 för att sedan gå mot 4-3-3. Om Rennes fortsätter med den 4-3-3 som man har spelat med i de senaste matcherna, passar då Toivionen in perfekt i någon roll? Jag är tveksam.

Dessutom har Rennes under januari haft ett bekräftat intresse för fem-sex olika offensiva spelare. Montanier ville ha Toivonen redan under tiden i Valenciennes, men var svensken den här gången förstavalet?

Det finns fyra alternativ:

1. Att Montanier har gjort bedömningen att Toivonen är en spelare som fungerar bra som ensam anfallare. Det är en position som Toivonen visserligen har klarat av i PSV under vissa perioder, men han har aldrig känts optimal för den positionen. Toivonen har många bra attributer, men han får så sällan ut dem.

2. Att Montanier till slut hamnar i en 4-2-3-1 där Toivonen kan ha en roll längre bak i planen.

3. Att Rennes spelar ett liknande spelsätt som PSG:s 4-3-3, där den ensamma anfallaren får tillåtelse att droppa ned och där ytteranfallarna ska dra sig inåt i planen för att skapa en mer 4-3-1-2-lik formation.

4. Att Toivonen ska få någon slags kantroll, eventuellt lik den som Cavani har i PSG.

Sett till att Montanier gärna pratade om Toivonens styrka och teknik så lutar det ändå åt att Toivonen ska spela som en ensam anfallare.

Rennes kommer fortsätta att värva spelare, framför allt då man har gott om pengar tack vare de senaste 18 månadernas spelarförsäljningar, och vi får se vilka de andra nyförvärven blir innan vi helt kan definiera hur Toivonen ska spelas. Toivonen är Montaniers åttonde värvning, och dessutom har han också lyft upp fem nya juniorer som redan nu slåss om en startplats. De har även gjort sig av med ett femtontal spelare. Många spelarförändringar på ett halvår, ungefär tretton in och femton ut.

Kollar man konkurrensmässigt i offensiven så har Toivonen ett bra läge.

Om han ska vara anfallare så konkurrerar han med den inlånade iberoromanska duon Romero och Oliveira. Romero är en hård kämpe och Oliveira har råkat göra en del mål, men de två lär inte behållas och är heller inte några stjärnor.

Om han ska vara släpande anfallare, den positionen som kanske ska försvinna, så är den närmaste konkurrenten en gammal Féret, som kan beskrivas som en fattig kopia av Zidane. När Féret har bra form så är han landslagsbra och klart bättre än Toivonen, men han har de perioderna alltmer sällan och han bör snart försvinna.

På kanterna finns Alessandrini, Pitroipa, Kadir, och Saïd. Saïd är en talang man tror mycket på, Kadir är en inlånad bra kille som lär stanna och är rätt allround, Pitroipa bör snart vara såld, och den tidigare landslagsuttagna Alessandrini letar både efter formen och supportrarnas uppskattning då han försökte sälja ut sig själv till Marseille i somras.

Till detta kommer det att värvas fler offensiva spelare, så man kan säga att nästan alla i Rennes’ offensiva uppsättning kommer att vara utbytta till nästa säsong, om man jämför med hur det såg ut när Montanier anlände. Rennes kommer att värva minst en till offensiv spelare i januari, förmodligen en mer ettrig kantlik sådan.

Det är en intressant chansning av Toivonen att flytta till Rennes, för om Montanier får igång Rennes så kommer det att bli ett lag som ska vara en obehaglig överraskning för topplagen. De stora frågorna är hur mycket man litar på Montanier, och vilken roll Toivonen är tänkt att ha. Däremot tror jag inte att laget kommer vända sin negativa trend inom den närmaste tiden, så Toivonen och Rennes riskerar att få en jobbig vår, men de bör inte riskera att åka ur.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-01-20 kl 15:14
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons