Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Europas överlägset yngsta spelartrupp - Champions League om några år?

När OGC Nice i helgen tog sig upp på övre halvan av en alltmer stelnande Ligue 1-tabell så gjorde dem det efter en seger i hemmamatchen mot sydrivalen SC Bastia (2-0). Matchen var tillräcklig laddad för att Frankrikes inrikesminister inte vågade tillåta SC Bastia-supportrarna att ta sig dit, utan gav dem två val: dyk inte upp på matchen, eller få sex månaders fängelse. Det var dock något annat som var mer intressant:

Alexy Bosetti (20 år, från den egna akademin) och Neal Maupay (17 år, från den egna akademin) var målskyttarna, och Albert Tokinirina Rafetraniaina (17 år, från den egna akademin) fixade utvisningen för SC Bastia.

En slump? Inte då. Ett så tydligt mönster är sällan slumpbetonat.

Snittåldern på OGC Nices använda spelare den här säsongen: 22,4 år.

Topp-5-ligornas näst yngsta lag: Hoffenheim med 23,2 år.

Topp-5-ligornas näst yngsta lag är nästan ett helt år äldre än Nice.

Om OGC Nice har dopat siffrorna genom att använda fler spelare? Nej, de har använt 28 spelare i år, vilket också är snittet för klubbarna i de topp-5-ligorna som har spelat runt 29 ligamatcher.

OGC Nice har bara bestämt sig för att generationen som vann Coupe Gambardella (Frankrikes motsvarighet till FA Youth Cup) för snart två år sedan ska få ett stort utrymme på seniornivå. Bosetti, Maupay, och Rafetraniaina fick alla speltid i Coupe Gambardella den säsongen, och sex andra spelare från samma titelvinnande lag har också Ligue 1-debuterat i Nice.

Dessutom har fyra andra talanger, som inte spelade under det cupåret, fått speltid i A-laget. Sammanlagt rör det sig alltså om 13 stycken akademispelare. De har alla A-lagsdebuterat under de två senaste åren. Minst 13 nya talanger på två säsonger.

Jag säger minst, eftersom jag räknar med att ytterligare ett par talanger kommer att spela i ligan innan säsongen är slut. Det inkluderar Gautier Lloris, en mittback som är lillebror till ni-vet-vem.

Och då har jag ändå inte ens räknat med tränarsonen Grégoire Puel och Lucas Veronese, två andra unga spelare som tränarpappan Claude Puel har lyft upp från reservlaget och gett speltid i Ligue 1.

Inte heller har jag räknat med att Puel har värvat tre stycken 20-åringar (Kolodziejczak, Mendy, Eysseric) som alla är givna i startelvan.

Under samma period har klubben gått ifrån att vara fyra poäng ifrån att flyttas ned 2011/2012, till att sluta fyra i tabellen ifjol och nu återigen ser ut att knipa en poäng på övre halvan av tabellen. Allt efter det att Claude Puel blev ny huvudtränare.

Det här är inte första gången Claude Puel gör något sånt här. Vi kan minnas tillbaka till början på 2000-talet, när Lille OSC fortfarande var rätt nytt i Ligue 1.

Claude Puel var i Lille OSC 2002-2008. Éric Abidal, Eden Hazard, Yohan Cabaye, Jean II Makoun, Adil Rami, Mathieu Bodmer, Michel Bastos, Mathieu Debuchy, Peter Odemwingie, Kevin Mirallas, Abdul Kader Keita, Stephan Lichtsteiner, Ludovic Obraniak, Franck Béria, Aurélien Chedjou.

Samtliga spelare fick debutera i Lille under den perioden. De spelarna hade tillsammans kostat under €10 miljoner att köpa loss. Sammanlagt försäljningsvärde: runt €150 miljoner, och då var det ändå många av affärerna (Cabaye €5 miljoner, Lichsteiner €1,2 miljoner, Obraniak 1 miljon, Rami €6 miljoner) där Lille fick underbetalt.

Claude Puel pratar om att OGC Nice, Frankrikes svar på GAIS i väldigt många avseenden, ska nå Champions League inom några år. Jag tror nu att alla har lärt sig att om Claude Puel säger något sånt, då lyckas han med det. Det förenklas av att klubben sitter på nybyggda Allianz Riviera som tar 35 000 supportrar, och då med betoning på supportrar.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-03-17 kl 15:42
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons