POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mercredi: Hur fransk fotboll ska bli starkare

Det är nästan alltid enklare att säga något än att göra något, men det finns tydliga punkter där de franska klubbarna har utvecklingspotential jämfört sett till hur den nuvarande situationen ser ut. Saker som kan ske utan att man behöver sälja bort själen. Det finns minst fem sätt för fransmännen att få en ekonomiskt starkare liga, och därmed också en sportsligt starkare liga.

Akademierna, ungdomsarbetet, och spelarutvecklingskunskapen finns där. Det som håller tillbaka ligan är svåra ekonomiska förutsättningar.

5. Hitta sätt att betala av arenorna

Klubbar som Lille OSC, Lyon, FC Bordeaux, och OGC Nice har fått nya arenor tack delvis tack vare EM 2016. Att bygga en ny arena är sällan en vinstaffär under de första tio åren, framför allt inte om man som Lyon och Lille OSC har tagit alla kostnader (och på sikt alla inkomster). Ett enkelt sätt att lösa problemet vore att ta in utländska investerare. Ett svårare men bättre sätt är att hitta tillbaka till åren då Lille och Lyon var experter på att värva billigt och plocka upp spelare från akademin, och sedan säljare vidare för hiskeligt höga summor.

4. Spendera mer pengar på Ligue 1-spelare

Rybolovlevs AS Monaco har värvat spelare för €220 miljoner. Mindre än 10% av de pengarna har spenderats på Ligue 1-spelare. Qatars Paris SG har värvat spelare för €392 miljoner. Mindre än 10% av de pengarna har spenderats på Ligue 1-spelare. Skärp er.

3. Andra inkomstkällor

Franska klubbar är en rejäl bit bakom de engelska klubbarna när det gäller att få mer pengar per åskådare, en effekt av den tidigare svaga arenastandarden som nu håller på att förbättras. Även sponsorintäkterna är förhållandevis låga, det kan gå att hitta andra (utländska?) sponsorer när PSG och Monaco höjer ligans intresse.

2. Ett förbättrat TV-avtal

När det nya TV-avtalet (2012-2016) skrevs så gick priset ned från €660 miljoner (2008-2012) till det nuvarande €607 miljoner, en minskning med nästan 10%, trots att alla andra TV-avtal för de större ligorna ökar. Sammanlagt försvann hela 5% av hela ligans intäkter när det nya TV-avtalet kom i bruk. Redan i vår ska beIN Sport och Canal+ förhandla om det nya TV-avtalet som börjar 2016. Då lär priset återigen höjas. Hur mycket? Ganska mycket.

1. Mer hjälp

Mellan 2008 och 2012 ökade skatterna och de sociala avgifterna för de franska klubbarna från €570 miljoner per år till €640 miljoner per år, en siffra som har ökat ännu mer sedan 75%-skatten gjorde intåg. Dessutom sänktes bidragen med 28% mellan 2006 och 2012. De franska klubbarna får det allt svårare med myndigheter och lagstiftningarna, och har i dagsläget de överlägset högsta skattekostnaderna bland Europas fem största ligor.

***

Trots detta är det ändå en sak som förvånar: att de franska klubbar håller hårt i sina spelare. Lyon och Olympique de Marseille har än så länge vägrat att sälja de spelarna de vill ha kvar, och samma sak gäller också för många av de mindre klubbarna.

Hade det varit en ekonomisk kris för de franska klubbarna hade inte Montpellier HSC haft kvar Cabella såhär länge, och OGC Nice hade blivit sönderköpt efter förra säsongens succé. Det har funnits utländska bud, men de har nobbats. De franska lagen har lärt sig att skilja på dyra spelare (Lisandro López, Bastos, Obraniak), avgörande spelare (Cabella, Grenier, Ecuele Manga), och spelare där man får tillräckligt bra betalt (Zouma, Ghoulam, Belhanda). Numera krävs det att man betalar ett högre pris för en bra fransk spelare.

Källor: Le Monde, Cahiers du Football, L’Équipe, Transfermarkt, Le Figaro

LIGUE 1 OMGÅNG 25

Länktipset: Den här Champions League-grafiken är visserligen på franska, men ändå rätt enkel att förstå om man vill ha matnyttig och överskådlig statistik.

Videon: RC Lens är världens bästa klubb på allt förutom när det gäller smådetaljer som fotboll och ekonomiräkning. Nu har de också gjort en ny video som ska spelas inför varje matchstart för gruvklubben från norr. Klass och kvalitet.

Nyheten: Både SC Bastia och Olympique de Marseille testade på en tre/fembackslinje under förra veckan. Toulouse FC är den enda klubben som kontinuerligt använder sig av detta, men under säsongen har även Montpellier HSC, FC Nantes, OGC Nice, AC Ajaccio, Lyon, FC Sochaux, Valenciennes FC, och FC Bordeaux använt sig av liknande taktiska upplägg. Får vi snart se någon mer klubb än Toulouse FC göra detta till sina standardtaktik?

Statistiken: La Liga är topp-5-ligan med flest procent nickmål (20%) den här säsongen. Ligue 1 (17%), Premier League (15%), Bundesliga (15%), och Serie A (14%) kommer därefter.

Formen: Thonon Gaillard har inte vunnit någon av sina senaste åtta matcher. Lägg där till att laget i två av de tre senaste matcherna har släppt in kvitteringar i 89:e respektive 90:e minuten.

Spelaren: Stoppila Sunzu (FC Sochaux). Innan Sunzu kom och var i form: 21 matcher, 43 insläppta. Ett snitt på drygt 2 insläppta mål per match. Efter Sunzu kommit i form: 4 matcher, 3 insläppta. Dessutom har Sunzu gjort matchens enda mål i två av de tre senaste matcherna. Vad hade hänt om Sunzu varit i klubben hela säsongen? Pansar!

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

Lavezzi (Pa) – Toivonen (Ren) – Ben Yedder (To)
Sanson (Mont) – Rodríguez (Mona) – Aguilar (To)
Bedimo (Ly) – Tacalfred (Rei) – Sunzu (So) – Faussurier (So)
Placide (Rei)

OMGÅNGENS ELVA-TABELLEN

Åtta uttagningar: Cabella (Montpellier HSC)
Sex uttagningar: Djilobodji (FC Nantes)
Fem uttagningar: Toulalan (AS Monaco), Sabaly (Thonon Gaillard), Aboubakar (FC Lorient)
Fyra uttagningar: Kjær (Lille OSC), Kerbrat (EA Guingamp), Ibrahimović (Paris SG), Perrin (AS Saint-Étienne), Lacazette (Lyon), Bedimo (Lyon)

TABELL

SC Bastia – AS Monaco 0-2 (Rodríguez * 2)
Lorient – Toulouse 1-3 (Lautoa – Ben Yedder, Aurier, Braithwaite)
Lyon – AC Ajaccio 3-1 (Fofana, Briand, Gomis – Oliech)
OGC Nice –FC Nantes 0-0 
Paris SG – Valenciennes FC 3-0 (Lavezzi, Ibrahimović, självmål)
Reims – FC Bordeaux 1-0 (de Préville)
Rennes – Montpellier HSC 2-2 (Toivonen * 2 – Congré, Ole Gunnar Camaradona)
Saint-Étienne – Olympique de Marseille 1-1 (Brandão – Nkoulou)
FC Sochaux – EA Guingamp 1-0 (Sunzu)
Thonon Gaillard – Lille OSC 2-2 (Bérigaud, Mongongu – Origi, Mendes)

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-19 kl 12:55
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto