POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM:s bästa tvåvägsmittfältare: Blaise Matuidi - Lika bra som Vieira?

Under de senaste dagarna har fransmännen och förbundskaptenen Didier Deschamps slängt över berömmet på Blaise Matuidi. Matuidi spelade säsongen 2012/2013 62 matcher, och i år är siffran uppe i 63, enligt L’Équipe. Maraton-Matuidi fick visserligen starta ett par matcher på bänken för PSG under våren för att vila, men av de 125 matcherna under de två senaste åren har han startat nästan varenda en.

Deschamps sägs vila sex-sju spelare mot Ecuador ikväll. Som vanligt så är det inte Matuidi som vilas, trots att han täckte enorma ytor mot Schweiz, där han sprang så mycket att “heat map” inte ens fångade upp alla hans rörelser. Matuidi startar alltid, oavsett förutsättningar.

Matuidi mot Honduras

honduras

Matuidi mot Schweiz

schweiz

Under VM har han än så länge sprungit 21,8 kilometer mot Honduras och Schweiz, och samtidigt är han även den spelaren som har slagit flest passningar i Frankrikes lag och då med offensivens bästa träffsäkerhet (92,4%). På presskonferensen i lördags skämtade Deschamps om Matuidis löpkapacitet, och menade att Matuidi inte behövde ta planet mellan Porto Alegre och Rio de Janeiro.

– Han ville inte ta planet hit. Han springer ju fortfarande.

Även om Deschamps internt har skämtat om Matuidis brist på skotteknik så har Matuidi nu gjort fyra mål på sina sex senaste landskamper. Det är inte bara imponerande hur mycket Matuidis kropp tål, utan det är nästan ännu mer imponerande att han sällan gör teknisk misstag och hur ofta han är ett hot i offensiven.

I vanliga fall brukar en så energirik sprinter vara en medioker tekniker. Nu har han istället blivit Frankrikes “Chilespelare” när det gäller attityd, lungor, engagemang, och offensiva intentioner. Han kompletterar det med genuin fransk teknikskolning.

I en äldre intervju med L’Équipe berättade Matuidi att han brukade kolla mycket på Ramires, men han vill också lyfta fram PSG:s tidigare assisterande tränare Claude Makélélé.

– Makélélé spelar en viktig roll i min utveckling. I tidigare klubbar har jag inte haft en chans att träffa någon som honom. Jag ställer massa frågor och får ofta bra svar.

PSG fick kritik när de värvade Matuidi, och ingen trodde att chansvärvningen från Saint-Étienne skulle räcka till på högsta nivå. Han presenterades som en värvning i bakgrunden till Javier Pastore, Salvatore Sirigu, och Jérémy Ménez, och kunde lika gärna ha hamnat i Newcastle som ersättare för Kevin Nolan.

Han var definitivt i kategorin med spelare som fransmännen inte hade slängt med i en drömmande “VM 2014-startelva” skriven efter katastrof-VM 2010. Makélélés kloka idéer på hur man ska effektiviseras som fotbollsspelare, och Matuidis tankar om att han inte har någon maxgräns, har nu höjt upp honom till nivån där frågan nu har blivit legitim att ställa:

Är Matuidi version 2014 lika bra som Vieira var under sin storhetstid?

@jonas_hansson

Publicerad 2014-06-25 kl 11:58
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå