Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mercredi: hur Frankrike ska bygga sin VM-trupp

Det är skillnad på att tar ut en trupp med landets 23 bästa spelare, och att välja de 23 spelarna som tillsammans kommer att skapa den bästa truppen. När man ska sätta samman en grupp som ska spela ett mästerskap tillsammans är det fler faktorer än spelarkvalitet som ska räknas in. Det är framför allt fem saker som Deschamps måste tänka på innan han den 23:e maj tar ut sin VM-trupp.

5. Hur mycket nytta gör framförsikt?

Under de senaste två-tre åren har spelare som M’Vila, Martin, Guilavogui, Gonalons, Mavuba, och Capoue sett att vara ordinarie i det franska landslagets startelva, eller åtminstone på väg att vara det. Det kan bli så att max en av dem följer med till VM. Alla andra var bara ett snötäcke som snabbt försvann.

Medierna säger att Deschamps ska tänka på EM 2016 när han tar ut den här VM-truppen, men är det verkligen värt det? Hur mycket kan tänkas hända innan det? Ta endast med de riktigt stora talangerna, och låt sedan de andra unga spelarna få ge klara bevis över en längre tidsperiod innan de integreras.

4. Bestämdhet med formationen

4-3-3? 4-2-3-1? 4-4-2? Det ser ut som en liten skillnad, men det kan göra skillnad för vilka spelare på plats 22/23 som kommer med. Behövs det en extra central mittfältare, en extra offensiv mittfältare, eller en extra anfallare?

3. Få tillbaka Toulalan

“Den sista enhörningen” behandlas som om han vore utslängd från allt landslagsspel efter att ha fått ta överdrivet stort ansvar för incidenterna under VM 2010. Han är uttagningsbar, något som både Deschamps och Blanc har ignorerat. Det är fel att behandla honom så. Han har varit en av Ligue 1:s bästa spelare under säsongen, och han vore betydligt mer lugnande att slänga in för att bevaka ett resultat än vad Gonalons eller Guilavogui hade varit. En optimal matchdödare, ledartyp, och stabilitetsgivare. Han är bara 30 år, så han kommer även att hålla över EM 2016.

2. Tänk på mentaliteten – har inte råd med ett nytt VM 2010/EM 2012-fiasko

När det kommer till tredjemålvaksposten säger några Ruffier. Andra säger Costil. Kanske Aréola. Det spelar ingen roll. Tredjemålvakten kommer inte att användas, så ta istället ut en målvakt som aldrig hamnar i problem och som hjälper de andra. Välj en lagkamrat som tredjemålvakt, det vill säga Landreau.

Dessutom: vilka spelare fungerar att ha på bänken? Kan Nasri acceptera en bänkplats, eller blir det som Ben Arfas EM 2012? Hur agerar en ung spelare på uppgång – säg Griezmann – om han inte får speltid?

1. Ta bort en back

”Två spelare per position” är mantrat som slentrianupprepas vid varje slutspelsuttagning, men hur ofta behöver man egentligen använda samtliga åtta försvarsspelare? Ta bara med tre mittbackar och låt Sagna och någon av mittfältarna (Gonalons/Toulalan/Capoue) hoppa in där om det skulle bli kris. Det betyder en extra offensiv spelare i truppen, vilket ger Deschamps fler valmöjligheter under slutspelet.

Min ungefärliga VM-trupp

Lloris, Mandanda, Landreau
Sagna, Debuchy, Sakho, Varane, Koscielny, Evra, Digne
Cabaye, Pogba, Matuidi, Toulalan, Capoue, Grenier
Ribéry, Griezmann, Valbuena, Nasri/Thauvin
Giroud, Benzema, Rémy

Outsiders: Carrasso, Clichy, Kondogbia, Lacazette

LIGUE 1 OMGÅNG 27

Länktipset: Cahiers kan man alltid plocka fram. Här visar de skillnaden i prestationer mellan landslag och landets ligor. Om man kommer över det dragna strecket så har man ett bättre landslag än vad man har liga, och kommer man under strecket har man en bättre liga än vad man har landslag. Åtminstone sett till rankingarna hos UEFA och FIFA.

Videon: Först i klippet är Bretagnelagen Rennes och Guingamp som vill visa upp sin identitet inför derbyt. Efter det visar Dupraz att han vill vara Antonetti 2.0. 

Nyheten: Är Ranieri på väg att lämna? Det sprids allt mer frekventa rykten om att AS Monaco har koll på andra tränare. Att Ranieri är en tränare som kommer in och fixar stabilitet snarare än ligatitlar visste vi sedan tidigare, men är AS Monaco på väg att göra ett tidigt tränarbyte till sommaren? Det som talar emot det är att Ryboloblev verkar vara en genuint tålmodig person.

Statistiken: För andra året i rad är Reims det laget som släpper till flest avslut, över 15 per match. Sammanlagt har de släppt till 1005 avslut på 65 matcher, men ändå har motståndarna bar gjort 75 mål. Den generella fotbollsstatistiken säger att ungefär var nionde avslut går i mål. Siffran för Reims är var 14:e avslut.

Formen: Lorient har återigen hamnat i en formsvacka. De började säsongen uselt när den gubbiga filosofitränaren och Wengerkopian Gourcuff tappade förtroendet för den cyniska president Féry, men sedan vann de fem raka matcher. Nu är de återigen svaga med bara sju poäng på de nio senaste matcherna, och de har ett förbaskat jobbigt spelschema i mars. Har Gourcuff bestämt sig för att lämna?

Spelaren: Christophe Kerbrat (Guingamp). När Kerbrat var 25 år hade han spelat amatörfotboll i hela sitt liv, han hade inga fotbollsambitioner och gillade inte att kolla på fotboll. Då hörde Guingamp av sig. Kerbrat gick med på att träffa dem på ett villkor – att det gick snabbt att skriva på kontraktet. Anledningen var att Kerbrat var tvungen att återvända till jobbet på ett fjäderfäföretag. 27-åriga Kerbrat har den här säsongen varit ligans näst bästa mittback, efter Thiago Silva, och Deschamps sa att han kan vara VM-aktuell. Det är dessutom den enda utespelaren i Ligue 1 som har spelat samtliga minuter den här säsongen. Frankrikes nya popord är inte “Zlataner”, utan “Kerbrater”.

OMGÅNGENS ELVA (4-1-3-2)

Kalou (Li) – Lucas (Pa)
Lemoine (Sa) – Ferri (Ly) – Didot (To)
Devaux (Rei)
Maxwell (Pa) – Angoula (Th) – Carlão (So) – Gassama (Lo)
Jourdren (Mont)

TABELL

Ajaccio – Lille 2-3 (Tallo * 2 – Kalou * 3)
Lorient – Bastia 1-1 (Ecuele Manga – Bruno)
Lyon – Montpellier 0-0
Nice – Toulouse 0-2 (Ben Basat, Ben Yedder)
Paris SG – Olympique de Marseille 2-0 (Maxwell, Cavani)
Reims – Valenciennes 3-1 (de Préville, Oniangué, Charbonnier)
Rennes – Guingamp 0-2 (Giresse, Yatabaré)
Saint-Étienne – AS Monaco 2-0 (Lemoine, Hamouma)
Sochaux – Bordeaux 2-0 (Ayew, Bakambu)
Thonon Gaillard – Nantes 2-0 (Barbosa, Wass)

@jonas_hansson

Publicerad 2014-03-05 kl 12:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons