POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mercredi: Lagen som man saknar

Medvetet och omedvetet skapar man sig sina favoriter i diverse upp- och nedflyttningsstrider. Ajaccio och Valenciennes kommer inte att saknas när de åker ur Ligue 1, men vilka lag vill man egentligen ha tillbaka till Ligue 1? Vilka lag är det lätt att skapa ett band med, och vilka klubbar skulle Ligue 1 må bäst av att få tillbaka?

5. SM Caen (en match färre spelad – uppflyttningsplats vid seger)

Jag vet inte om det är någon som verkligen gillar Caen, men jag tror heller att ingen verkligen ogillar dem. De är ett jojo-lag som är rätt normala i sitt sätt att spela fotboll. Idag har de en generation med spelare som är 19-23 år och som känns redo för Ligue 1-fotboll. Jag tror ett par av dem lämnar ifall det inte blir Ligue 1 nästa säsong, så för klubbens egen del vore uppflyttning redan i år en viktig prioritet.

Kanté (23 år) är den bästa, en gör-allt-och-är-överallt-mittfältare med hög energinivå som redan nu är tillräckligt bra för att starta i ett vettigt Ligue 1-lag.

Caen är ett fint akademilag (Heurtaux, Gallas, Rothen, Bodmer, Gouffran, El Arabi, Niang…) och verkar ha någorlunda vettigt med kontinuitet. Klart bättre än de instabila alternativen Angers, Niort, och Tours, men kanske inte heller mer än så.

4. Le Havre (nio poäng upp – inte i år)

Hoarau – Mendes
Fofana – Lass – Pogba
Digard
B.Mendy – Diawara – Kana-Biyik – Boumsong
Mandanda

En startelva med Le Havre-fostrade spelare, och nästan samtliga av dem har spelat i den egna akademin. Le Havre är en pyttenuttigt liten fotbollsklubb, men en väletablerad stor talangklubb.

Då nämns ändå inte tidigare supertalanger som Le Tallec och Sinama-Pongolle, eller andra målvakter som Kameni och Boucher, eller dalande spelare som N’Zogbia och Chimbonda, eller spelare som bara var några år i akademin och slog igenom på annat håll (Tabanou, Faubert, Payet), eller andra spelare som Anin, Mahrez (Leicester), Ba (Sunderland), och Ntcham (Man City) med Le Havre-akademikoppling.

Le Havre hade mått bra av minst något år i Ligue 1, för att öka intäkterna igen. Samtidigt som Pogba är en best i Serie A så har Le Havre en tveksam ekonomi. De skulle behöva mer uppskattning för sitt viktiga arbete.

3. Metz (i princip redan klara för uppflyttning)

En klart godkänd publikström (knappt 13 000 i snitt) på en dubbelt så stor arena, och en bra historik. Det är bara 16 år sedan som Metz missade ligatiteln på grund av för dålig målskillnad, men klubben var också i tredjedivisionen så sent som förra säsongen. Under tiden där så började de om från början och satsade hårdare på akademin. 50% av spelartruppen kommer från den egna akademin.

På minuskontot? Trots att de är överlägsna serieledare i Ligue 2 och har hela elva poäng ned till fjärdeplatsen, så är ändå känslan när man ser dem att de saknar en nivå i sin kvalitet. De påminner om SC Bastia för ett par år sedan. I dagsläget är det för många halvdugliga spelare i den nuvarande truppen, det är fortfarande märken kvar från tiden i tredjedivisionen. Det kommer att krävas frenesi på planen och smarthet på transfermarknaden för att få detta till ett Ligue 1-lag.

2. AS Nancy (tre poäng nedanför strecket – har dock svårt att hitta stark form över längre tid)

På konstgräset får Nancy till ett stundom rakt och attraktivt kontringsspel med löpningar som både är oortodoxa och underhållande. Jag har aldrig sett en motsvarighet till liknande kontringar någon annanstans i Europa. Dessutom har de ökat på akademiarbetet: nästan 50% av spelarna som har fått speltid i år är från den egna akademin, och samtliga är 21 år eller yngre.

Dessvärre har de haft ett tydligt problem i flera års tid: de kan inte göra mål. Det är bara fem lag i Ligue 2 som har gjort färre mål den här säsongen, trots att den haitiska mittfältaren Jeff Louis kom in i ett målstim (tio mål) och lekte på fotbollsplanen som om han hade Cabella-DNA i sig. Ett kultgäng med en tränare (Pablo Correa) som är en stabilitetsgaranti. Correa kommer från Uruguay, men har spenderat sammanlagt 16 år i AS Nancy både som spelare och ledare. Två gånger vald till Ligue 1:s bästa tränare (2006 och 2007). Publik? Drygt 14 000 i år, trots en svår säsong.

1. RC Lens (sex poäng ned till trean och fyran – fiasko om de inte flyttas upp)

Trots 0-6 mot AS Monaco i cupen så känns det som att Lens är den klubben som är mest förberedd för Ligue 1. Kombouaré på tränarposten är klockren, och det ska finnas många stabila spelare i truppen, blandat med en ungdomsakademi som på senare år fått fram bland annat Varane och Kondogbia. Till detta så har ägaren påstått att han ska pumpa in en del pengar om det blir uppflyttning.

Dessutom har de nästan 29 000 i publiksnitt trots att de spelar i Ligue 2, och till detta har jag inte ens lagt till de känslomässiga aspekterna av att ha tillbaka Lens. Det var ingen klubb som ens var lite nära att utmana Lens om den här förstaplatsen.

***

Trodde ni att jag skulle släppa Cabella-liknelsen så fort? En kille med låg tyngdpunkt, funktionell Quaresma-teknik, egenproducerat tillslag, lätt-att-älska-aura, och avslutsförlamade lagkamrater? Jorå, det stämmer in även på Jeff Louis, 21-åringen som kom till Frankrike från Haiti för fyra år sedan. 

@jonas_hansson

Publicerad 2014-04-02 kl 16:50
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå