Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Marseille i fullständigt kaos: "supportrar" undrar varför tränaren inte är mördad

”Varför Adrien och inte José?” och ”Anigo Maffia”.

José är José Anigo, sportchef och tillfällig huvudtränare i Olympique de Marseille. Adrien är Adrien Anigo, den mördade sonen till José Anigo. Adrien hade en bakgrund i den kriminella världen, bland annat var han åtalad för en stöld i en juvelaffär men släpptes på grund av ett procedurfel. Även José Anigo sägs alltid ha haft en koppling till maffiavärlden.

Det är ett kraftigt och smaklöst påhopp som några av Marseilles “supportrar” har kommit med, där de alltså frågar sig varför deras egna tränare och sportchef inte kan vara mördad. Efter att Anigo hade sett graffitin så ska han ha hamnat i chock och därmed tvingats ställa in dagens presskonferens. Han har varit i klubben i snart 15 år i roller som bland annat huvudtränare, sportchef, och akademiansvarig, men frågan är om han nu orkar ladda om. Sonens mord i höstas var jobbigt nog för honom, att bli påmind om det av de egna supportrarna kan ha varit det som får honom att hoppa av sitt numera dubbla uppdrag som sportchef och tillfällig huvudtränare.

ANNONS

Anigo fick stora mängder av rättfärdig kritik efter onsdagens cupförlust mot Nice (4-5), men det här går betydligt längre än kritik för den spelmässiga svackan. Det här är ett grovt påhopp på personen José.

Även för klubben Marseille var detta något av det värsta som kunde hända. Dåliga resultat, fortfarande ingen ny huvudtränare, en ägare och president utan förtroende från supportrarna, inga nyförvärv i januari, en fragil backlinje, spelare som beter sig omoget, stjärnvärvningen Payet har inte kommit in i gruppen, nyckelspelare ska lämna i sommar. Marseille var sedan tidigare en klubb med stora problem.

“Supporter”gruppen South Winners 1987 publicerade i onsdags kväll en uppmaning där det bland annat stod:

“Låt [spelarna] få leva ett helvete varje dag. På gatan, i bagerier, på restauranger, discon… Förödmjuka dessa undermänniskor.”

ANNONS

Tidigare har Anigo pratat väl om laget och försökt göra sig till en person som spelarna kan lita på, men efter matchen mot Nice så kritiserade han enskilda spelare. Även om han inte sa namnen rakt ut så var det tydligt vilka han syftade på, och han gick därmed ifrån sin egna stil som en person som spelarna kunde lita på. Han är en svår karaktär.

Anigo har ändå gjort en del bra saker för Marseille genom åren. För tio år sedan tog han dem till UEFA-cupfinal när han var huvudtränare, och i somras plockade han in fem av de mest eftertraktade spelarna från den franska transfermarknaden. Meningen var att den satsningen skulle ta tillbaka Marseille till toppen och göra dem till Frankrikes motsvarighet till Borussia Dortmund. Något som borde ha gett Anigo själv mer tid.

Problemet då var att det inte fanns en tillräckligt bra tränare i klubben. Baup var bara en lyckosam tillfällighetstränare som nu har fått sparken, men om Anigo ska vara kvar som sportchef så krävs det inte bara att man väljer en bra tränare, utan också en tränare som accepterar att Anigo är den som styr klubben. Anigo var den som fick Deschamps sparkad för 18 månader sedan när de två hade olika åsikter.

ANNONS

Marseille har ett bra material att jobba med. En stor supporterskara, en trupp med fyra-fem talanger som kan bli hur bra som helst, flera andra spelare som är bland de bästa på sin position i Ligue 1. Problemet är att Marseille alltid verkar hitta sätt att själva implodera och skapa kaos. En vettig tränare och supportrar som ger laget tid att fixa ihop en samspelt elva hade gjort Marseille till titelutmanare redan nästa säsong. Nu kan det bli så att klubben får börja om igen i sommar. Med eller utan Anigo. Ur ett sportsligt perspektiv hade det kanske varit bäst om Anigo hade försvunnit från klubben, men det ska absolut inte få ske på ett sådant sätt som vissa Marseille”supportrar” vill.

90% av tiden är det fantastiskt att ha Marseilles supportrar. Tillsammans skapar de en gigantisk klubb och atmosfären på Stade Vélodrome är det få klubbar i Europa som kan matcha. Då gör supportrarna klubben till något fantastiskt. Under resten av tiden, 10%, faller klubben isär på grund av en liten del av supportrarna, även om det inte förenklas av att Marseille har gjort många felanställningar under 2000-talet.

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2014-01-24 kl 14:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto