Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mercredi: Cabayes övergång

Cabaye verkar nu bli en PSG-spelare för priset av €20 miljoner + €5 miljoner i bonusar. Det finns fem viktiga delar att bryta upp transfern i.

5. En avgörande bredd

Hade PSG gått in i den här våren i tre olika turneringar utan nyförvärv, så hade Blanc antingen slitit sönder sina centrala mittfältare, eller tappat kvalitet på grund av svagare reserver. För att ha en trupp som ska klara av den absoluta toppen så behövdes det en mittfältare till.

4. Kort anpassningstid

Blanc får inte bara in en av sina favoritspelare, han får även in en spelare som kan allt om Ligue 1 och som passar väl in i PSG:s sätt att spela fotboll. PSG vill ha så allroundskickliga mittfältare som möjligt, man ska klara av att göra allting på alla ställen av planen. Och Cabaye klarar av allting. Döda ytor, vinna dueller, sätta igång ett passningsspel, avsluta anfall, djupledslöpningar. PSG kör oftast inte med ett bestämt rollsystem på sina mittfältare, utan allt det här måste man klara av oavsett om man heter Matuidi, Verratti, Motta, Rabiot, eller Cabaye.

ANNONS

Cabaye brukade dessutom berömma Blanc under tiden som Blanc var förbundskapten. Båda två tar stor inspiration från Barcelonas sätt att tänka fotboll.

3. Förfranskning

PSG värvade visserligen in Cavani i somras och bytte ut Sakho mot Marquinhos, men förutom det kan så börjar PSG att bli mer franskt. Blanc, Digne, Cabaye, intresse för Pogba och Griezmann, försök att få dit Barthez. Även om PSG i höstas ställde upp med en startelva i ligan helt utan fransmän, så är ändå elva spelare i truppen fransmän, av 24 möjliga. Nästan 50%. Det är inte en lika bra siffra på inhemska spelare som de två stora i La Liga eller Bayern München, men ändå klart bättre än några av storklubbarna i Serie A och Premier League. Dessutom ska Blanc fortsätta att ha ett stort inflytande i transferagerandet, tack vare att man inte ersätter sportchefen Leonardo.

ANNONS

2. Genomplanerat trupparbete

Sirigu/Aréola.
Maxwell/Digne.
Alex/Silva/Marquinhos.
Motta/Cabaye/Matuidi/Pastore/Verratti/Rabiot.
Lavezzi/Cavani/Lucas/Ongenda/Coman.

PSG har ett väl genomarbetat trupparbete. De har etablerade stora startspelare tillsammans med minst en ung inskolningsspelare på de flesta positioner. De enda positionerna som saknar rejäl framtidstro är högerbacksplatsen (van der Wiel/Jallet) och den centrala anfallspositionen (Ibrahimović). Vågar de tro på Sabaly (utlånad succé i Thonon Gaillard) på högerbacken, eller värvar de något mer spännande? Tar de in en ung kommande storanfallare i sommar, eller ser de Cavanis framtid där? Och kommer det då in en ny kantanfallare?

1. Framtiden på mittfältet?

Cabaye, Matuidi, Verratti, Motta, Rabiot. Den balansen fungerar om de petar bort Pastore från speltid, men om PSG verkligen vill värva Pogba i sommar, då är frågan om de verkligen lyckas hålla alla nöjda. Struntar de i att värva Pogba? Misslyckas de med att behålla Matuidi? Kan de byta Verratti mot Pogba? Dumpar de Rabiot? Det sistnämnda verkar troligast, och isåfall måste man ifrågasätta PSG verkligen har ambitioner att flytta upp egna akademispelare i A-truppen. En så stor talang lär PSG inte få upp igen inom de närmaste åren.

ANNONS

LIGUE 1 OMGÅNG 22

Länktipset: Soulemayne Diawara. Bär handskar på fotbollsplanen året om, stod för en av Ligue 1-säsongens sämsta spelarinsatser mot Monaco och är nu 35 år. Här har ni Marseilles mittbacksledare.

Videon: Vincent Enyeama höll nollan 1176 minuter i sträck. Om han inte hade varit Ligue 1:s bästa målvakt så hade han nog även kunnat få en rätt schysst basketkarriär. “So sexy!”. Det är värt att vänta igenom reklamen.

Nyheten: Nu på lördag kommer franska Eurosport att köra ”damidrottens dag”-tema. Under 24 timmar ska endast damidrott visas, bland annat Division 1 Féminine-matcherna Arras mot Schelins Lyon och Asllanis PSG mot Öqvists Montpellier. Franska Eurosport försöker alltid att ha minst 25% damidrott i sina tablåer. Antalet registrerade damfotbollsspelare i Frankrike har dessutom ökat med 14,7% under de tre senaste åren.

ANNONS

Statistiken: Montpelliers matcher är de överlägset mest kortberikade. Montpellier är både det laget som får flest kort (10 utvisningar, 39 varningar), och motståndarna får flest också kort (3 röda, 50 gula) när de möter Montpellier. Detta trots att Montpellier inte har byggt upp något rykte om att vara en stökig klubb.

Formen: Lyon har sex raka segrar, och bara en förlust på de 18 senaste matcherna (förlusten var en bortamatch mot PSG). Hade inte lagets psyke förstörts efter förlusten i Champions League-kvalet mot Real Sociedad så hade det här kunnat vara en riktigt rolig säsong för Lyon. Perioden efter Real Sociedad-matcherna visar upp det negativa med att ha en ung trupp: det tog för lång tid för spelarna att fokusera på att hitta formen igen.

Spelaren: Ryan Mendes (Lille). Är det så att fotbollsvärlden försöker standardisera fotbollsspelare i för stor utsträckning? Ryan Mendes har ”Diego Costa-fördelen”, det vill säga att han är fostrad i en annorlunda fotbollsmiljö (Mendes bodde på Kap Verde fram tills han var 18 år) där han kunde utvecklas till en unik spelare, vilket ger honom fördelar nu när han spelar i Europa. Alldeles för många tränare försöker få spelare att passa in istället för att ta fram det unika i varje individ. Mendes’ fina match mot Rennes visade att Lille utnyttjar honom på det sättet som Mendes är bäst på.

ANNONS

OMGÅNGENS ELVA (4-3-1-2)

Lacazette (Ly) – Germain (Mona)
Cabella (Mont)
Stambouli (Mont) – Toulalan (Mona) – Krychowiak (Rei)
Turan (Rei) – Henrique (Bo) – Sorbon (Gu) – Mater (Va)
Costil (Ren)

OMGÅNGENS ELVA-TABELLEN

Sex uttagningar: Cabella (Montpellier), Djilobodji (Nantes)
Fem uttagningar: Toulalan (Monaco), Sabaly (Thonon Gaillard)
Fyra uttagningar: Kjær (Lille), Kerbrat (Guingamp), Aboubakar (Lorient), Ibrahimović (PSG)

Tabell

Ajaccio – Sochaux 1-1 (André – Nogueira)
Bordeaux – Saint-Étienne 2-0 (Traoré, Henrique)
Guingamp – Paris SG 1-1 (Yatabaré – Alex)
Lille – Rennes 1-1 (Kalou – Doucouré)
Lyon – Thonon Gaillard 3-0 (Gomis, Lacazette * 2)
Monaco – Marseille 2-0 (Germain, Rivière)
Montpellier – Nice 3-1 (Niang, Hilton, Camara – Bosetti)
Nantes – Reims 0-0
Toulouse – Bastia uppskjuten
Valenciennes – Lorient 1-1 (Pujol – självmål)

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2014-01-29 kl 16:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto