POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fernandão är död, länge leve Fernandão

Fernandão är död, 36 år gammal. På hans CV fanns ett guld i Copa Libertadores, en A-landskamp för Brasilien, en övergång till Qatar för €7 miljoner och en till Frankrike för €5 miljoner, och sju brasilianska stadstitlar. I Frankrike kommer han mest bli ihågkommen för att ha räddat Toulouse FC:s historia.

Följande text är översatt från Nicolas Dieuze, som var lagkamrat med Fernandão under våren 2004. Texten är skriven för Alleztfc i januari 2013, så det är ingen dagsfärsk efterromantisering.

“Under mina år i Toulouse måste jag erkänna att de ”bra fynden” som gjordes under vintertransferfönstret var sällsynta. Allt ifrån Salim Arrache till Pavel Fořt till min egen comeback i januari 2003, så är det väldigt få spelare som snabbt har lyckats att sätta avtryck.

Jag har bara en framgångsrik vintermercato i åtanke, och då en framgångsrik värvning: Fernandão.

En påminnelse om bakgrunden: vi har en dålig första halva av säsongen och har endast tolv poäng efter 19 omgångar. President Sadran och tränare Mombaerts sa redan då att om vi lyckades hålla oss kvar i Ligue 1 så skulle de två bestiga Mont Blanc.

Fernandão var en desperat chansning, och kom ihåg att jag hade lovat att springa naken runt Place du Capitole om vi skulle klara av den här situationen. Våra förhoppningar var smala.

Ankomsten av Fernandão i januari 2004 vände på historien för Toulose, och jag är inte rädd för att säga de orden.

Det faktum att en sådan spelare, från Marseille där han hade gjort det ganska bra, kom för att stärka jumbon i Ligue 1 och riskerar att skada sin status väckte lågan hos spelarna.

Förutom fotbollsspelaren Fernandão så var det en man vars ord i omklädningsrummet var så viktiga för det unga laget som hade förlorat självförtroendet. Tack herr Fernandão!”

Wikipediasidorna kommer endast att minnas att Fernandão gjorde tre mål på 16 matcher i Toulouse våren 2004. Toulousesupportrarna kommer att minnas en anfallare som var den största anledningen till att laget gick från ett poängsnitt på 0,63 poäng per match till 1,42 poäng per match.

Toulouse klarade sig kvar i Ligue 1 med en poängs marginal och har sedan dess stannat kvar till att bli ett genuint mittenlag i Ligue 1, och utvecklat spelare som Elmander, Gignac, Capoue, Aurier, Abdennour, Mathieu, Emana, och Sissoko. Tre år efter Fernandãos mirakeläventyr så spelade Toulouse i Champions League mot Liverpool.

Utan Fernandão hade Toulouses senaste tio år varit i en annan dimension. Obrigado Fernandão. Descanse em paz Fernandão.

660362978_small
@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-07 kl 14:43
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå