Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mercredi: Berbatov! Och Europas överlägset yngsta lag

Hansson blogg

I slutet på 90-talet skolade Monaco fram både Thierry Henry och David Trezeguet, men under 2000-talet har anfallsuppsättningen snarare bestått av underliga utländska värvningar med stora skattefördelar, något som kröntes av lånet av Berbato i januari. De fem underligaste anfallarna i Monaco i modern tid?

5. Fernando Morientes (2003-2004)

År 2002: Morientes bildade ett av 2000-talets bästa anfallspar tillsammans med Raúl, då de bland annat vann Champions League. Morientes gjorde även 18 ligamål under säsongen 2001/2002.

År 2003: Real Madrids president Pérez tyckte det var en bra idé att pumpa in Beckham tillsammans med 2002-värvningen Ronaldo, och skeppade istället iväg Makélélé och Morientes. Morientes hamnade på lån i Monaco och fick återigen spela final i Champions League.

4. Moussa Maazou (våren 2010 och våren 2011)

Om ni tror att Bendtner är hånad i England för att vara en kille med för mycket snack och för lite action: då ska ni ha koll på Moussa Maazou, som själv är övertygad om att han är en halvgud. Maazou är så sorglig att det ibland känns för svårt att hacka på honom. Det underliga med Maazou i Monaco är just att det är den enda klubben på hög nivå där han faktiskt har varit riktigt fin även på fotbollsplanen.

Annons

Eller ja, han var det under sin första låneperiod i klubben. När han kom tillbaka under våren 2011 spelade han 21 minuter innan han upptäckte en smärta i knäet som visade sig vara ett förstört korsband.

3. Miladin ”Dado” Pršo (1997-2004)

År 1997 spelade Monacos reservlag en match mot amatörlaget Stade raphaëlois. Monaco frågade vem den hårda anfallaren i motståndarnas lag var och bör ha fått ett svar i stil med ”Han? En 23-årig kroat som är bilmekaniker och har hjärtproblem. Och oh, han fick ingen speltid i Rouen som åkte ur andradivisionen, så sammanlagt har han spelat 54 matcher på låg nivå och då gjort tio mål”. Monaco skrek ”Honom ska vi ha!”, och det blev också så. Det blev sju år i Monaco där han bland annat spelade Champions League-final, gjorde fyra mål i en Champions League-match mot Deportivo La Coruña, och två gånger blev vald till Kroatiens bästa fotbollsspelare.

Annons

Och då har vi inte ens gått in på hans frisyr eller hans kompakta spelstil.

2. Christian Vieri (våren 2006)

En gång i tiden var Bobo världens dyraste fotbollsspelare, men 2006 fick han inte tillräckligt mycket speltid i AC Milan och ville inte missa VM. Han drog till Monaco och gjorde ju faktiskt rätt schysst ifrån sig på planen, men Vieri hade en usel kropp. Vid bara en enda säsong i karriären (i Ravenna som 20-åring) lyckades han göra över 30 ligamatcher, annars hamnade han någonstans mellan 15-25 ligamatcher per säsong. Så även den här gången. En skada i slutet på våren 2006 gjorde att Vieri missade sitt tredje raka VM-slutspel, och då även ett VM-guld.

1. Dimitar Berbatov (våren 2014)

Berbatov har ju fortfarande en rätt hygglig fysik, som visar att han har mer än en flamboyant personlighet. Att komma in för att stöka i Ligue 1 under 15 matcher känns som något han borde klara av. Att definiera Berbatov är en uppgift som är alldeles för mäktig att klara av på några få rader, men nog borde hans fysik och svåra tekniska förmåga kunna göra mer nytta än vad Falcaos dribbla-fem-gubbar-och-sedan-skjuta-stenhårt-på-chans-försök har gjort under de senaste matcherna.

Annons

Övriga kandidater: Jan Koller, Javier Saviola, Marco Di Vaio, Javier Chevantón, Olivier Bierhoff, Eiður Guðjohnsen, Frédéric Piquionne

LIGUE 1 OMGÅNG 23

Länktipset: Twitterkontot hos Nice brukar bjuda på en fin inblick i deras vardag. Några bra exempel.

Hur supportrarna själva invigde den nya arenan (håll ut till slutet).
Nicespelaren och -supportern Bosetti. 
Hur man firar en seger mot PSG.
Hur man dansfirar en seger mot Marseille.
Hur supportrarna tar emot laget efter en bortaseger.
Lagkaptenen Digard.
“Do you trust me?”.
Decemberträning.
Solglasögonshopping för spelarna.  

Videon: Rachid Alioui, 22 år i sommar, är en anfallare där man alltid har kunnat se talangen, men han har aldrig fått ut den. De tre senaste matcherna har han äntligen växlat upp och varit Guingamps bästa spelare, och den här klacklobben över landslagsmålvakten Landreau var magnifik. Det där är ju också ett sätt att göra sitt första Ligue 1-mål.

Annons

Nyheten: Christophe Galtier (Saint-Étienne) är en av hela ligans bästa och mest uppskattade tränare. Han gillar dessutom att vara nära sina spelare, och på gårdagens träning skulle han bära ett fotbollsmål. Dessvärre tappade han det och fick det på huvudet, vilket gjorde att det blev ett djupt sår på kinden samt att han tappade medvetandet. Han blev snabbt omhändertagen av klubbens läkarteam, och testerna på sjukhuset visade ingen allvarlig skada.

Statistiken: Med en snittålder på 22,4 år på de använda spelarna så är Nice det överlägset yngsta laget i Europas fem stora ligor. Närmast är Hoffenheim, fast dera snittålder ligger på 23,4 år.

Formen: Strax innan juluppehållet tog Montpellier in Rolland Courbis som nygammal tränare. Att han har hängt ett par perioder i fängelset spelade ingen större roll, klubbens president Loulou brukar kunna förbise sådana smådetaljer. Chansningen har också gett fint resultat. Efter juluppehållet har Montpellier vunnit fem av sina sex matcher, trots att de har spelat mot Monaco (oavgjort), PSG, och sydrivalen Nice.

Annons

Spelaren: Bafétimbi Gomis verkar hamna i Marseille i sommar, för att vifta med sin lejonman bredvid Apachehelikoptern Gignac. Gomis har ett utgående kontrakt med Lyon, och jag har svårt att se vad han har att vinna på en flytt, mer än att göra Lyons president Aulas förbannad, vilket visserligen kan vara nog så viktigt. Däremot är det bisarrt att se en spelare först ta steget från Saint-Étienne till Lyon, och sedan toppar det med att gå från Lyon till Marseille. Monaco nästnästa?

OMGÅNGENS ELVA (3-4-3)

Lucas (Pa) – Aboubakar (Lo) – Alioui (Gu)
Prcić (So) – Corgnet (Sa) – Doucouré (Ren) – Cabella (Mont)
Aurier (To) – Perrin (Sa) – Sunzu (So)
Ospina (Ni)

OMGÅNGENS ELVA-TABELLEN

Sju uttagningar: Cabella (Montpellier)
Sex uttagningar: Djilobodji (Nantes)
Fem uttagningar: Toulalan (Monaco), Sabaly (Thonon Gaillard), Aboubakar (Lorient)

Annons
Fyra uttagningar: Kjær (Lille), Kerbrat (Guingamp), Ibrahimović (PSG), Perrin (Saint-Étienne)

TABELL

Bastia – Guingamp 3-2 (Ba, Squillaci, Boudebouz – Alioui * 2)
Lorient – Monaco 2-2 (Aboubakar, Aliadière – Germain, Kurzawa)
Marseille – Toulouse 2-2 (Payet, Valbuena – Ben Yedder, Aurier)
Nice – Lille 1-0 (Bodmer)
Paris SG – Bordeaux 2-0 (Ibrahimović, Alex)
Reims – Montpellier 2-4 (Ayité, självmål – Marveaux, Cabella * 2, Niang)
Rennes – Lyon 2-0 (Houtondji, Toivonen)
Saint-Étienne – Valenciennes 3-0 (Cohade, Corgnet, Mollo)
Sochaux – Nantes 1-0 (Sunzu)
Thonon Gaillard – Ajaccio 1-1 (Ruben – Tallo)

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-05 13:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto