POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

USA:s långsamma spurt mot toppfotbollen

Simon Kuper och Stefan Szymanski la fram en statistisk undersökning kring hur bra varje landslag ”ska vara”. Man kollade på befolkningsmängd, ekonomi, och diverse fotbollsfaktorer på 98 olika länder. Länder som Kroatien och Island låg bra till i tabellen och knakade in sig på topp-10.

Kanada slutade på plats 88, USA på plats 91. Ungefär på samma nivå som Malaysia och Indonesien.

Kuper och Szymanski la dock in en varnande brasklapp: USA hade haft en konstant utveckling på fotbollssidan efter andra världskriget, även i förhållande till resten av fotbollsvärlden. Det fanns ingen marginal som tydde på att den utvecklingen skulle stanna. USA:s landslag blir allt starkare på att utmana.

New York Cosmos-projektet i slutet på 70-talet fick kritik för att vara ett sunkprojekt utan en ordentlig plan. Folk förväntade sig en explosion på fotbollssidan, de hade ju tagit dit Beckenbauer och Pelé för att spela fotboll, men USA blev inte blixtförälskade och därför slängdes floppstämpeln fram.

I dokumentären Once in a Lifetime lyfts det istället ett annat perspektiv. På en bild från 1977 när Beckenbauer presenteras som nyförvärv i New York Cosmos ser man en ung pojke vid namn Mike Windischmann vara med för att få se sin nya stjärna. Tretton år senare var Windischmann lagkapten när USA spelade sitt första VM-slutspel sedan 1950. New York Cosmos gav en kickstart till ungdomsfotbollen i landet.

Precis som VM 1994.

Antal registrerade ungdomsfotbollsspelare i USA
Första röda strecket: New York Cosmos’ intåg
Andra röda strecket: VM 1994 i USA

USASOCCER

Intresset för fotboll hos “den normala amerikanen” har underskattats i Europa. 2002 såg 11,1 miljoner amerikaner VM-finalen. 2006 var siffan 17 miljoner. 2010 var det 24,3 miljoner. Tittarsiffrorna hade mer än fördubblats på åtta år. Matchen mot Ghana i veckan sågs av nästan 20 miljoner amerikaner.

USA är landet med näst flest fotbollsspelare, endast Kina har fler. USA är landet med näst flest registrerade fotbollsspelare, endast Tyskland har fler. USA är landet med flest fotbollsdomare. USA är landet med flest damfotbollsspelare, de har nästan dubbelt så många som tvåan Tyskland.

Mellan Seattle Sounders (delägare: Drew Carey) och Portland Timbers i MLS i augusti var det 67 385 åskådare. Publiksnittet i MLS är snart på Ligue 1/Serie A-nivå.

Men… Visst saknar man ändå något?

Kanske behöver amerikansk fotboll en ny New York Cosmos/VM 1994. Ett starkt och kontinuerligt diskussionsämne för att boosta landet ännu mer. Jag har inget behov av att låta USA sätta stora kulturella förändringar på fotbollen, där jag kan gissa att reklam/vilopauser under matcherna endast är en tidsfråga innan det är etablerat i systemet, men ett så kraftigt underpresterande land kommer till slut att växa sig starkt med den nuvarande utvecklingskurvan.

Inte Tyskland/Brasilien-starkt, men varför inte Portugal/Frankrike-starkt?

Jag tror nämligen inte att MLS är en superliga à la Premier League om fem-tio år. Den starkaste anledningen är att lönetaket en fin idé, men sätter man det i perspektiv till resten av fotbollsvärldens löner så är MLS ungefär på samma nivå som Allsvenskan. Spelare som Erik Friberg och Adam Johansson har flyttat hem från USA för att lönerna var för låga.

Att ha ett par-tre riktigt starka spelare, som inte räknas in i lönetaket, gör ingen massiv skillnad. Kan man inte betala starka löner till 15-20 spelare, utan endast till två-tre-fyra, då blir man inget mer än en avdankningsliga à la Turkiet.

Nej, förutom den konstanta utvecklingen så krävs något mer än värvningar av David Villa och Frank Lampard. Räcker det med en kvartsfinal i VM 2014?

(Drew Carey i fotboll? Jupp, det existerar och är seriöst. Rekommenderad lätt inkörning till statistik och analyser i scouting.)

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-22 kl 15:48
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå