POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fel Parisklubb i Champions League

Ikväll spelar PSG återigen en åttondelsfinal i Champions League. Det intressanta är att PSG sågs som ett bortslängt reservlag och ett överskottsmaterial till den klubben som tillverkades för att vara stadens stolthet: Paris FC.

År 1970 satt staden Paris på nybygget Parc de Princes, en hypermodern och gigantisk arena. Däremot saknade staden ett bra fotbollslag. Det gjordes en undersökning för att se om huvudstadsborna verkligen var intresserade av fotboll. De fick in 66 000 positiva svar, och från ingenstans så bildades fotbollsklubben Paris FC. Problemet var att Paris FC inte hittade någon ledig plats högt upp i seriesystemet, utan i ett års tid var klubben utan spelare och hade inga inbokade matcher. Det var bara en fiktiv fotbollsklubb med en gigantisk arena och rika sponsorer.

Till slut slogs Paris FC samman med Saint-Germain och bildade Paris Saint-Germain FC. Däremot utnyttjade inte den nya klubben Parc de Princes utan spelade sina hemmamatcher en bit utanför Paris’ centrum, en situation som borgmästaren vägrade. Återigen tvingades klubben delas i två delar: Paris FC och Paris Saint-Germain.

Det fanns däremot bara plats för att satsa på en av klubbarna. Den klubben som från början var tänkt att vara huvudstadens stolthet var Paris FC, så staden fortsatte att spendera pengar och tid på den klubben istället för PSG. Paris FC fick behålla sin plats i förstadivisionen och började att spela matcher på Parc de Princes. PSG hamnade istället i tredjedivisionen, samma division som Paris FC:s reservlag egentligen skulle tillhöra.

Paris FC-testet skulle ge huvudstaden sin första riktiga storklubb, men ganska snart tröttnade sponsorerna på klubben. Det tog bara ett par år innan Paris FC blev utslängda från Parc de Princes, på grund av bristande intresse och svaga resultat, och istället tog det tidigare överskottsmaterialet PSG deras plats på Parc de Princes.

Paris FC gjorde sin senaste match i högstadivisionen år 1979, och har sedan dess varit näst intill en garanti i tredje- och fjärdedivisionen. Efter att Canal+ köpt ett kraftigt skuldbelagt PSG i början på 90-talet så har det varit uteslutet att Paris FC, eller någon annan klubb från huvudstaden, ska kunna utmana PSG. Det blev dödsstöten för de andra Parisklubbarnas hopp om att bli huvudstadens stora klubb, en plats som innan dess hade varit öppen i över 100 år.

Hade allting gått åt rätt håll i början på 70-talet så hade vi idag inte sett Paris SG i Champions League, utan om Paris FC hade skött sig bättre så hade det varit större sannolikhet att de hade setts som Paris’ stora fotbollsklubb. Vad gör då Paris FC år 2014?

För ett år sedan anställdes den före detta franska förbundskaptenen Jacques Santini som ny sportchef. Trots att han i somras plockade in ett femtontal nya spelare så är klubben för andra året på raken nära att åka ur tredjedivisionen National. Numera spelar Paris FC dessutom sina hemmamatcher på den ganska intetsägande Stade Déjerine. Däremot finns det fortfarande några små likheter mellan PSG och Paris FC.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-18 kl 17:35
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto