POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Frankrikes He-Man: Tränarfenomenet med fantastiska skjortor

[youtubeplay id=”9iOYRo3ityk” size=”large”]

Hervé Renard är Ligue 1:s motsvarighet till Jürgen Klopp och José Mourinho när det gäller att vinna spelarnas förtroende och vara fotbollshipsternas älsklingstränare. Han skriker och viftar och ser snygg ut. Opta-journalisten Matt Furniss pekade ut honom som tränarnas motsvarighet till He-Man. Han har till och med sin egen krigskatt Cringer, självklart i form av den zambiska mittbacken Stoppila Sunzu. Sunzu, en av Ligue 1:s absolut bästa försvarare under våren, bryr sig aldrig om ifall det står motståndare i vägen. Då låter han bara musklerna göra jobbet och flyger igenom dem.

Renards arbete med Zambias landslag (vinnare i Afrikanska Mästerskapet 2012 – laget med minst bollinnehav i hela turneringen) var kontinentens motsvarighet till Greklands EM-guld 2004. Arbetet i Ligue 1 ser lika fint ut. Hervé Renards poängsnitt med Sochaux ligger på 1,75 poäng/match efter det att han fick sätta egen prägel på laget. Ett sådant poängsnitt brukar ge en tredje- eller fjärdeplats i Ligue 1.

Hur statistiken ser ut för Sochaux jämfört med de övriga 19 lagen i Ligue 1? Näst lägst bollinnehav, 16:e plats i avslutsligan, klart högst felprocent i passningarna, endast jumbon Ajaccio slår färre passningar per match. Sochaux är också laget som har vunnit överlägset flest närkamper och endast PSG har gjort fler mål på fasta situationer.

Renard är ingen kortpassningsfilosof. Karaktär, disciplin, glädje, och effektivitet är de orden han alltid kommer tillbaka till när han ska beskriva sin syn på fotbollen. Hans mani brukar dessutom smitta av sig på spelarna.

[youtubeplay id=”IF2jxSzyBk0″ size=”large”]

Det blev ingen stor fotbollskarriär för Renard. Han spelade ungdomslandslagsfotboll i samma defensiva centrallinje som Desailly och Deschamps, och tillhörde AS Cannes’ akademi som styrdes av Wenger och där han även fick spela fotboll med Zidane. Han la dock av spelarkarriären som 29-åring efter att endast ha spelat en enda Ligue 1-match.

Istället började han jobba på en städfirma och blev till slut tränare för ett lag i franska fjärdedivisionen. Efter det hamnade han i Cambridge och Cherbourg, men det är Afrika som är Renards egentliga hemkontinent.

Han säger själv att han älskar attityden och de leenden som finns i många afrikanska länder. Under tiden i Zambia lät han dessutom ledarstaben vara med och dansa inför varje träningspass. Renards prioritering att skapa ett enkelt spelsätt och vara passionerad verkade tidigare passa bättre i Afrika än i Europa, där kraven höjs på att bygga ett långsiktigt spelprojekt och där medierna inte riktigt vet hur de ska hantera Renards ledarstil.

Succén i Sochaux har ändrat förutsättningarna. För ett par dagar sedan förnekade Renard att han skulle återvända till Afrika efter Ligue 1-säsongens slut, han kände sig nu återintegrerad i den europeiska fotbollen efter en problematisk start. Han var redo för det kontrollerade kaoset i den europeiska klubblagsfotbollen. Frågan är dock hur länge han stannar kvar. Han har gjort upp sitt livsmål att vara med i minst nio Afrikanska Mästerskap, samma siffra som hans “andra pappa” Claude Le Roy har kommit upp i. Dessutom är det frågan: Om Sochaux stannar kvar i Ligue 1, stannar då Renard kvar i Sochaux? För ett år sedan pratade Renard om sin tid i Zambia.

– Jag tror att man efter en stor succé ska lämna och leta efter en ny utmaning.

Att hålla kvar Sochaux, som hade tagit åtta poäng efter 18 omgångar (!), hade onekligen varit en stor succé, särskilt eftersom Renard blev anställd mitt under katastrofen med en av ligans lägsta tränarlöner. Det kanske är dags att njuta av detta fantastiska Sochaux innan den vita skjortan återigen byter jobb.

… och ja, hur förklarar Renard sin klädstil?

– Jag har alltid känt att det har varit för formellt och för seriöst att gå så strikt klätt som andra tränare gör. Dessutom tycker många att jag redan nu har ett för stort huvud, så tänk dig hur det hade sett ut om jag hade varit i kostym.

Sochaux är numera nästan lika mycket familj som Renard fick Zambias landslag till att vara. Renard lånade bland annat in Jordan Ayew från Olympique de Marseille, och Ayew behövde bara en månad på sig innan han grät av lycka för tränarens förtroende för honom.

Den viktigaste matchen för Sochaux den här helgen är dock inte deras match mot PSG, utan den mellan Guingamp och Valenciennes. Det är den matchen som sätter samtliga förutsättningar för hur de återstående tre omgångarna kommer att se ut för bottenstriden.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-04-26 kl 12:40
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå