Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En supporter dog även i Frankrike - men löste de verkligen problemen?

År 2006 blev en PSG-supporter dödad, då av en polis. Regeringen beställde efter det en rapport om supportrarna för hur man skulle lösa supporterproblemen, som även tidigare har kantats av bråk och oroligheter mellan supportrar. Situationen i Frankrike hade definitivt likheter med situationen i Sverige, så vad sa då Frankrikes rapport?

Rapporten visade att bråken ökade i fotboll, men att det gjorde de också på andra ställen i samband med sport. Det var ett samhällsproblem, inte ett fotbollsproblem. Det andra som rapporten pratade om var att det absolut viktigaste var att ha sunda dialoger med supportrar, även de som kallar sig för ultras.

ANNONS

Vad som hände, tog politikerna till sig rapporten? Vilka saker var det som skedde?

1. Ofta bortasupporterförbud i stora matcher.
2. Det går att stänga av supportrar på plats. “Tyvärr, du får inte komma in”.
3. Enklare att straffa klubbar, ofta genom publiklösa matcher.

Och supportrarna har inte blivit inbjudna till att lyssna på några förslag, utan sportministern och politikerna tog själva besluten tillsammans med fotbollsförbunden.

Problemet är att det är svårt att samla supportrar, media, klubbar, politiker, och fotbollsförbunden på samma plats för att ha självkritiska och givande möten, utan det blir oftast så att lagstiftningen tar det beslutet som är enklast att ta, nämligen att försöka sopa undan problemen.

Har det blivit lugnare på läktaren? Självklart. Har det blivit bättre? Förmodligen inte. Istället finns det alternativa platser för våld, och en klubb som PSG har en ”svart lista” med flera hundra namn på som de har förbjudit att gå på matcher, vilket inte bara är underligt utan också olagligt.

ANNONS

Rapporten talade också om att i 95% av alla fotbollsmatcher sker ingenting som kan beskrivas som farligt eller olagligt, och att “huliganism” ofta var ett ord som sammankopplades med pyroteknik, droger (både tunga och lätta), och våld. Det var samma ord för så olika saker. Alldeles för många straffas “bara för att vara säker”.

Problemet är att ingen är självkritisk, utan att alla skyller på varandra, och inget vinner på de här bestraffningarna som har kommit. Alla har varit förlorare, jag kan inte se en enda tydlig vinnare.

Ett par-tre grova penseldrag kan förmodligen aldrig lösa problematiken med fotbollssupportrar, men när det krävs grova förbättringspunkter så brukar lagstiftningens förslag vara det vinnande punkterna. Hellre att göra det enkla istället för det bästa.

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2014-03-31 kl 13:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto