Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transfebetyg från Ligue 1: Berbatov!

Hansson blogg

För alla er där scrollen har gått sönder: del 1.

SC BASTIA 3,5/5

Tog in DJ-hipster-anfallaren Djibril Cissé (Kuban) och den nygamla skördetröskan Yatabaré (Olympiakos, lån), gjorde sig av med ett par reserver (Keserü och Genest), och fick behålla Khazri. Det är ju som upplagt för Korsikagalet firande, men det finns en irriterande känsla inom mig.

Det borde ha försvunnit ytterligare några onödiga reserver som exempelvis svindyra Krasić, men det som oroar mig mest är att Bastia sitter på en för liten mängd vidareförsäljningsmaterial. Man kan inte bara bygga trupper på korttidsbasis hela tiden, utan för att höja sig i Ligue 1 krävs antingen utvecklingsmaterial eller transferinkomster.

Annons

”Khazri och Boudebouz” sitter några och skriker framför dataskärmen nu, men det hade behövts fler unga spelare att bygga något runt, framför allt då akademin inte ger tillräckligt bra material. Bastia är laget med ligans högsta snittålder: 27,4 år.

Betyg: Cissé 4/5, Yatabaré 4/5

EN AVANT DE GUINGAMP 3,5/5 (-€0,5 miljoner)

Var det någon del i det annars väloljade och vackert gnuggputsade lagbygget Guingamp som kunde tänkas behöva någon ny lösning så var det anfallet. Den maliska kaosanfallaren Dembélé (Clermont, €0,5 miljoner) är precis en sådan spelare som Guingamp absolut inte skulle ha möjlighet att värva, om det inte hade varit för Dembélés hackiga höst och utgående som gjorde honom tillgänglig.

Gjorde inget mer förutom att dumpa det numera alldeles för gamla Caracciolo-plagiatet Fauré (Charleroi).

Annons

Betyg: Dembélé 3,5/5

LILLE OSC 1,5/5 eller 3,5/5 (-€1,8 miljoner)

Det här var mer svårbetygsatt, allt hänger på om affären med kvalitetsgarantin Corchia (Sochaux, €1,8 miljoner + bonusar) går igenom. Att få in Corchia hade inneburit en klart märkbar kvalitetshöjning på de redan starka men tunna ytterbacksplatserna, men ekonomiorganet DNCG anser inte att övergången är ogiltlig, trots att Lille har dragit in enorma mängder pengar på spelarförsäljningar under de senaste åren och har en välskött ekonomi. Det handlar om paragrafrytteri från DNCG, inget annat.

Annars tappade Lille äntligen den osunt obrasilianska brassen de Melo (Thonon Gaillard) och fortsätter att skicka nya fräscha spelare till sitt utvecklingslag i Mouscron i Belgien. En ”Relation-Chelsea/Vitesse-minivariant”.

AS MONACO FC 4,5/5 (-€11,5 miljoner plus okända lånekostnader)

Annons

Vi satt här och trodde att basketfotboll-Traoré (Anzhi, €10 miljoner) och varförytterbacken Elderson (Braga, €1,5 miljoner) var allt som Monaco skulle orka med att få in i januari. Vi blev ännu mer besvikna när Traorés utlån till Everton blev klart.

Under de sista transferdagarna blev vi dock frälsta: Berbatov (Fulham, lån) är Berbatov är Berbatov är Berbatov, och Abdennour (Toulouse, lån med obligatorisk köpoption på €15 miljoner) kom in. Abdennour må se ut som en medelålders man med ett för högt hårfäste och en ölkagge under matchtröjan, men det är bara Thiago Silva som definitivt är en bättre mittback i Ligue 1. Monaco fortsatte också att släppa en del av det bortslängda överskottsmaterialet som låg kvar sedan Ligue 2-tiden.

Den enda frågan som finns är: vad gjorde egentligen Monaco med Traoré?

Annons

Betyg: Berbatov 6/5, Traoré 4/5, Abdennour 4,5/5, Elderson 2/5

FC NANTES 1/5 (minst -€1 miljon)

Under de senaste 18 månaderna, som har varit Nantes’ mest framgångsrika månader på tio år, har laget inte tappat en enda vettig spelare. Så inte heller den här månaden. Fint så.

Men. Med tanke på att det i sommar definitivt kommer att tappas stora spelare så behövdes det något nytt nu i januari. Det stora problemet är nämligen klubbens transferavstängning som gäller för hela nästa säsong. Nantes har vetat om det här i över en månads tid, men ändå kom tre av de fyra januarivärvningarna under de sista transferdagarna. Det här var uselt planerat.

Usel planering gör också att resultatet blir mediokert. Futsalliknande Oudrhiri (Red Star) kan visserligen fortsätta Nantes’ stolta tradition med värvningar från låga divisioner, Kian “man är ingen dansk mittback om man inte har armarna sprängfyllda med tatueringar” Hansen (Esbjerg, €1 miljon + lån tillbaka till Esbjerg) är en fin allroundförsvarare, och massa-styrkor-massa-svagheter Shechter (Hapoel Tel-Aviv, lån med köpoption) kanske äntligen får sitt Europagenombrott, men det är bara potatisen Gomis (Levante, okänd prislapp) som tidigare har visat sig etablerad på den här nivån.

Annons

Det får inte gå till såhär. De spelarna som är i truppen nu måste alltså fungera för 18 månader framöver, och de värvningarna man gjorde kom alltså in i sista möjliga stund.

Betyg: Oudrhiri 2,5/5, Hansen 3/5, Shechter 2,5/5, Gomis 3,5/5

FC SOCHAUX-MONTBÉLIARD FC 3/5 (+€0,8 miljoner)

Hade vi förväntat oss något annat än att Herve Rénard, Zambias white voodoo-tränare, skulle ta in några zambier? Icke. BAMM-BAMM Sunzu (Mazembe, €1 miljon) och passningsigångssättaren Sinkala (Mazembe, lån) står för underdogskänslan. Sunzu har redan visat sig vara så pass bra att han redan nu kanske ska klassas som en av Ligue 1:s bättre mittbackar.

Renard ska också försöka ta hand om den brutna ungdomen Jordan ”dålig Anelka” Ayew (Marseille, lån), och chansar även med att den tidigare landslagsaktuella albatrossmålvakten Pelé (klubblös) ska ha återhämtat sig från sin lungpropp. Marange (klubblös) har däremot alltid varit den mest onödiga spelaren i hela Ligue 1.

Annons

Förmodligen försvinner Corchia (Lille, €1,8 miljoner plus bonusar), tillsammans med några kan-göra-en-del-nytta-men-inget-som-ingen-annan-klarar-av-spelare som Nogueira (MLS), ”Juninho Pernambucano” Dias (Arles, lån) och Camara (Mallorca, lån). Bra skött, men var detta tillräckligt för att orka hänga kvar? Tvek.

Betyg: J.Ayew 3,5/5, Sunzu 4/5, Sinkala 3/5, Marange 1,5/5, Pelé 3/5

(évian) THONON GAILLARD FC 2/5 (+€0,4 miljoner)

“DDD” Dja Djédjé (Marseille, 0,7 miljoner) har stuckit iväg, Komorernas stolthet Abdallah (Marseille, €0,3 miljoner) och obrasse-brassen de Melo (Lille) har anlänt. Jag vet inte. Abdallah och de Melo har alltid varit hånobjekt, och visst kanske de har hittat sin nivå i Thonon Gaillard istället, men det är inga spelare jag hade velat bygga en framtid kring. Dja Djédjé var ju dessutom en av få kvalitetsspelare i laget. Nu är det bara Wass som är kvar bland kvalitetsspelarna, åtminstone av de som Thonon Gaillard själva äger.

Annons

Betyg: de Melo 3/5, Abdallah 2,5/5

TOULOUSE FC 3,5 (-€5 miljoner)

Toulouse bestämde sig för att spendera en del av sommarens Capoue-pengar, framför allt när de fick reda på att Monaco ville ha Abdennour. Abdennour lånades i januari ut till Monaco med en obligatorisk köpoption på €15 miljoner. Ligue 2:s bästa målvakt Boucher (Le Havre, €1,5 miljoner), gegenpressingmittfältaren Furman (Legia, €2,7 miljoner), och alla-älskar-en-mittback-från-Balkan Veškovac (Young Boys, €0,8 miljoner) visar att Toulouse istället fortsätter att blanda östeuropeisk scouting med att sno franska kvalitetstalanger.

Målvakten Ahamada har en oortodoxt hög potential, men Boucher kommer ge en helt annan stabilitet. Furman kan bli en positiv överraskning, en spretig, smart och bolldrivargillande tvåvägsmittfältare, som född ur en tysk fotbollslivmoder. En spelare som behövdes för att öka lagets lekfilosofi på planen. Veškovac satt på ett utgående kontrakt, och Toulouse tvingades att hugga redan i januari med tanke på att större klubbar hade kunnat ta honom annars. Det är möjligt att jag är lite snål med betygen, men det beror på att ingen av dem är testade på den här höga nivån.

Annons

Betyg: Boucher 3,5/5, Furman 3,5/5, Veškovac 3/5

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-04 18:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto