POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mercredi: Drömvärvningar

Alla Mercredi-listor kan inte kurera världsfattigdomen och banka vett i Le Pen-familjen. Ibland får listorna hamna på den mer lättsmälta sidan. Den här gången: mina Ligue 1-prioriteringar om jag vore sportchef för en klubb som har råd att lägga €5-10-15 miljoner på enskilda spelare.

5. Adrien Rabiot (PSG, 1995, mittfältare)

Den här killen behöver bara en kram. Ge honom en startplats och du får honom. Om du inte gillar honom så kommer han ändå kunna säljas vidare för ett minst dubblerat värde inom ett par år. Med tanke på att hans kontrakt går ut 2015 så lär han inte bli galet dyr. Hugg innan han ångrar sig. Man hittar honom i fotbollshyllan precis i hacket mellan Iniesta och Fellaini.

4. Stoppila Sunzu (Sochaux, 1989, mittback)

Han kommer nu att få ett halvårs inskolning i Europa, innan Sochaux förmodligen åker ur Ligue 1. Det kommer inte att vara Sunzus fel att de åker ur, laget har länge varit utmattat. Jag kan inte komma ihåg senast jag såg ett så uppenbart kvalitetsfyllt nyförvärv till en så svag klubb. Trots att han inte ger något estetiskt muskelintryck så kan han vara ligans kraftfullaste spelare. Motståndarna bokstavligt talat flyger när han sätter emot sin kropp. Alla älskar en sådan här pansarmittback, hur kan de större klubbarna ha missat att plocka upp honom? Kan bli ett fynd för kanske €3 miljoner om Sochaux åker ur.

3. Bruno Ecuele Manga (Lorient, 1988, mittback)

Koscielny behövde bara ett år i Lorient innan han hamnade i Arsenal. Ecuele Manga har snart varit i Lorient i fyra år och gjort ett identiskt jobb. Låt vara att han ännu inte är lika dominant längre som han var innan skadan, men han har tydligt visat att han inte är en ny Ciani.

2. Rémy Cabella (Montpellier, 1990, offensiv mittfältare)

Han börjar äntligen att se ut som en fattig men mer sympatisk version av Hazard. Han är alltså en lättgillad Valbuena-kopia, fast med mer fokus på dribblingar. Han har säsong för säsong tagit lagom många kliv framåt och idag är han en dominerande tekniker och en matchavgörare av allt högre klass. Landskamper för Frankrike 2014? Måste bli. För dyr? Kanske. Loulou älskar sin Cabella.

1. Serge Aurier (Toulouse, 1992, högerback)

När man ser Aurier så upptäcker man en förbaskat ettrig och kvick högerback, som alltid dyker upp där han ska vara. Ibland blir det så bisarrt att man tror att han trotsar alla tidslagar och är fullproppad med pseudoefedrin. Han ser ändå rätt tanig och underlig ut ibland, man tänker sig att det är en typisk ung ytterback som stundom lär vara defensivt fragil och som ännu inte har förstått sig på hur världen fungerar.

Men. Fortsätter man att skåda hans insatser så ser man en 21-åring som springer runt med lagkaptensbindeln, fungerar nästan lika bra som mittback trots att han bara är drygt 170 centimeter, leverar mål och assist, klarar av varenda del i spelet med hög kvalitet, och ger ett genuint skönt intryck. Han har det stabila spelet i sig. Om Aurier spelar i Toulouse nästa säsong så är det något allvarligt fel på fotbollsvärldens alla scoutingorganisationer.

LIGUE 1 OMGÅNG 26

Länktipset: Den här tweeten har fått uppmärksamhet i Frankrike. Kort sammanfattning: Nantes-spelaren Deaux skrev i höstas rätt hånande om Rennes’ lagkapten Danzé. Den här helgen möttes de igen, och Rennes vann med 3-0. Hygglig revansch.

Videon: Nantes’ stora supportergruppering Brigade Loire Nantes FC 1999 skulle fira 15 år i hemmaderbyt mot Rennes. Glädjen hängde i ungefär såhär länge.

Nyheten: Nyheten är att det inte finns någon nyhet kring tränarförändringar. Visst letar Marseille efter en ny huvudtränare, men det känns inte som att någon tränare är nära att få sparken. Bottenlagen har antingen nyligen gjort ett byte, eller har gett ett långsiktigt förtroende för sina tränare. Känslan är att minst 19 av de här 20 tränarna får vara kvar som huvudtränare resten av säsongen. Under säsongen har fem Ligue 1-tränare fått lämna. Det är bara La Liga (fyra) som är mer tålmodig. Övriga toppligors siffror är tio i Serie A, åtta i Premier League, och fem i Bundesliga.

Statistiken: Av Gignacs 28 senaste ligamål, så har elva av dem kommit efter den 80:e matchminuten. Tio av de elva målen har betytt förlust → oavgjort, oavgjort → vinst, eller utökning av en ettmålsledning. Apachehelikoptern är en definition av en poängfixare.

Formen: Offensivt tänkande Saint-Étienne har hållit nollan i elva av de 13 senaste ligamatcherna, vilket är svårt att greppa även om de har en stabil organisation. Det är bara Rennes (1-3) och Marseille (1-1) som har lyckats göra mål på dem. Det känns korrekt att skicka berömmet mot mittbacksparet Sall-Perrin. Champions League?…

Spelaren: Montanier (Rennes). Det vill säga en tränare. En jobbig höst, men seger i derbyt mot Nantes (3-0) där samtliga tre januarivärvningar (Toivonen, Grosicki, Ntep) fick göra poäng. Välscoutat, och laget blir offensivt allt vackrare och effektivare. Som vi har sagt tidigare: det tar lång tid för Montanier att bygga något nytt, men när det väl har satt sig… Är det här Ligue 1:s motsvarighet till Liverpool?

OMGÅNGENS ELVA (en svårbyggd 3-1-4-2)

Ibrahimović (Pa) – Ben Yedder (To)
Maurice-Belay (Bo) – Stambouli (Mont) – Oniangué (Rei) – Ntep (Ren)
Toulalan (Mona)
M’Bengue (Ren) – Kerbrat (Gu) – Rozehnal (Li)
Lopes (Ly)

TABELL

Bastia – Saint-Étienne 0-2 (Brandão, självmål)
Bordeaux – Thonon Gaillard 2-1 (Faubert, Saivet – Bérigaud)
Guingamp – Nice 1-0 (Yatabaré)
Lille – Lyon 0-0
Marseille – Lorient 1-0 (Gignac)
Monaco – Reims 3-2 (Germain, Toulalan, Kurzawa – Oniangué * 2)
Montpellier – Ajaccio 2-0 (Mounier, Cabella)
Nantes – Rennes 0-3 (Ntep, Konradsen, Toivonen)
Toulouse – Paris SG 2-4 (Ben Yedder * 2 – Ibrahimovic * 3, Lavezzi)
Valenciennes – Sochaux 2-2 (Waris * 2 – Corchia, Marange)

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-26 kl 11:15
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto