Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mercredi: Ligans bästa värvningar

Hansson blogg

Snart är två tredjedelar av säsongen färdigspelad, och nu börjar en transportsträcka för vissa lag i mitten av tabellen, och kanske även för det i praktiken redan nedflyttningsklara Ajaccio. Det som händer i slutet på säsongen kan ibland bara ses som akademisk betydelse för vissa lag. Därför kan det vara vettigt att nu försöka summera upp vilka värvningar som klubbarna fick mest nytta av den här säsongen, sett till hur mycket man spenderade för dem. Listan den här veckan: ligans bästa värvningar sett till nytta, kvalitet, framtid, förväntningar, och prislapp.

5. Henri Bedimo, €2 miljoner från Montpellier HSC till Olympique Lyonnais

Hade han varit yngre än de 30 år som han snart fyller så hade det varit givet att han hade lämnat för en större klubb i sommar. Till och med när Lyon hade en usel period i höstas så lyckades Bedimo hålla högsta möjliga kvalitet som vänsterback. Att ta hand om vänsterkanten helt på egen hand är inga problem, utan han ser det bara som en intressant utmaning. Tung och bökig, men också tempostark och inläggsfarlig. Synd att han aldrig fick chansen i en riktigt stor klubb

4. Morgan Sanson, €0,7 miljoner från Le Mans till Montpellier HSC

Annons

När Cabella säljs i sommar så behöver Montpellier framtidstro. Sanson fixar det. Han är fortfarande bara en tonåring, men i Montpellier har han skolats om från en bråkstakig yttertalang utan större framgångar inom seniorfotbollen, till att vara Montpelliers motsvarighet blandning av Rabiot och Verratti. Det han behöver hitta är fler matchvinnarkvalitéer, men det kommer med åren.

3. Christian Brüls, lån från KAA Gent till OGC Nice

Tintin från Belgien är en av ligans vackraste spelare när han har rätt dag. Man kan klaga på en bristande poängproduktion, men sett till att det var en spelare som ingen noterade inför säsongen så har det varit en av ligans största succéer. Större klubbar än Nice borde ha koll på honom, även om Nice har första tjing. Brüls klarar av alla svåra tekniska nummer med hög fart, det är en spelare som får fotboll att kännas.

Annons

2. Jérémy Toulalan, €5 miljoner från Málaga CF till AS Monaco

Vissa lag behöver köpa målskyttar eller supertalanger. Monaco ville köpa stabilitet. Då fanns det inget bättre val än silverguden Toulalan. Toulalan har varit en av ligans bästa spelare såhär långt, han är grunden till alla av lagets framgångar. Allting handlar om Toulalan, både på och utanför planen. En Napoleonledare med Descartes-hjärna, d’Arc-mod, Asterix-karriär, och ibland även med Saint-Saëns-skönhet. Varför högg ingen större klubb?

1. Vincent Aboubakar, gratis från Valenciennes till Lorient

Nog för att Aboubakar kanske har tappat en viss ånga under den senaste månaden, men det här var alltså en ung anfallare från Kamerun som inte ens vara nära att vara startanfallare i Valenciennes ifjol, och nu är en av ligans bäst producerande anfallare med tolv mål och fyra assist. Han har en fin förmåga att hitta rätt djupledslöpningar och komma till svåra avslut, men han är också förvånansvärt nyttig när Lorient vill etablera ett eget spel. Pondus, snabbhet, och numera även smarthet och lyckosamma tekniska aktioner. Även om han ibland ger ett småklumpigt intryck så lyckas han med det mesta. Kan han hålla kvar den här nivån så spelar han i ett bra lag i Premier League senast sommaren 2015.

Annons

Motsatserna: Lucas Orbán (€3,5 miljoner från Tigre till Bordeaux), Miloš Krasić (lån för €0,8 miljoner från Fenerbahce till Bastia), Jesper Hansen (~€1 miljon från Nordsjaelland till Thonon Gaillard)

LIGUE 1 OMGÅNG 24

Länktipset: Det blir Panini den här veckan också. Den här gången med spelarna som har spelat både i PSG och AS Monaco. Djorkaeff, Giuly, Rothen, Weah, Nenê…  

Videon: Det går inte att ta något annat än Benjamin Andrés mål. Vad är oddset på att en högerfotad spelare i ett jumbolag, som dessutom i höstas skulle skolas om till högerback, gör ett sådant mål med vänsterfoten?

Nyheten: Saint-Étienne har den här säsongens sålt Aubameyang (€13 miljoner), Zouma (€15-20 miljoner), Ghoulam (drygt €5 miljoner), och Guilavogui (€10 miljoner). Alla utom Aubameyang är dessutom fostrade i den egna akademin. Trots försäljningarna för nära €50 miljoner så ligger Saint-Étienne bara tre poäng ifrån en Champions League-plats. Nu meddelar klubben också att pengarna ska spenderas långsiktigt, och att “bara” €7 miljoner av dem kommer användas på nya spelare i sommar. Saint-Étienne sköter sin ekonomi lika sunt som Arsenal.

Annons

Statistiken: 16 av de 19 spelarna som gjorde mål den här helgen fostrades i den franska ungdomsfotbollen. Undantagen: Pastore, Djordjević, och Waris.

Formen: Vi älskar ju Guingamp, ingen kan göra något annat, men de har inte vunnit en enda ligamatch på de nio senaste omgångarna. Fem förluster, fyra oavgjorda. Bara fem poäng ifrån nedflyttning…

Spelaren: Filip Djordjević (Nantes). Den tjuriga anfallsstjärnan hade tio mållösa matcher innan han satte en reducering i 84:e minuten i hemmamatchen mot Lyon. En minut senare fick han en varning, och blev då så frustrerad att han låtsades kasta bollen på domaren. Det röda kortet var givet och Nantes förlorade med 1-2.

OMGÅNGENS ELVA (4-2-3-1)

Lacazette (Ly)
Cabella (Mont) – Cavalli (Aj) – Payet (Ma)
Doumbia (Va) – Faty (Aj)
Akpa Akpro (To) – Kagelmacher (Va) – Baša (Li) – Mandi (Re)

Annons
Subašić (Mona)

OMGÅNGENS ELVA-TABELLEN

Åtta uttagningar: Cabella (Montpellier)
Sex uttagningar: Djilobodji (Nantes)
Fem uttagningar: Toulalan (Monaco), Sabaly (Thonon Gaillard), Aboubakar (Lorient)
Fyra uttagningar: Kjær (Lille), Kerbrat (Guingamp), Ibrahimović (PSG), Perrin (Saint-Étienne), Lacazette (Lyon)

TABELL

Ajaccio – Rennes 3-1 (Faty, André, Cavalli – Doucouré)
Bordeaux – Lorient uppskjuten
Guingamp – Reims 1-2 (Självmål – Fortes, Ayité)
Lille – Sochaux 2-0 (Origi, Mendes)
Marseille – Bastia 3-0 (Payet * 2, Gignac)
Monaco – PSG 1-1 (Självmål – Pastore)
Montpellier – Thonon Gaillard 1-1 (Cabella – Bérigaud)
Nantes – Lyon 1-2 (Djordjević – Lacazette, Gomis)
Toulouse – Saint-Étienne 0-0
Valenciennes – Nice 2-1 (Doumbia, Waris – Maupay)

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-12 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto