Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Just Fontaines anonyma VM 1958 - 13 mål på sex matcher

15 mål på fyra VM-slutspel för Miroslav Klose? Sött. Det finns ju en person som tryckte in 13 VM-mål på ett enda VM-slutspel. När jag läste en artikel om Just Fontaine i Le Monde så undrade jag… Varför vet man så lite om honom?

Den extrema brassehetsen ligger fortfarande kvar i Sverige efter förälskelsen i det brasilianska landslaget under VM 1958, men kunskapen om Fontaine är näst intill bortglömd, trots att Svenska Dagblad kallade Frankrike för ett av historiens mest elegant spelande fotbollslag.

ANNONS

Få vet ens om att han inte ens var född i Frankrike. Han föddes i den franska delen av Marocko och spelade i ett lag i Casablanca tills han var 20 år. OGC Nice rekryterade honom 1953, och samma år gjorde han landslagsdebut för Frankrike. Boom: tre mål i debuten mot Luxemburg.

Han hamnade sedan i Reims, som på den tiden var Frankrikes första storklubb och en av Europas bästa klubbar som var med i historiens första Champions League-final, men trots att han hade gjort 64 ligamål på 57 matcher under sina två år i Reims så var han fortfarande internationellt okänd. Han hade endast gjort fem strölandskamper, utspritt på fem år, och 25-åringen hade dessutom varit knäskadad under våren.

En överraskande startplats i VM var dock ett korrekt beslut. Fontaine spelade samtliga sex matcher och gjorde 13 mål.

Tre mål mot Paraguay på Idrottsparken i Norrköping, två mål mot Jugoslavien på Arosvallen i Västerås, ett mål mot Skottland på Eyravallen i Örebro, ny match på Idrottsparken med två mål mot Nordirland, ett mål mot Brasilien på Råsunda, och sedan en match om tredjepris mot Västtyskland i Göteborg.

ANNONS

[youtubeplay id=”svVA7JiHUFQ” size=”large”]

Matchen spelades den 28:e juni, för ganska exakt 56 år sedan i en match som såg ut att betyda betydligt mer för Frankrike än för Västtyskland. Fontaine passade på att trycka in fyra mål. Det är endast Oleg Salenko som har gjort fler mål i en enskild VM-match, och den totala målsiffran hade kunnat vara klart högre än 13: han fick inte lägga straffar och hade också ett par ramträffar.

Dessutom tvingades han avsluta karriären i förtid på grund av ett svårt benbrott. Karriären var i praktiken slut två år senare, innan han ens fyllt 27 år, och Fontaine spelade endast en match i det misslyckade kvalet till VM 1962. VM 1958 blev hans enda VM.

Först under förra månaden fick han ta emot det officiella priset som VM:s skyttekung 1958. Det var ingen ceremoni under VM 1958, utan det enda priset han fick det året var ett luftgevär från en svensk lokaltidning.

Det visar hur mycket fotbollskulturen har förändrats under de senaste 50 åren: kanske är det så att Just Fontaine inte har blivit lika populär då hetsen kring enskilda spelare har kommit först under de senaste 10-15-20 åren? Idag pratar vi oftare om Ballon d’Or än om Champions League-vinnare. Frankrike var heller inte tillräckligt framgångsrikt för att få en omtalad spelare.

ANNONS

Vad var det då för spelare? En fransk Gunnard Nordahl, Gerd Müller, eller… Miroslav Klose, fast kvickare och mer djupledsbenägen. Han hade en förhållandevis kort landslagskarriär med 21 landskamper och 30 mål, men han var så mycket mer än en enskild VM-succé. Av de siffrorna vi vet om gjorde han 259 mål på 283 klubblagsmatcher.

Just Fontaine tryckte in fyra mål mot Västtyskland i VM 1958. Känslan är att Miroslav Klose mycket väl kan göra en motsatt match ikväll. 3-1, två mål av Klose?

Miroslav KLOSE Panini Allemagne WM2010

Källor: Guardian, Old School Panini, Football Database, Le Monde, Le Figaro, Wikipedia, Ouest France

@jonas_hansson

Publicerad 2014-07-04 kl 12:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto