POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ben Yedder, Hazard, och Lacazette: Futsalgenerationen

Wissam Ben Yedder och Alexandre Lacazette har varit de två kanske bäst utvecklade spelarna i Ligue 1 den här säsongen. Båda två är egentligen tillräckligt bra för att hänga med det franska landslaget till Rio i sommar, men Deschamps verkar hellre föredra Rémys erfarenhet. Det finns dock en sak som binder samman Ben Yedder och Lacazette: båda två har varit inne i futsalvärlden. Ben Yedder var fransk futsallandslagsspelare, och Lacazette har börjat att träna futsal tillsammans med sin bror, som spelar för Lyons futsalklubb.

I en tid då det finns ont om bra gräsplaner i de stora städerna och ungdomar inte spelar lika mycket spontanfotboll, så har det i Frankrike visat sig gå lika bra att spela strukturerad futsal i inomhushallar. Ben Yedder och Lacazette är inte ensamma: Eden Hazard och Youssef El-Arabi är två andra spelare som har kombinerat futsal med vanlig fotboll.

Futsal är framför allt en viktig del i den vanliga fotbollen i Spanien och Brasilien, men den integreras oftast dåligt i andra länder. I Frankrike har dock sporten tagit en viss fart sedan de började satsa på ligaspelet för sex-sju år sedan. Idag finns det runt en halv miljon utövare i landet, och bland annat har antalet kvinnliga utövare förhållandevis exploderat i statistiken. Numera har även Ligue 1-klubbarna full koll på futsallandslaget. Det var på det sättet som Toulouse hittade Ben Yedder, och i somras värvade Le Havre in futsallandslagsstjärnan Moussa Sao. Även Abdellah Zoubir (Hibs) var fransk futsallandslagsspelare, men då på U21-nivå.

De ständiga rörelserna, intensiteten, och den svåra funktionella tekniken är några av fördelarna med futsal, men man får även extra träningstimmar. Det sägs att man behöver ha 10 000 träningstimmar innan man är duktig på något. Spelarna får inte de 10 000 timmarna av att endast gå på ”vanliga” fotbollsmatcher och -träningar.

Det börjar nu att etableras ungdomsakademier för futsal i Frankrike, och när det är sammankomster för futsalturneringar dyker ibland även spelare som Rémy och Griezmann upp för att testa på att spela. Franska/franskfostrade spelare verkar ha förstått att om man ska hänga med brassarna och spanjorerna i utvecklingen, så krävs det att man lägger ned de extra timmarna på att spela futsal.

För Lacazette (30 matcher, 14 mål, 3 assist) och Ben Yedder (32 matcher, 12 mål, 5 assist) har deras futsalspelande betytt att de har en stark fördel när de väl spelat Ligue 1-fotboll. Ben Yedders låga tyngdpunkt och omänskligt fina bollbehandling får honom att påminna om Agüero, och den tidigare “unga Walcott-kopian” Lacazette ser numera ut såhär. Futsal lär inom de kommande åren bli en ännu viktigare del i den franska fotbollens spelarutveckling, för utan futsal hade Lacazette och Ben Yedder förmodligen bara varit två vanliga Ligue 1-spelare.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-04-07 kl 16:25
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå