Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Deschamps frös ut Valbuena: "Du hade slagit en flaska i huvudet på mig"

I över tio års tid har Frankrike frågat efter en spelkreatör att ta över det offensiva grovjobbet efter Zidane. Ben Arfa? Nasri? Martin? Meriem? Gourcuff? Att svaret skulle bli OM-dominerande men ej supertalangskompatibla Valbuena, noll ungdomslandskamper, blev överraskande.

Än mer överraskande är det att just Deschamps har fått “den lilla cykeln” till att bli Frankrikes bästa spelare i VM, tillsammans med Blaise Matuidi.

Deschamps tog över Olympique de Marseille under sommaren 2009 och beslutade direkt att Valbuena inte räckte till. Deschamps gillade inte spelartypen och ansåg sig ha andra fina spelare på den positionen, bland annat Hatem Ben Arfa och Bakari Koné.

Det var endast Valbuenas envishet och styrelsens nekande som gjorde att Deschamps inte fick sälja Valbuena, men istället blev det bänken. Den då 25 år gamla Valbuena startade i blott tre av de första 20 Ligue 1-omgångarna, och fick aldrig en 90-minutare.

Valbuena var van att slå ur underläge, han hade tidigare blivit släppt från Bordeaux’ akademi och hamnat i femtedivisionen när han var 18 år, men i december hade han fått nog.

Han krävde ett möte med Deschamps, de talade ut och ett par månader senare fick Valbuena sin stora chans. Efter att Valbuena startat i en 5-1-seger mot Valenciennes, och fick en 8:a i betyg i L’Équipe, så var han helt ordinarie under resten av säsongen. Inte bara det, under efter 5-1-segern mot Valenciennes i februari 2010 så har Valbuena haft Deschamps’ fullständiga förtroende, både i landslag och klubblag.

Deschamps har använt Valbuena i 25 av 26 landskamper, den enda han missade var VM-matchen mot Ecuador då han vilades. Han ger Valbuena en helt fri roll som kantanfallare, och Valbuena är oftast den som startar varenda anfall som har kvalitet. Detta trots Valbuenas konstigt svaga säsong i klubblaget.

– Det finns ett förtroendefullt förhållande mellan oss. Det förtroendet fanns inte när han kom till Marseille.

– Det är svårt när en tränare säger “Du ingår inte i mina planer”. Vi hade starka diskussioner under uppehållet i 2009/2010, det var ett avgörande ögonblick. Jag kunde ha lämnat OM.

– Efter titeln den säsongen sprutade jag champagne på honom och då sa han “För sex månader sedan hade du slagit flaskan i huvudet på mig”. Vi skrattar fortfarande åt det ibland.

VM-succén har gjort att brasiliansk media har ett nytt smeknamn för Valbuena: Baixinho, som betyder “Den lille” och samma smeknamn gavs till Romário i VM94.

Problemet idag är att Marcelo Bielsa 2014 är identisk med Didier Deschamps 2009. Bielsa vill sälja Valbuena då han tycker att han inte gillar spelartypen. Valbuena fortsätter att dränkas i fördomar.

petit-valbuena-equipe-france-bleus-match-honduras-coupe-monde-2014

@jonas_hansson

Publicerad 2014-07-03 kl 13:28
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons