POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kulturrevolution à la Marcelo Bielsa

Han förändrade hela den chilenska fotbollskulturen, det var han som låg bakom gårdagens VM-seger. Han är fortfarande husguden i Chile. Han gjorde bra resultat i Athletic, men utan att få till den stora förändringen. I Olympique de Marseille? Marcelo Bielsa har fullt ansvar, han har samma maktposition som Arsène Wenger har i Arsenal (minus de ekonomiska delarna) och klubbpresidenten Labrune har använt ordet “revolution”. Vad har han då gjort än så länge?

Ledarstaben är det viktigaste för Bielsa. Assistenten Reyes ska få hjälp av ytterligare två-tre sydamerikanska hjälptränare, där det ryktas om att Gabriel Heinze anländer så fort han har löst sin familjesituation. Hjäptränarna har full hängivelse för det Bielsa gör, och har dessutom kunskapen till att hjälpa till på ställen där Bielsa inte har tid. Bielsa ska ha koll på *allt*.

Assistenten Reyes har redan påbörjat träningarna med 10-13 stycken akademispelare, detta då alla lag i klubben ska spela samma fotboll. Akademispelarna fick mindre än två veckors semester för att istället återvända till de nya träningarna. Träningarna liknar de som Bielsa ska ha för seniorerna. Bielsas träningar kan vara tre timmar långa, och de fokuserar endast på en enda sak i taget. Det ska vara mer psykiskt än fysiskt utmattande.

En anekdot: Bielsa hade hand om en ungdomsträning. När spelarna hade vattenpaus slängde de iväg vattenflaskorna längs marken. Bielsa gick dit och placerade dem i snygg ordning.

Den viktigaste anställningen har dock skett på fystränarsidan. Belgaren Jan Van Winckel är anställd, och han är en av de mest uppskattade fystränarna i Europa då han bland annat har arbetat för UEFA för att utbilda andra länders fystränare. Han har skrivit flera böcker om fotbollens fysik, och han har även köpt in ny utrustning till Olympique de Marseille för bland annat hjärt- och uthållighetstester.

Redan imorgon sätter försäsongsträningen igång, och Bielsa har sagt att man inte ska åka på träningsläget. Hela försäsongen spenderas på den egna träningsanläggningen. Något annat hade förstört spelarnas fokus.

Sedan Bielsa anlände har han fått klubben att skicka iväg sportchefen, den ansvariga för ungdomssektionen, assisterande tränaren, flera hjälptränare, fystränare, målvaktstränare, och flera personer i ungdomssektionen. Allt ska bytas ut.

Klubben siktade också på att göra en storsatsning mot media den här säsongen, men det ser ut att brytas av Bielsa. Han gör endast intervjuer på presskonferenser, som dock kan pågå i timmar, och han vill istället ha fler stängda träningar och färre spelarintervjuer.

Det taktiska kan vi ta i en annan del, men i grova drag är det följande: 4-1-4-1 i försvarsspel, 3-3-1-3 i anfallsspel, och förmodligen vara det mest offensivt inriktade laget i Ligue 1. Mer man-man-markering, ännu större flexibilitet, disciplin, hög press. Han kallar sina spelare för ”soldater” och drömmer om spelare som är som robotar.

För att uppnå en optimal spelartrupp så hade Bielsa redan i maj bestämt sig för exakt hur han vill att truppen ska se ut nästa säsong. Spelarna som är till salu: Valbuena, Kadir, Payet, Khalifa, Morel, Fanni, Romao, lillebror Ayew, Sougou, Raspentino – har du inte tillräckligt bra löpstyrka(/kvalitet) och disciplin så får du försvinna. Det är endast sju spelare som känns givna att de stannar, resten kan bytas ut.

Att värva Masuaku (Valenciennes) gör att vänsterkantssidan är löst, då klubben även har Mendy där ute. Alla andra positioner känns under uppbyggnad. En annan viktig anledning till utrensningen: Bielsa och klubben har tröttnat på gruppbildningar och dålig attityd i truppen.

Han vet ju exakt vad han vill få ut av varje spelare i truppen. Han har bland annat räknat ut att det finns 17 olika sätt att försvara och vinna boll, elva sätt att avsluta ett anfall, och 38 typer av passningar. Jag tror inte det finns en enda artikel om fotbollsforskning som Bielsa inte känner till. Chiles tränare Sampaoli sa att han studerade Bielsamatcher 14 timmar per dag för att förstå exakt hur Bielsa tänkte fotboll.

– Jag kom till en punkt där jag var Bielsa-beroende. När jag joggade så lyssnade jag på föreläsningar av Bielsa som jag hade spelat in.

Till detta ska även Stade Vélodrome stå färdigrenoverad. Jag hittar inte siffran, men det var €20-40 miljoner (någon?) som klubben har förlorat i biljettintäkter under perioden som arenan har renoverats om. Där finns ytterligare ekonomiska resurser att hämta.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-19 kl 15:10
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå