POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Långsiktig Belgienscouting skapade Hazard, Mirallas, och Origi

För snart två dygn sedan var det Lille OSC som satte störst prägel på VM. Mellan Nigeria och Bosnien (1-0) var det en tidigare Lillespelare, Peter Odemwingie, som gjorde mål, och en nuvarande Lillespelare, Vincent Enyeama, höll nollan. Enyeama som är den enda VM-målvakten som ännu inte har släppt in något mål.

Efter det fixade två akademiprodukter från Lille OSC segern för Belgien mot Ryssland: Divock Origi gjorde matchens enda mål på pass från Eden Hazard.

Det är mer än geografi som binder samman Lille OSC med Belgien. I den belgiska VM-truppen är även Kevin Mirallas fostrad i klubbens akademi, och samma sak gäller för Junior Malanda (Wolfsburg), U21-landslagets ledande mittback Dino Arslanagic, och den nuvarande Lille OSC-anfallaren Gianni Bruno. Staden Lille ligger inom cykelavstånd till den belgiska gränsen, och klubben har även skaffat sig en samarbetsklubb som nästa säsong spelar i den belgiska högstadivisionen.

Att leta spelare i Belgien är dock något som klubben har gjort under en betydligt längre tid. I en intervju med L’Avenir förklarar klubbens ungdomsansvarige Jean-Michel Vandamme att Lille OSC:s projekt i Belgien inte är en lösning som har kommit till under de senaste årens belgiska talanghype, utan har varit mer genomtänkt än så.

– För tio år sedan gjorde vi om vår scoutingorganisation och insåg att det var obligatoriskt att scouta Belgien.

Klubben hade fått reda på revolutionen som skedde i belgisk ungdomsfotboll, detta var flera år innan de faktiska resultaten syntes. De tog in en heltidsanställd scout som är i Belgien året om, både för att ta reda på spelarnas fotbollskvalitéer men också personligheter. De spelarna som värvas kommer sedan till Frankrike under pré-formationstiden, redan när de är runt 14 år vilket är tidigare än exempelvis Premier League-klubbarna som värvar när de är 15-16 år. Eden Hazard upptäcktes när han var tolv år, och scoutades då under två års tid.

Idag satsar Lille OSC ännu hårdare på Belgien. Samarbetsklubben Royal Mouscron-Peruwelz styrs av Lille OSC, och i våras drog de upp sig från belgiska andradivisionen. Lille OSC väljer vem som är huvudtränare, de sköter om klubben på ett professionellt sätt, och i fjolårets trupp fanns sju stycken Lille OSC-lån plus tio andra spelare som hade värvats från Frankrike. Även den kommande säsongen i högstadivisionen ska ha Lille OSC:s reservlagsspelare som bas.

Alla parter har vunnit på överenskommelsen. Den tidigare uselt skötta Royal Mouscron-Peruwelz inte bara överlever, utan får spela högstadivisionsfotboll med en trupp där Lille OSC står för lönerna. Lille OSC:s ungdomar får speltid på en stabil seniornivå samtidigt som klubben har enkelt för att övervaka dem. Dessutom kan unga icke-EU-spelare i teorin enkelt skaffa belgiskt pass vid behov då man ”bara” behöver bo i landet i tre år.

John Jairo Ruiz är den första spelaren som har tagit nytta av samarbetet. Dn då 18-åriga costaricanen gjorde 22 mål på 31 matcher under 2012/2013, och är nu på inskolning i Lille OSC:s A-lag. Samarbetet med RMP har faktiskt fungerat så pass bra att större belgiska klubbar har hört av sig för att få ha ett samarbete med Lille OSC.

Så varför gör då inte fler storklubbar som Lille OSC?

– Det är ofta för stort avstånd mellan klubbarna. Antwerpen och Manchester United försökte, men det var för stora skillnader i geografi och språk. I fallet med Lille OSC och RMP så är det bara ett par mil mellan klubbarna. De kan utnyttja varandra faciliteter och de talar samma språk, menar Pauwels, en belgisk TV-profil/fotbollsscout, något av en Piers Morgan fast faktiskt fotbollskunnig.

Det fanns dock en öppning för att den 19-åriga segerhjälten Divock Origi skulle ha lämnat Lille OSC i januari. Enligt pappan Mike Origi, tidigare landslagsspelare för Kenya, så hörde Anderlecht av sig för att köpa honom.

Origi fick då inte mycket speltid, men han nobbade ändå budet då tränaren René Girard, som tidigare hade velat ta det lugnt med Origi, förklarade den långsiktiga planen.

Efter det var han ordinarie under våren, och gjorde bland annat fem matchavgörande mål under säsongen. Han kan mycket väl vara Ligue 1:s nya Cabella/Aubameyang nästa säsong. Girard definierade spelaren som ett ”fullblod” med både kraft och smidighet, som också har en sympatisk personlighet med en konstant vilja att lära sig.

Origi gjorde kvitteringsmålet mot Troyes sex minuter in i sin Ligue 1-debut för knappt 18 månader sedan, och den tidigare belgiska landslagsspelaren Franky Vander Elst kallade honom för mer komplett än vad Lukaku och Benteke var i samma ålder. Han har bra råkvalitéer, men det han har kvar är att bli en ännu bättre poängspelare.

Vandamme menar att Origi egentligen inte skulle ha spelat i Lille OSC från första början, utan att han hamnade där av en slump.

– Vi plockade upp Origi från Genk, som inte ligger i vårt scoutingområde. Han provspelade och vi såg snabbt kvalitéerna.

– Den här pojken är fantastisk. Han är bra på både fotboll och studier. Han kom från Limburg och lärde sig franska på ett år, och nu pratar han lika bra franska som mig. Han har verkligen klass, och ibland verkar saker nästan för lätt för honom.

Nästa säsong ska han ersätta Salomon Kalou i Lille OSC:s startelva. Ivorianen har inga problem med det.

– Origi är verkligen en fin pojke. Han är mycket vänlig och han älskar att lära sig saker. Vissa personer i den åldern tror att de vet allt, men här är det tvärtom. Han frågar dig. Som spelare har han Patrick Kluivert i sig, i sina rörelser.

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-24 kl 14:17
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå