POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Game of Thrones, Ligue 1-versionen

Nej, texten innehåller inga spoilers.

Nej, jag är ingen GoT-fanatiker.

Thonon Gaillard, eller Évian som de kallas hos hobbyfotbollssupportrar, köptes för några år sedan av 34 kändisar, inklusive Zinedine Zidane och Bixente Lizarazu, tillsammans med att mejeri- och mineralvattenjätten Danone öste på med kunskap om hur ett företag sköts bäst (och gjorde även – som sig bör – en ekonomisk insats i klubben).

Klubben skulle i utbyte vara en Danone-klubb, något som kunde ge företaget en bra marknadsföring. Att göra det till en lokalvariant av det som PSG är idag, bland annat genom att döpa klubben till Évian, som också är namnet på mineralvattnet som Danone äger. De tog även hjälp av kändisar av den mer oväntade sorten.

creves-mais-heureux-un-meme-sourire-thomas-gibson-a-troque-le-costard-de-flic-pour-le-maillot-rose
Wheels up in 30.

Skillnaden mellan PSG och Thonon Gaillard: Thonon Gaillards dröm var att få upp egna produkter till A-laget. Danones Riboud:

– Min dröm är att juniorlaget ska vinna Coupe Gambardella (Frankrikes FA Youth Cup). Den jag har mest kontakt med i klubben är Nicolas Weber, deras ungdomsansvarige.

– Vi är inte här för Ligue 1, utan för att skapa ett starkt socialt band i regionen. Vårt stöd till klubben kräver att de ska spendera 10-20% av sin budget på ungdomssidan.

Thonon Gaillard har tagit sig från amatörfotbollen till att i höst göra sin fjärde raka Ligue 1-säsong, men förutom den Skandinavienklingande (men kroatättade) Adrien Thomasson, som dessutom varit utlånad till tredjedivisionen under året, så får inga egna produkter plats i A-laget. De är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Danone förklarade därmed intern strid mot sportchefen/huvudtränaren/styrelsesonen/gossebollmössan/José Mourinho-eque/Don Quijote/passningsfilosofiälskaren/tidigare FN-arbetaren Pascal Dupraz (drygt 20 år i klubben) och de lokala affärsmännen som var minoritetsägare i klubben. “Spela talanger eller så försvinner vi” var Danones ledord.

img-pascal-dupraz-coach-d-evian-1396107546_620_400_crop_articles-182115

Dupraz är ju inte mannen man ska försöka att omvända, han är den som hellre säger sin egen sanning en gång för ofta snarare än att hålla truten.

På ett Thonon Gaillard-forum har de en egen tråd där folk försöker hjälpa varandra att klura ut vad Dupraz menar med sina citat, och när alla citat var summerade kom till en enkel slutsats: Dupraz menade att alla hatade Thonon Gaillard. Dupraz hade inte missat att nämna en enda del: medier, domare, klubbar, ligaförbundet, den egna publiken, tränare, alla som sysslar med att få klubben en ny arena. Alla har under de senaste två åren nämnts som klubbmotståndare av Dupraz.

Och nu inkluderar Dupraz även in Danone i den kategorin.

Det blev 0 minuters speltid för akademispelarna i A-laget under 2013/2014, Danone lämnade och i ett sista desperat skrik efter att sänka (!) Thonon Gaillard så bjöd de in alla stora sponsorer till en middag för att locka över dem till sitt nya projekt: Grenoble Foot 38.

Thonon Gaillard, som inte ens har en permanent arena att spela på, får nu leta ny identitet, förmodligen med nya klubbfärger, ny logga, och nytt namn. Deras första steg: att sälja ut de 34 kändisägarna till Varys’ Ullaredspappa Yvez Bonatz.

yves-bontaz-affirme-avoir-achete-35-des-actions-de-l-etg-mais-ce-n-est-pas-encore-le-cas

Bonatz började sin karriär från ingenting. Hans pappa var bonde och sålde en ko och en häst för att sonen skulle kunna köpa sin första polermaskin. Idag har han ungefär 2000 anställda, men är ju Danones totala motsats. En “fungerar det så fungerar det”-pappa med kraftigt begränsade ekonomiska resurser.

Thonon Gaillard tog sig från fjärdedivisionen till Ligue 1 på tre år (2008-2011). Det känns ändå som att deras svåraste utmaning börjar här och nu. Det återstår att se hur de nya kungarna styr över klubben.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-06 kl 11:57
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå