Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Silly Season: Monaco spelar Football Manager

Hansson blogg

VM ska inte trycka in Ligue 1-övergångarna till periferin. Det var väl maffigt med tio lag per post, så i framtiden blir det endast fem lag. STORT namn innebär säsongsviktig spelare.

SPELARTRANSFERBETYG
I förhållande till klubbens förutsättningar.

1-1,5: Katastrof
2: Billig chansning/inget att notera
2,5: Nja
3: Jag förstår
3,5: Jag gillar
4-4,5: Bland sommarens bästa värvningarna i Ligue 1
5: En av 2000-talets bästa Ligue 1-värvningar

EN AVANT DE GUINGAMP – JOCELYN GOURVENNEC (femte säsongen)
Minus €0,5m och minus kostnaden för Schwartz.
Marginalförbättra truppen med några penseldrag.

VÄRVNINGAR: skadedrabbad standardhögerback BACA (Lorient, 3/5), hypade Midtjyllandakademins målvaktsleverans LÖSSL (Midtjylland, €0,5m, 3/5), Chicharito-esque SCHWARTZ NIELSEN (Randers, ?, 3/5), gammeldansken JACOBSEN (FC Köpenhamn, 2,5/5)

Annons

FÖRLUSTER: MARTINS PEREIRAATIKNdy Assembe (Nancy, avslutat lån)

Guingamp går in i Europa League med ett starkt danskt fokus. Tre nya danskar, och även om jag inte är övertygad om att de har laghöjande kvalitet så är samtliga välscoutade, och där Schwartz Nielsen sägs vara Guingamps dyraste spelare genom tiderna. Guingamp har varit i Danmark 10-15 gånger och definierat honom som målgarantin Yatabaré 2.0.

Yatabaré försvinner tillsammans med någon reserv, och de måste plocka in en central mittfältare. De kan inte lita på att Diallo, en klassisk “stor kropp och därför okej fotbollsspelare”-mittfältare ska sköta ett seriöst förstareservsjobb, och startande Lionel Mathis är snart rullator-kompatibel. Gourvennec gillar inte stora transferrörelser utan han är mer för invaggning, men truppen kräver mer långsiktig talang.

Annons

FC LORIENT – SYLVAIN RIPOLL (första säsongen)
Minus kostnaden för Jeannot.
Väcka sömnig talang.

VÄRVNINGAR: Gourcufflärlingen RIPOLL (tränare, befordrad, 3,5/5), 20-30-metersbolldrivarmittfältare MESLOUB (Le Havre, 3,5/5), “har allt, klarar inget”-mittfältare DIALLO (Rennes, förlängt lån, 3/5), “har allt, klarar inget”-anfallare JEANNOT (Nancy, ?, 3/5)

TILLBAKA EFTER LÅN: Autret (Caen), Mulumba (Dijon), Lecomte (do)

FÖRLUSTER: GOURCUFF (Algeriet, tränare), MONNET-PAQUET (Saint-Étienne), Doukouré (Metz), Bourillon (Reims), Reynet (Dijon, lån), Falette (Brest)

Även om Gourcuff är borta så jobbar Lorient likadant. De hittar uppenbar talang (Mesloub, Diallo, Jeannot) som ingen annan orkar chansa att utveckla, och oftast lyckas dem. Jag tror att ett par stora spelare lämnar. Aboubakar, Aliadière, Ecuele Manga, och Guerreiro är pengahetast. President Féry tenderar att tänka för mycket på pengarna kontra det sportsliga. En mini-Aulas, men utan framgångsgaranti.

Annons

Har också en för bred trupp med många mediokra reserver, och letar fysisk närvaro till mittfältet så de slipper slänga upp baktunga mittbackar till ett annars rörligt och tålmodigt mittfält.

FC METZ – ALBERT CARTIER (tredje säsongen)
Minus €0,7m och minus kostnaden för Palomino.
Vågar chansa på oväntade spår.

VÄRVNINGAR: Ex-Benficajagad sångare-i-Blink-182-liknande mittback PALOMINO (Argentinos Juniors, ?, 3,5/5), sympatiskt hårt jobb och Copa Libertadores-målgöraranfallare FALCON (Zamora, €0,7m, 3/5), Ivanovicytterbackstyp RIVIEREZ (Le Havre, 3,5/5), välskolad och välplockat mittfältsfynd DOUKOURÉ (Lorient, 3,5/5)

FÖRLUSTER: FAUVERGUE (Reims, avslutat lån), EDUARDO (slutar)

Blandar lokalägd styrning med belgiskt talangarbete och schweizisk ekonomisäkerhet, och säger att de inte måste sälja för att värva, men Ligue 2-tormaschine Sakho och Métanire är kanske för bra för klubben. Tillsammans ska de inbringa €8 miljoner.

Annons

Metz ligger nära den belgiska gränsen och har även en samarbetsklubb där, och värvningar kan komma därifrån. Metz älskar Anderlechts lagkapten Gillet. Äldre (30) än standardåldern på nyförvärven (22-25), men skulle ge spelskickligheten, kvalitetshöjningen, och poängskörden som saknas bland de nuvarande (men fortfarande duktiga) centrala mittfältarna. Gillet har 87 mål på 486 matcher i en udda högerback/offensiv mittfältare-symbios.

Jag gillar hur Metz har skött sig, mitt favoritvärvningsutförande den här sommaren. Doukouré är ingen blivande landslagsspelare, men gjorde alltid fina 6,5/10-matcher i Lorient och ska växa smått. Rivierez går in på en lagom nivå, och både Falcon och Palomino ska göra nytta. Tre-fyra nyförvärv kvar. Anfallare, Gillet, något mer till kantspelet?

AS MONACO – LEONARDO JARDIM (första säsongen)

Annons
Minus €15-19m.
Superagent Jorge Mendes bygger eget Football Manager-lag.

VÄRVNINGAR: portugisisk José Mourinho-tränarvåg JARDIM (Sporting CP, tränare, €2-6m, 3,5/5), pansarmittback ABDENNOUR (Toulouse, aktiverad köpklausul, €13m, 4/5), “lika fin som Aréola”-målvakt Nardi (Nancy, €3m, 3,5/5)

TILLBAKA EFTER LÅN: TRAORÉ (Everton), López (Rayo), Salli (Lens), Tisserand (do), Medjani (Valenciennes), Kagelmacher (do), Ndinga (Olympiakos)

FÖRLUSTER: RANIERI (tränare), Nardi (Nancy, lån), Roma (slutar), FABINHO (Rio Ave, avslutat lån), Romero (Sampdoria, do)

Ägare Rybolovlev förlorade skilsmässekampen och AS Monacos projekt definieras numera som mer “långsiktigt”, men det ska fortfarande pumpas in pengar. Det är ett gäng portugiser – sportchef, tränare, huvudscout, agent – som sköter allt i transferväg. De vill bygga ett Porto/Benfica, fast en nivå starkare och med mer pengar, istället för ett PSG/Chelsea.

Annons

Jardim är rak, snäll, och underhållande. Det är för spridda rykten för att man ska veta hur han – och Jorge Mendes – ska skräddarsy truppen. Det är för många tombola-rykten. AS Monaco har pengar + spelare kanske vill lämna = artikel om att AS Monaco är intresserade.

Víctor Valdés? Nä, där verkar det som att förkontraktet är rivet. Ärlig CL-chans till Subašić och våga vänta på Nardi? Annars i värvningsväg: högerback, mittbackar, något mittfältskomplement, och ett offensivt hot? Bort med slagget: Rivière, Obbadi, Isimat-Mirin, Medjani, Kagelmacher, Ndinga. Traoré? Oklart, men förmodligen nytt lån. Var det ett köp för att Rybolovlev ville skicka pengar till ryska kompisar i Anzhi?

FC NANTES – MICHEL DER ZAKARIAN (tredje säsongen)
Minus €0,4m.
Värvningsförbud hela säsongen.

VÄRVNINGAR: Superligaens bästa (?) mittback HANSEN (Esbjerg, 3/5), jobbjobbjobb-anfallare SHECHTER (Hapoel, aktiverad köpklausul, €0,4m, 3/5), “Oh, han ja, spelar han fortfarande? Det var väl han som gjorde en bra säsong i sin karriär och sedan varit triståldrande skadedrabbad lönetung mediokerhet?”-anfallare Audel (Stuttgart, lån till permanent, gratis, 1/5)

Annons

FÖRLUSTER: ĐORĐEVIĆ (Lazio, gratis), NICOLITA (Saint-Étienne, avslutat lån), Trebel (Standard), Pancrate

Europatoppfotbollens tråkigaste sommarfönster, en framtvingad Newcastle 2013-sommar. Nantes får inte värva mer på grund av ett transferförbud, och de vill möjligen endast dumpa en mittback. Eventuellt hittar de ett sätt som får Nicolita att stanna. Det enda av glädje är att de har skrivit proffskontrakt med tio (!) ungdomar i sommar.

Vi kan nog redan nu ge betyg: 2/5. Nantes skulle ha värvat klart fräschare i januari, då de visste att detta skulle hända, men samtidigt sitter de på ungefär samma trupp som gjorde att de inte ens var nära nedflyttning förra säsongen.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-23 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto