POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Subašić: AS Monacos bästa värvning, ligans bästa målvakt?

För drygt två år sedan hade AS Monaco stora problem. Dmitry Rybolovlev hade nyligen köpt upp klubben, men laget låg fortfarande på nedflyttningsplats i Ligue 2. De hade värvat sju spelare för sammanlagt €17,5 miljoner under januarifönstret, men det saknades fortfarande en målvakt.

De försökte verkligen med kroaten Stipe Pletikosa, men Pletikosa tyckte att AS Monaco hade gjort fel val. Istället för att skriva på ett attraktivt avtal med AS Monaco så bad han dem istället att värva hans landsman Danijel Subašić, 27 år från Hajduk Split.

AS Monaco blev desperata under de sista transferdagarna, så till slut hamnade Subašić i klubben för en prislapp på knappt €1 miljon. Subašić passade på att tacka Pletikosa för den här chansen, och har nu i efterhand valt att kalla Pletikosa för “min bror”.

Värvningen var inget annat än en ren chansning, men under de här två åren har Subašić varit den enda spelaren som hela tiden har varit en konstant i AS Monacos startelva, från botten i Ligue 2 till (vad det verkar) garanterad Champions League-plats till nästa säsong. När AS Monaco tog in storspelare i somras så värvade de Éric Abidal, Ricardo Carvalho, João Moutinho, James Rodríguez, och Falcao, men på målvaktsposten tog de bara in en ny reservmålvakt. Claudio Ranieri älskade sin kroatmålvakt.

Det går att argumentera för att AS Monaco bara har väntat in Víctor Valdés’ utgående kontrakt, men samtidigt har klubben en tränare i Ranieri som fullständigt struntar i vad spelarna heter, utan den här hösten har han alltid spelat med de som har passat bäst. Ranieri kräver inte stora namn, utan han kräver spelare som passar honom. Dessutom har AS Monaco förlängt kontraktet med Subašić till 2017.

AS Monacos något pluttiga supportersamling kallar Subašić för ligans bästa målvakt, före Enyeama, Mandanda, och Sirigu. De vill inte ens ha in Víctor Valdés, särskilt med tanke på att Subašić är nästan identisk i målvaktsstilen.

Räddningen på Ibrahimovićs friläge sågs inte som en slump, utan bara ännu ett tecken på hur enastående kroaten är på utrusningar och de snabba reflexräddningarna. 61 insläppta mål på 76 spelade matcher är inte osannolikt fantastiskt, men ändå genuint bra för en målvakt som för två år sedan spelade i kroatiska ligan.

Dessutom är det ju alltid fräsch med målvakter som kan göra mål på frispark, och inte bara levererar “matchens spelare”-insatser i seriefinaler mot PSG. Även om AS Monaco tar in Valdés i sommar så kommer Subašić kunna fortsätta sin fotbollskarriär som förstavalet i en stor klubb. Kanske i Olympique de Marseille, som ska sälja Steve Mandanda, eller kanske i AS Roma, hos Rudi Garcia som har behagligt bra koll på Ligue 1?

Vilka två målvakter tror ni nu slåss om att vara Kroatiens förstamålvakt i sommarens VM-slutspel? Jodå. Danijel Subašić och Stipe Pletikosa.

Källor: LFP, Jutarnji, Transfermarkt, France Football

Publicerad 2014-02-10 kl 14:10
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto