POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mannen bakom Paul Pogba och Europas bästa talangklubb

Payet – Niang – Mendes (Lille)
Fofana (Lyon) – Digard – Pogba
Mendy (Marseille) – Diawara – Kana-Biyik – Lass Diarra
Mandanda

Bänk: Kameni, Douchez, Samba (Marseille), N’Zogbia, Hoarau, Mahrez (Leicester), Ntcham (Man City), Tabanou, Faubert

Plus avslagna spelare som Ibrahim Ba, Boumsong, Chimbonda, Dhorasoo, och Anin. Plus misslyckade unga supertalanger som Le Tallec, Sinama-Pongolle, och Lepiller.

Le Havre lär vara en av världens bästa andradivisionsklubbar när det gäller akademifotboll, för samtliga ovan nämnda spelare har kommit fram i klubben under antingen pré-formation (13-15/16 år) eller formationstiden (15/16-18/19 år). Det är till och med så att CIES, UEFA:s officiella forskningsorgan, har kommit fram till att Le Havre åtminstone är bäst i Europa bland andradivisionsklubbarna.

Endast två klubbar i hela Europas toppfotboll hade fostrat fler spelare till andra fotbollsklubbar: Real Madrid och Barcelona. Le Havre är därför Europas bästa talanglag per spenderad krona.

Av olika skäl (låg/hög ålder, attitydproblem, valt andra landslag, inte tillräckligt erfaret, inte tillräckligt bra, skadad) är det bara Paul Pogba som är med för Frankrike ikväll. Pogba har dock, i och med Ribérys skada, blivit Frankrikes offensiva nyckelspelare tillsammans med Karim Benzema.

Personen och idéerna som fick fram Paul Pogba, en av de mest troliga framtida Ballon d’Or-vinnarna, är en intressant bakgrund, trots det infekterade förhållandet mellan Pogba och hans franska klubb Le Havre. När han lämnade klubben för Manchester United så publicerade Le Havre en artikel på den officiella hemsidan med rubriken ”Manchester United har stulit Paul Pogba”.

Pogba hade dock aldrig varit en fransk nyckelspelare och en Stan Lee-liknande superhjälteskapelse om de inte hade varit för personen bakom Le Havre-succén: Jean-Marc Nobilo.

Nobilo var i Le Havre under elva av de tolv åren mellan 1996 och 2008, och förra sommaren anställdes han som ungdomsansvarig i fallande Auxerre, en klubb vars ungdomsarbete har varit katastrof under de senaste åren. Han fick tre år på sig att den stora utmaningen att vinna Coupe Gambardella, Frankrikes mest prestigefyllda ungdomsturnering. För alla andra än Nobilo var det ett omöjligt uppdrag att vinna den på tre år.

Han vann den efter knappt ett år.

Detta trots att Auxerres budget har minskat från €40 miljoner till €12 miljoner på endast tre år (!), och antalet scouter har sjunkit från 20 till åtta under samma period.

Han är också Marcelo Bielsas huvudfavorit till att bli ny ungdomsansvarig i Olympique de Marseille. När man lyssnar på Nobilo så förstår man varför: han har samma extrema frälsning för fotbollsvetenskap som Bielsa.

– Vi måste ha ett koncept, metoder, kriterier för analys, profilering, ett projekt. Detta är vetenskap. Mina erfarenheter säger att man ska ha ett koncept med kontinuerlig bedömning.

Spelarna får därför hela tiden nya betyg för hur de sköter sig. Allt mäts: alla delar inom fysik, teknik, spelförståelse, och personlighet. Efter det visas resultaten för föräldrarna och spelaren. Det här ska göra det ännu lättare att motivera besluten för dem, och även visa upp vilka delar som spelarna ska förbättra.

Med tanke på den höga träffsäkerheten så får man utgå ifrån att systemet är starkt fungerande, och Nobilo säger att han vill vara “tio år före alla andra”. Hans tankar om matcherna i ung ålder:

– Träningarna är sex sjundedelar av fotbollsspelarens utveckling. Matcherna är en sjundedel.

Enligt The Blizzard ska vi även hylla Le Havres president Jean-Pierre Louvel. Louvel tog en titt över vad Le Havre hade för region, och kom fram till att det var hög arbetslöshet, ungdomskriminalitet, fattigdom, och segregationsproblem.

Han förändrade Le Havres sätt att arbeta med ungdomar efter hur regionen ser ut. Klubben är inblandade i sociala projekt och har nära samarbeten med de lokala fotbollsklubbarna. Klubben gör ett stort arbete för att få samhället att bli bättre plats att leva i, för det betyder att Le Havre kan utnyttja talangskörden ännu bättre.

Det här betyder också att ungdomarna ofta bara har fotbollen som utflyktsvärld från ett kriminellt liv.

Problemet: Le Havre från inga pengar för sina ungdomar. Pogba, N’Zogbia, Lepiller, Ntcham, och Lassana Diarra är spelare som har lämnat för småbelopp. Regelverket är nämligen problematiskt: det är svårt för franska klubbar att erbjuda ungdomsspelare helt vattentäta kontrakt, och då försvinner många spelare till de största klubbarna redan när de är 15-16 år.

Klubben har en kontinuerlig ström av spelare till större klubbar. 2009 var det Pogba till Manchester United. 2010 var det Kana-Biyik till Rennes och Anin till Sochaux. 2011 var det Fofana till Lyon och Gouano till Juventus. 2012 var det Mendes till Lille, Ntcham till Manchester City, Samba till Marseille, och Placide till Reims. 2013/2014 var det Boucher till Toulouse, Mendy till Marseille, Ba till Sunderland, och Mahrez till Leicester.

13 spelare från den egna akademin till större klubbar. Le Havre har fått in €16-17 miljoner för dem, det vill säga drygt €1 miljon per spelare. Den siffran räcker inte ens för att täcka upp för akademikostnaderna under samma period. Historien säger att man måste få in högre summor för att inte börja tappa i kvalitet, lex Auxrre.

Nobilo lär aldrig följa efter Giroud, Cabaye, och Costil till att vinna titeln som Frankrikes sexigaste fotbollsprofil i Têtu, men hans ungdomsarbete får aldrig underskattas. Ge honom en applåd för varje fin Pogba-match i VM.

1602731

En sista varning: håll koll på Le Havre-fostrade Mahrez i Algeriet. Han är ingen garanterad startspelare, men han är Algeriets karriärssvar på Antoine Griezmann, fast med en annan spelstil. En av de viktigaste spelarna i Championshipdominanterna Leicester.

[youtubeplay id=”cObDp_RnHC8″ size=”large”]

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-15 kl 13:24
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå